Wetenschap

Nieuw licht op lichtsnelheid

Hij wilde laten zien dat elektromagnetische golven zich met de lichtsnelheid verplaatsen, maar hij zag ze sneller gaan. Tegen alle natuurkundige wetten in. Dr. Neil Budko (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) zocht uit hoe het zat en publiceerde zijn bevindingen in Physical Review Letters.

Om zijn studenten te demonstreren dat een elektromagnetische golf zich voortplant met de snelheid van het licht, zette dr. Neil Budko een simpele opstelling in elkaar. Een antenne verzendt een elektromagnetische golf en een andere vangt hem een stukje verder op. Op een oscilloscoop is precies te zien wanneer het signaal bij de ontvanger aankomt.
Als de antennes een eind uit elkaar stonden, klopte het precies. Budko liet een golf los, verschoof de antennes een beetje en liet een tweede golf gaan. En inderdaad, het verschil in de afstand gedeeld door het verschil in de tijd die de golf nodig had om de grotere afstand te overbruggen, was keurig de lichtsnelheid. Maar als de antennes dicht bij elkaar stonden, zag hij iets vreemds.
“Als de ontvanger tien tot vijftien centimeter van de bron stond, deed het signaal er korter over dan verwacht. De golf moest sneller zijn gegaan dan het licht”, aldus Budko. “Er zijn wel eens rare snelheden gemeten, maar altijd in media als plasma. In lucht of vacuüm verplaatsen alle elektromagnetische golven zich met de snelheid van het licht. Niet sneller en niet langzamer.” Budko is te nuchter om meteen te denken dat hij de relativiteitstheorie omver had geworpen. Maar toch lag hij een paar nachten wakker. Hoe konden de golven zich sneller verplaatsen dan het licht?
Zijn nieuwsgierigheid was gewekt en hij ging op zoek naar een verklaring. Eerst simuleerde hij in de computer een elektromagnetisch signaal en liet er de standaardformule op los. In een grafiek zag hij tot zijn verbazing weer snelheden groter dan de lichtsnelheid. En als hij de antennes heel dicht bij elkaar zette – minder dan een golflengte uit elkaar – zag hij nog iets vreemders, iets dat hij bij de metingen nog niet had gezien.
In zijn kamer herhaalde hij het experiment dat hij voor de studenten had gedaan, maar dan veel preciezer. Honderd keer zette hij de ontvangende antenne precies een millimeter verder. En ook hier vertoonden de grafieken afwijkende snelheden. “Als ik een serie golven van de ene antenne naar de andere zend, gaat het keurig volgens verwachting”, zag Budko. “De grote en negatieve snelheden treden op in het midden van de serie golven.”
De golven gaan niet echt sneller dan het licht, zegt Budko. “Maar we stellen ons de voortplanting van elektromagnetische golven door vacuüm of lucht te simpel voor.” Een pakket golven verplaatst zich niet netjes als een trein vooruit. Het midden blijkt onderweg te vervormen. De locomotief gaat keurig met de verwachte snelheid, maar het is alsof de wagons erachter met stevig elastiek aan elkaar zitten. Ze lijken even te wachten voor ze vertrekken, en daarna de locomotief in te halen door iets sneller te gaan. “Voor grotere afstanden is dit fenomeen te verwaarlozen. Maar als je de antennes dicht bij elkaar zet, krijg je met de huidige manier van kijken vreemde snelheden.”
In zijn recente publicatie in Physical Review Letters doet Budko de suggestie op een andere manier naar de verplaatsing van elektromagnetische golven te kijken. “De zogenoemde Maxwell-vergelijking, die het gedrag van elektromagnetische golven verklaart, kun je oplossen. Dan krijg je een formule met drie delen”, legt Budko uit. “Daarvan gebruiken we nu alleen het laatste deel. Maar je zou ze alle drie moeten gebruiken.”
Budko durfde zijn artikel in eerste instantie haast niet te publiceren. Hij kon niet geloven dat nog niemand had geschreven over het fenomeen dat hij in zo’n simpele opstelling gezien had. “Bovendien denk je wel even na voor je publiceert over snelheden groter dan de lichtsnelheid”, zegt hij. “Ik stuurde mijn artikel met opzet naar een vooraanstaand blad. Ik wilde echt goede reviews.” Van vakgenoten kreeg hij tot nu toe alleen positieve reacties. Daarnaast kreeg hij ook mails van wat hij ‘alternatieve wetenschappers’ noemt, die in zijn metingen een opstap zagen naar tijdmachines. Budko lacht erom. “Zij moeten mijn artikel nog maar eens goed lezen.”

http://sites.google.com/site/physicusnaturalis 

Buffet Blauw

Mekelweg 5

Donderdag 14 maart

Ossenstaartsoep/gebonden kerriesoep*. Dessert: Blanke vla.

