Onderwijs

​Masteropleidingen willen eigen zesjesstudent niet meer

Steeds meer masteropleidingen gaan zesjesstudenten weren, meldt de Volkskrant vandaag. Ook zesjesstudenten van hun eigen bacheloropleidingen staan voor een dichte deur.

De opleiding politicologie van de Universiteit Leiden was vorig jaar de eerste die dit aankondigde. Studenten moesten gemiddeld een 6,5 hebben gescoord voor hun bachelorvakken, anders mochten ze niet meer naar de aansluitende masteropleiding. Op papier werd alleen een uitzondering gemaakt voor zeer gemotiveerde studenten.

Dat gemiddelde tentamencijfer is intussen een zeven geworden. De Volkskrant noemt nog enkele opleidingen die ermee beginnen, waaronder de Rotterdam School of Management en politicologie aan de Vrije Universiteit.

Voorheen konden afgestudeerde bachelors altijd bij een aansluitende masteropleiding aan hun eigen universiteit terecht. Die werd de ‘doorstroommaster’ genoemd. Vaak konden ze al vakken volgen voordat ze hun bachelordiploma op zak hadden.

Daar is een einde aan gemaakt. Sinds enkele jaren geldt de harde knip: studenten mogen pas aan hun master beginnen als ze hun bachelor hebben afgerond. Per september vorig jaar heeft het kabinet ook de doorstroommaster afgeschaft.

Het idee is dat studenten beter nadenken over de keuze voor hun masteropleiding en ook beter hun best gaan doen om er te worden toegelaten. Voor studenten van andere universiteiten of van hogescholen konden de opleidingen allang zulke eisen stellen.

Toch ligt selectie aan de poort politiek gevoelig. Kamerlid Paul van Meenen (D66) stuurt meteen een felle reactie rond: “Ook hier wordt weer de oneigenlijke redenering gebruikt dat onderwijskwaliteit toeneemt bij selectie aan de poort. Deze foute redenering is vergelijkbaar met een ziekenhuis dat alleen patiënten toelaat die niets mankeren; dan gaan de cijfers voor genezing ook omhoog zonder dat de kwaliteit van de zorg toegenomen is. Studenten kiezen hun opleiding, niet andersom.”

Afgestudeerde bachelorstudenten moeten overigens altijd aan minimaal één masteropleiding terecht kunnen, ook als ze maar een zesje voor hun scriptie scoren. Dat heeft het kabinet toegezegd. Het hoeft alleen niet langer de masteropleiding aan hun eigen faculteit te zijn.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.