Onderwijs

Nederlandse docenten werken hard voor hun geld

Nederlandse leraren verdienen over het algemeen beter dan hun Europese collega’s. Maar de werkdruk ligt ook een stuk hoger dan elders: de vele extra taken worden vaak als reden genoemd om uit het onderwijs te stappen.


Zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs verdienen Nederlandse leraren bovengemiddeld, blijkt uit Europees onderzoek. Niet alleen het startsalaris is hoog, ook de salarisontwikkeling is beter dan elders: wie lang voor de klas staat verdient veel meer dan een startende docent. De best verdienende leraren werken in Luxemburg. In Hongarije en Slowakije is het salaris het laagst.


Voor dat geld moeten Nederlandse docenten gemiddeld wel meer uren voor de klas staan dan hun Europese collega’s. Maar ook omgerekend naar het salaris per uur komt Nederland nog iets boven het Europese gemiddelde uit, samen met bijvoorbeeld Spanje en Ierland.


Maar Nederlandse leraren hebben opvallend veel extra taken naast het lesgeven. Juist al die extra dingen worden door hen het vaakst genoemd als belangrijkste reden om uit het onderwijs te stappen. Binnen vijf jaar is de helft van de startende docenten ergens anders gaan werken.


Die drukte kan er mee te maken hebben dat maar 251 Nederlanders de online enquête van de Europese Commissie hebben ingevuld. In de meeste andere landen was de respons een stuk hoger. Veel Nederlanders zeiden desgevraagd dat ze geen tijd hadden: ze moeten al meer dan genoeg formulieren invullen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.