Onderwijs

Nanodialoog

In een poging de dialoog over nanotechnologie te verbreden organiseert de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie dinsdag 29 september in Den Haag het Nanopodium Evenement.

Nanotechnologie en leven

 Het wordt de officiële start van de nationale dialoog over nanotechnologie en tevens de presentatie van het boek ‘Leven als bouwpakket’, een essaybundel over de mogelijkheden van het ontwerpen, verbouwen en opbouwen van het leven met nanotechnologie.

Het Rathenauinstituut zet hier vraagtekens bij: “Zullen we binnenkort mensen en andere levensvormen verbeteren, ontwerpen en bouwen? Meer maakbaarheid leidt niet vanzelf tot meer gezondheid, vrijheid of duurzaamheid. Wat willen we winnen? Wat kunnen we verliezen? Hoe kunnen we de nieuwe technologische golf een duurzame richting laten inslaan?”

Belangstellenden kunnen dinsdag 29 september het begin van de maatschappelijke discussie bijwonen in de Nieuwe Kerk in Den Haag met Jan Douwe Kroeske, Maria van der Hoeven, Peter Nijkamp en Eboman.

Verder bijzonderheden op de website van nanopodium.

Met de 2,5 procent energiebesparing zet de TU Delft hoger in dan de twee procent die vorige week afgesproken is tussen het hoger onderwijs en minister Cramer van milieu. Deze meerjarenafspraak (afgekort MJA-3) gaat over de periode 2009-2012. Ook het EEP heeft een looptijd van vier jaar. Op dit moment ligt het plan voor ondertekening bij het college van bestuur.

De TU wil dus in vier jaar bijna tien procent energie besparen. Het grootste deel moet komen van de vervanging van warmtekrachtinstallaties (6,5 procent). Volgens Ad Winkels van de afdeling Facilitair Management & Vastgoed zijn de installaties nodig aan vervanging toe. Door het isoleren van gevels en het plaatsen van zonnepanelen bij een aantal faculteiten bespaart de TU iets meer dan twee procent.

Nanotechnologie en leven

Het wordt de officiële start van de nationale dialoog over nanotechnologie. Tijdens het evenement presenteert het Rathenau Instituut het boek ‘Leven als bouwpakket’, een essaybundel over de mogelijkheden van het ontwerpen, verbouwen en opbouwen van het leven met nanotechnologie.

Het Rathenau-instituut zet hier vraagtekens bij: ‘Zullen we binnenkort mensen en andere levensvormen verbeteren, ontwerpen en bouwen? Meer maakbaarheid leidt niet vanzelf tot meer gezondheid, vrijheid of duurzaamheid. Wat willen we winnen? Wat kunnen we verliezen? Hoe kunnen we de nieuwe technologische golf een duurzame richting laten inslaan?’

Belangstellenden kunnen dinsdag 29 september het begin van de maatschappelijke discussie bijwonen in de Nieuwe Kerk in Den Haag met Jan Douwe Kroeske, Maria van der Hoeven, Peter Nijkamp en Eboman.

Verder bijzonderheden op de website van nanopodium.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.