Onderwijs

Mailen om drie uur ’s nachts

Dankzij de onvermoeibare inzet van Yu Song steeg het slagingspercentage voor het struikelvak modelleren zienderogen. Studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO) nomineerden hem voor de titel ‘beste docent van de TU Delft’.

Een struikelvak dat studenten angst inboezemde. Zo stond het IO-bachelorvak modelleren bekend voordat de Chinese dr. Yu Song vorig jaar aantrad als vakcoördinator. Onderdelen als differentiaalvergelijkingen en thermodynamica schrikten studenten af, het was droge theorie voor ze. Maar in één jaar tijd wist Song het slagingspercentage te verhogen met 250 procent, van 26 naar 71 procent.

Volgens Marijn Goemans, commissaris onderwijs van studievereniging i.d., legde Song er zijn ziel en zaligheid in om meer studenten het vak te laten halen. “Hij heeft alle kritiek gebruikt om de structuur van het vak aan te passen en de stof op een betere manier aan te bieden.” Zo heeft Song de stof toegepast op alledaagse producten als een wc en een thuistap. Zo kon de theorie eindelijk gaan leven.

Als vakcoördinator huurt Song, Wolf voor zijn studenten, docenten in om de colleges te geven. Toch is hij verre van onzichtbaar. Joost van Leeuwen, penningmeester van i.d., volgde het vak modelleren het afgelopen jaar. Volgens hem kent Song bijna al zijn studenten, terwijl honderden tegelijk het vak volgen. “Als je hem tegenkomt, vraagt hij hoe het gaat. En hij blijft studenten pushen om hard te werken. Omdat je weet dat hij er honderd procent voor gaat, doe je dat zelf ook.”

Dat Song alles geeft wat hij in zich heeft staat voor de studenten buiten kijf. Hij stuurt zijn studenten e-mails om drie uur ’s nachts. Hij blijft studenten die met vragen bij hem komen de stof uitleggen totdat ze het snappen. Hij gaf middenin de zomer nog een college voor het hertentamen. En hij schreef een computerprogrammaatje waarmee hij studenten persoonlijk hun cijfer laat weten. Van Leeuwen: “Dat is veel fijner dan met je naam of studienummer in een groot excelsheet staan.”

Joost Huijberts, studentlid van de opleidingsdirectie, vindt Song een intelligente man met een bijzondere instelling. “Hij staat zelf ver boven de stof, maar hij kan het heel goed uitleggen. Hij is zo’n enorme motivator dat studenten zich in de stof gaan vastbijten. Hij geeft mensen het idee dat het te doen is. Hij is zo enthousiast over zijn studenten en zo lovend over zijn collega’s, dat is heel inspirerend.”

Volgens Marijn Goemans probeert Song studenten echt kennis bij te brengen. “Heel veel docenten staan een college gewoon af te draaien. Maar Song onderzoekt hoe studenten leren, probeert inzicht te krijgen in hoe ze denken en gebruikt dat vervolgens. En hij gaat door, want hij ziet nog steeds ruimte voor verbetering.”  

Wie is Yu (Wolf) Song?
38 jaar, getrouwd, één dochter.

Vorige zomer fietste Christopher Hahn na een feestje in een politiefuik, meldt de Duitse krant Bild. Hij had 1,71 promille alcohol in zijn bloed en moest een boete van vijfhonderd euro betalen. Maar daarmee was de kous niet af. Fietsers met een slok op moeten zich, net als dronken automobilisten, psychologisch laten onderzoeken in Duitsland, wat nog eens minstens vijfhonderd euro kost. 

De fietser weigerde dat en kreeg een ‘Fahrradverbot’ van vijftien jaar opgelegd. Hij mag nog wel paardrijden op de openbare weg, meldt Bild.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.