Wetenschap

Leuk bedacht

Mannen hebben het mooi voor elkaar. Piesen in een urinoir gaat lekker snel. Ellenlange rijen zie je zelden voor het herentoilet. Dames hebben het nakijken. Alhoewel… Volgens IO’er Marian Loth kunnen vrouwen ook prima plassen in een pissoir.

Voor haar afstuderen in 1997 bij sanitairfabriek Sphinx ontwierp Loth de lady p. Dit urinoir heeft wat weg van de variant voor heren, maar heeft een wat langer en spitser opvangbekken. Ideaal voor vrouwen, bedacht Loth.

Vrouwen raken vaak toch al niet de bril tijdens het plassen, ontdekte Loth tijdens haar onderzoek. Dat vinden ze vies. Met de lady p. gaat het brilloos plassen sneller en makkelijker. Zo zit je zit niet te hannesen met de deur – die vaak ook erg vies is – en dames hoeven een stuk minder diep te hurken boven de lady p dan boven een regulier toilet.

“De mediaheisa vlak na mijn afstuderen was enorm”, vertelt Loth. “Het idee van een damesurinoir sloeg in als een bom. Ik weet nog dat ik met twee telefoons tegelijk de pers te woord stond.”

Het bleef niet bij mooie plannen alleen. Direct na haar afstuderen ging Loth bij Sphinx in Maastricht werken om haar uitvinding op de markt te zetten. De sanitairfabrikant heeft er een paar honderd gemaakt. Schiphol was een van de eerste locaties waar vrouwen staand konden plassen.

In ongenade
Maar de urinoirs zijn nu nergens meer te bekennen. “De lady p. is in ongenade geraakt”, zegt Loth. “De uitvinding is te snel op de markt gebracht. Mensen begrepen toch niet goed wat ze er mee moesten. Daarbij komt dat mijn idee niet goed is uitgevoerd. Ik wilde de urinoirs van elkaar scheiden met schuine schotten, om wat privacy te creëren. Maar de afnemers zijn verder gegaan dan dat en stopten de lady p’s in hokjes. Een deel van het voordeel verdwijnt dan.”

De reputatie van de uitvinding verslechterde verder toen de spoeling van een van de damesurinoirs niet goed bleek te werken in een nieuwe Duitse disco die met de lady p. wilde koketteren. “Een topmodel, dat voor de inhuldiging van de disco was ingehuurd, stond tot haar enkels in het water.”

Hoe nu verder?
Vrouwen die nog een lady p. willen uitproberen, moeten daarvoor naar het faculteitsgebouw van Civiele Techniek en Geowetenschappen. Daar staan de allerlaatste twee exemplaren. Waar weet Loth niet exact. Het is dus even zoeken. Alle andere exemplaren zijn vernietigd.

“Ik kan een heel boek schrijven over dit avontuur”, zegt Loth. Maar daar heeft ze voorlopig geen tijd voor, want ze doet promotieonderzoek naar toiletgebruik in treinen. Eind dit jaar hoopt ze te promoveren. “Het mooiste zou zijn op 19 november, want dan is het internationale toiletdag. Ik ben echt een toiletnerd. Een damesurinoir hoeven we niet snel te verwachten op treinen”, zegt Loth. “Toch blijf ik in dit concept geloven.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.