Onderwijs

Mensa’s minder in trek

Delftse eettafels zien hun bezoekersaantallen al jaren dalen. Opheffing van de eettafel van de Koornbeurs is zelfs mogelijk.

Delftse studenten die een goedkope hap willen, gaan minder vaak naar open eettafels. Zo ziet De Koornbeurs al tien jaar lang jaarlijks vijf procent minder eters aanschuiven. Twee jaar geleden kwamen er gemiddeld nog 175 eters per avond, nu ongeveer 140. “We hebben moeite met quitte spelen”, zegt bestuurslid Pieter Schoustra.

De Koornbeurs besluit begin december wat er met de eettafel moet gebeuren. “Opheffen is een mogelijkheid, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk. De meeste voorstellen wijzen op een eettafel in een andere vorm of het dragen van de kosten met de vereniging.”

Als verklaring voor de dalende trend noemt Schoustra onder meer de grote keuze uit magnetronmaaltijden. “De prijs voor een afhaalpizza is ook niet meer zo hoog. Verder mocht je bij hospita’s vroeger vaak niet koken en nu wel.”

Eettafels van studentenverenigingen hebben vooral te kampen met dalende ledenaantallen. Bij Open Eettafel Tyche van de Delftsche Studenten Bond kwamen in de jaren negentig nog zo’n driehonderd eters per dag: nu nog maar tachtig. “Dat kwam vooral doordat wij in de jaren negentig het aantal leden zagen dalen”, zegt Sten Vollebregt, voorzitter van de eettafelcommissie.

Diezelfde trend leidde er bij Alcuin van Virgiel toe dat het aantal maaltijden in vijf jaar tijd met tien procent daalde van 40 duizend naar 36 duizend per jaar. Ondanks het feit dat hier sinds enkele jaren geen ‘burgers’ meer mogen eten – omdat ze te lang bleven ‘hangen’ – maakt deze vereniging zich geen zorgen. “Het aantal keren dat leden komen eten, is gestegen”, zegt bestuurslid Pieter van der Sanden.

Sint Jansbrug zag het aantal eters in tien jaar tijd zelfs bijna halveren van 31.190 naar 18.140 per jaar. “Het is lastig de eettafel overeind te houden, hoewel we nu een exploitatieoverschot hebben”, zegt Wouter Krouwel van Jansbrug. “De huidige student kan koken. De C1000 die tot 22.00 uur open blijft, is ook een geduchte concurrent. Jaarclubs die net wat anders willen eten, kopen zelf spullen. Dat is ook verser.”

Om het tij te keren wil Sint Jansbrug voortaan duurder inkopen. “De producten zijn dan van betere kwaliteit en verser. Ook gaat een promotieteam zich richten op buitenlandse studenten. Zij eten vaak in de aula en hebben minder contact met andere studenten. Om hen binnen te halen, denken we aan Engelstalige flyers, spandoeken, advertenties in kranten en ‘taste weken’ met thema’s.”

De invoering van een wokgerecht bleek voor eettafel Blauw in de aula ruim een jaar geleden het tij te keren. Het aantal bezoekers lijkt daar na een daling nu weer te stijgen. (CvU)

Delftse studenten die een goedkope hap willen, gaan minder vaak naar open eettafels. Zo ziet De Koornbeurs al tien jaar lang jaarlijks vijf procent minder eters aanschuiven. Twee jaar geleden kwamen er gemiddeld nog 175 eters per avond, nu ongeveer 140. “We hebben moeite met quitte spelen”, zegt bestuurslid Pieter Schoustra.

De Koornbeurs besluit begin december wat er met de eettafel moet gebeuren. “Opheffen is een mogelijkheid, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk. De meeste voorstellen wijzen op een eettafel in een andere vorm of het dragen van de kosten met de vereniging.”

Als verklaring voor de dalende trend noemt Schoustra onder meer de grote keuze uit magnetronmaaltijden. “De prijs voor een afhaalpizza is ook niet meer zo hoog. Verder mocht je bij hospita’s vroeger vaak niet koken en nu wel.”

Eettafels van studentenverenigingen hebben vooral te kampen met dalende ledenaantallen. Bij Open Eettafel Tyche van de Delftsche Studenten Bond kwamen in de jaren negentig nog zo’n driehonderd eters per dag: nu nog maar tachtig. “Dat kwam vooral doordat wij in de jaren negentig het aantal leden zagen dalen”, zegt Sten Vollebregt, voorzitter van de eettafelcommissie.

Diezelfde trend leidde er bij Alcuin van Virgiel toe dat het aantal maaltijden in vijf jaar tijd met tien procent daalde van 40 duizend naar 36 duizend per jaar. Ondanks het feit dat hier sinds enkele jaren geen ‘burgers’ meer mogen eten – omdat ze te lang bleven ‘hangen’ – maakt deze vereniging zich geen zorgen. “Het aantal keren dat leden komen eten, is gestegen”, zegt bestuurslid Pieter van der Sanden.

Sint Jansbrug zag het aantal eters in tien jaar tijd zelfs bijna halveren van 31.190 naar 18.140 per jaar. “Het is lastig de eettafel overeind te houden, hoewel we nu een exploitatieoverschot hebben”, zegt Wouter Krouwel van Jansbrug. “De huidige student kan koken. De C1000 die tot 22.00 uur open blijft, is ook een geduchte concurrent. Jaarclubs die net wat anders willen eten, kopen zelf spullen. Dat is ook verser.”

Om het tij te keren wil Sint Jansbrug voortaan duurder inkopen. “De producten zijn dan van betere kwaliteit en verser. Ook gaat een promotieteam zich richten op buitenlandse studenten. Zij eten vaak in de aula en hebben minder contact met andere studenten. Om hen binnen te halen, denken we aan Engelstalige flyers, spandoeken, advertenties in kranten en ‘taste weken’ met thema’s.”

De invoering van een wokgerecht bleek voor eettafel Blauw in de aula ruim een jaar geleden het tij te keren. Het aantal bezoekers lijkt daar na een daling nu weer te stijgen. (CvU)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.