Dagschotel: Gyros, frites, rauwkost.

Luxe: Lamskotelet, peultjes, gebakken kriel.

Van 16.30-19.30 uur keuze uit: Guros/rundersausijs. Frites/gekookte aardappelen. Rauwkost/bloemkool. Gevulde paprika/knoflooksaus.

Vrijdag 15 maart

Tomaten-groentesoep/gebonden champignonsoep*. Dessert: Chocoladevla.

Dagschotel: Kippenpoot, frites, doperwten.

Luxe: Zeewolf met saffraansaus, pommes duchesses, worteltjes.

Van 16.30-19.30 uur keuze uit: Kippenpoot/hamburger Hawaii. Doperwten/groene kool. Frites/gekookte aardappelen. Gevulde aubergine/kerriesaus.

Maandag 18 maart

Tomatensoep/gebonden aspergesoep*. Dessert: Perzikyoghurt.

Dagschotel: Kippenpoot met kerriemayo, friet, salade.

Luxe: Zandtong met bieslook, minikriel, groente.

Van 16.30 tot 19.30 uur keuze uit: Kippenpoot/slavink. Friet/gekookte aardappelen. Salade/broccoli. Gevulde paprika/kerriemayo.

Dinsdag 19 maart

Kippensoep/gebonden bloemkoolsoep*. Dessert: Blanke vla.

Dagschotel: Andijviestamppot met runderworst.

Luxe: Kalkoentournedos met sjalottensaus, haricits, pommes duchesses.

Van 16.30 tot 19.30 uur keuze uit: Andijviestamppot/jus. Gebakken aardappelen/witte kool. Verse worst/gehakt cordon bleu. Veg. Burger.

Woensdag 20 maart

Bruine bonensoep/heldere uiensoep*. Dessert: Kiwikwark.

Dagschotel: Runderstoofschotel, boontjes, gekookte aardappelen.

Luxe: Biefstuk met pepersaus, gebakken aardappelen, groente.

Van 16.30 tot 19.30 uur keuze uit: Stoofschotel/bretonse schnitzel. Gekookte aardappelen/rijst. Boontjes/macedoine. Veg. omelet/saus.

Donderdag 21 maart

Bamisoep/gebonden champignonsoep*. Dessert: Chocoladevla.

Dagschotel: Gehaktbal, gekookte aardappelen, spitskool.

Luxe: Lamsfilet met honingsaus, gebakken aardappelen, haricots verts.

Van 16.30 tot 19.30 uur keuze uit: Gehaktbal/schnitzel. Gekookte of gebakken aardappelen. Spitskool/prei à la crème. Tahoe ketjap/saus.

De luxe maaltijd is alleen tijdens het diner verkrijgbaar. Tussen 11.30-13.30 uur is alleen de dagschotel verkrijgbaar zoals vermeld staat.

* = vegetarisch

Openingstijden: Buffet Blauw: ma t/m vr 11.30-13.30 uur en 16.30-19.30 uur.

Bar Brasserie: ma t/m vr 9.00-20.00 uur. Het weekmenu staat ook op internet: www.fd.tudelft.nl/websites/rv/week.htm

Sint Jansbrug

Oude Delft 50-52

Donderdag 14 maart

Tomatensoep, ovenschotel Hawaii met gehakt of perzik en rozijnen, frisse of ananas salade. Fruit en diverse toetjes.

Vrijdag 15 maart

Uiensoep, lasagne met Turks brood en kruidenboter, gehakt of bonen, Italiaanse of boerensalade. Fruit en diverse toetjes.

Maandag 18 maart

Groentesoep, pasta bolognese met gehakt of kaas, boeren of gemengde salade. Fruit en diverse toetjes.

Dinsdag 19 maart

Braziliaanse maïssoep, hamlap of spinazie-feta-flapje, friet, parmabonen, gemengde of frisse salade. Fruit en diverse toetjes.

Woensdag 20 maart

Minestronesoep, rijst met Chili con carne, gehakt of appels, frisse of wortelsalade. Fruit en diverse toetjes.

Eettafel geopend ma t/m vr van 17.30-19.30 uur. Basis(incl.salade en fruit) 3,10, soep 0,30, toe 0,25 soep&toe 0,50, bier en fris 0,80. (bedragen zijn euro%s). Het menu staat ook op internet: www.jansbrug.nl.

Alcuin

Oude Delft 55-57

Maandag t/m donderdag

Ieder dag keuze uit 3 basismaaltijden: 3 soorten vlees, 3 soorten aardappelgarnituur en 4 soorten groenten, waarvan 2 salades of een luxe maaltijd. Alle maaltijden worden geserveerd met soep

Eettafel geopend ma t/m do 18.00-19:45 uur. Zondag gesloten t/m 24 februari. Prijzen (in euro%s): Basis: 2,80; Luxe: 3,90.

