Kort

Lintjes voor TU’ers

Hoogleraar Industriële Microbiologie Jack Pronk (faculteit Technische Natuurwetenschappen) is maandag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In plaats van tijdens een ceremonie op het gemeentehuis, kreeg Pronk het lintje uitgereikt bij zijn woning. Ook professor Pieternel Levelt (faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen), emeritus hoogleraar elektronica Gerard Meijer en professor Kees Vuik (beiden van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica) hebben een lintje ontvangen.



Op Twitter schrijft Pronk dat hij “dankbaar en ontroerd is.” Hij is wetenschappelijk directeur van het Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation en gaf met collega’s van andere universiteiten het Nederlandse biotechnologische kennisklimaat vorm. Pronk geldt als één van de grondleggers van de ontwikkeling van gisten als productieorganismen, schrijft de gemeente Midden-Delfland. Door deze uitvinding kunnen producten als antibiotica en bio-ethanol op een duurzame en slimme manier worden gemaakt. Zijn onderzoek vormt een basis voor vele belangrijke innovaties. 



Levelt is hoogleraar Remote Sensing of the Earth Atmosphere en hoofd van een afdeling voor satellietobservaties bij het KNMI. De twee satellietinstrumenten van Levelt, OMI en TROPOMI, worden beschouwd als de meest geavanceerde en nauwkeurige instrumenten ooit om metingen uit de ruimte te doen voor onderzoek naar klimaat en luchtvervuiling.


Numeriek Wiskundige Vuik heeft er onder meer voor gezorgd dat de TU een eigen Delft High-Performance Computing Centre (DHPC) kreeg, schrijft de afdeling communicatie van EWI. Ook stond hij aan de wieg van het Delft Center for Computational Science and Engineering en het 4TU Applied Mathematics Institute.


Meijer werkte meer dan veertig jaar aan de Technische Universiteit Delft, eerst als universitair hoofddocent, later ook als hoogleraar aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. De gemeente Delft schrijft in een persbericht dat hij onder meer sensorsystemen ontwikkeld heeft die wereldwijd gebruikt worden. Zoals een druksensor om een mammografie minder pijnlijk te maken en een sensor om de versheid van zuivelproducten te meten. 

Nieuwsredacteur Annebelle de Bruijn

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

a.m.debruijn@tudelft.nl

Comments are closed.