Het specifieke menu voor komende week is te vinden op www.virgiel.nl

Tyche

Oude Delft 123

Maandag 18 maart

Basis: Babi pangang.

Luxe: Lamslapje, ratatouille en frites.

Veg. babi pangang.

Dinsdag 19 maart

Basis: Mexicano in pindasaus, taugésalade en gekookte aardappelen.

XXL-menu: Runderrollade in roomsaus, French frites, gemengde salade en groentesoep.

Veg. Omelet.

Woensdag 20 maart

Basis: Tropische gehaktbal, salade met kaas en spek en puree.

Luxe: Geroerbakte biefstukreepjes, aardappelkroketten en salade.

Veg. Groentetaart.

Donderdag 21 maart

Basis: Slavink, gestoofde witte kool met appeltjes en puree.

Luxe: Goudse kippenpoot, Parijse worteltjes en frites.

Veg. Loempia.

Eettafel geopend van 17.45-19.15 uur. U kan bij ons al eten vanaf 2,80 euro. Wij zijn er ook voor partijen en diners mail: DSB@tudelft.nl of internet: www.oli.tudelft.nl/dsb

Koornbeurs

Voldersgracht 1

Donderdag 14 maart

Vlees: Mosterdsoep, varkenshaasmedallion, gekookte aardappelen, venkel, bleekselderijsalade.

Veg. mosterdsoep, bladerdeeg met banaan en mandarijn, bulgur, bleekselderijsalade, venkel.

Vrijdag 15 maart

Vlees: Uiensoep, drumstick, andijviestamppot, ijsbergsalade met tomaat.

Veg. uiensoep, kaasschnitzel, andijviestamppot, ijsbergsalade.

Maandag 18 maart

Vlees: Kippensoep, speklapje, krieltjes, bietjes, veldsla.

Veg. blauwe kaassoep, gevulde paprika, bulgur, veldsla, bietjes.

Dinsdag 19 maart

Vlees: Prei-roomsoep, cordonbleu, patat, tuinbonen met tuinkruidensaus, ijsbergsalade.

Veg. prei-roomsoep, bladerdeeg met perzik, honing en brie, bruine rijst, ijsbergsalade, tuinbonen.

Woensdag 20 maart

Vlees: Tamarindesoep met pinda’s, kip-tandori, witte rijst, fruitsalade.

Veg. tamarindesoep met pinda’s, notentandori, bruine rijst, fruitsalade.

Donderdag 21 maart

Vlees: Komkommersoep, hamragout, tagliatelle, doperwtjes, salade.

Veg. komkommersoep, champignon-notenragout, tagliatelle, salade, doperwtjes.

Vrijdag 22 maart

Vlees: Tomatensoep, karbonaatje, aardappelkroketjes, rode kool, rauwkostsalade.

Veg. tomatensoep, gevulde komkommer met roomkaas, aardappelkroketjes, rauwkostsalade, rode kool.

Eettafel geopend ma t/m vr van 17.30-19.30 uur. Basismaaltijd: 3,-; Soep: 0,30; Toetjes v.a. 0,30; Fruit v.a. 0,40 (bedragen in euro%s). Inl. www.koornbeurs.nl/eettafel

C.S.R.

Oude Delft 251

Donderdag 14 maart

Macaronischotel met tonijn, toetje.

Maandag 18 maart

Soep, boerenpannetje, toetje.

Maaltijd begint om 18.00 uur. Aanmelden via csr@oli.tudelft.nl of via 015-2135681.

Delftsche Zwervers

Schiekade 3, achterste toren Kruithuiscomplex

Donderdag 14 maart

Macaronie, brocolie en kaassaus voor de vega’s en prei ui en tomatensaus met rundergehakt voor de vlees eters. Toe: gebakken appels met rozijntjes.

Donderdag 28 maart

Bami met nootjes en ei, pindasaus en naar keuze kip. Toe: ijs met slagroom.

Aanmelden: 015-2626658. Eten voor 3 euro incl. toetje, koffie of thee en een koekje, en deelname aan het avondprogramma. Aanmelden: 015-2566997 of

maaltijd@email.com

Wolbodo

Verwersdijk 102-104

Maandag 18 maart

Soep, hutspot met klapstuk en mosterdsaus.

Dinsdag 19 maart

Soep, vegetarische bolognese met salade.

Woensdag 20 maart

Soep, Indische rijsttafel.

Donderdag 21 maart

Soep, gegrilde schouderkarbonade, gebakken aardappelen, macedonie.

Eetafel geopend vanaf 18.00 zolang de voorraad strekt. Bonnetjesverkoop

voor de maaltijd begint om 18.00 uur à 3,20 euro. Voor een vegetarische maaltijd of grote groepen bel de kok 015-2121516 een dag van tevoren.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.