Onderwijs

‘Leg onafhankelijkheid instellingsbladen wettelijk vast’

SP-kamerlid Jasper van Dijk zal staatssecretaris Zijlstra woensdag tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting vragen om de onafhankelijkheid van universiteits- en hogeschoolmedia wettelijk vast te leggen.


Vorige week meldde het Algemeen Nijmeegs Studentenblad dat de redactie van het Nijmeegse universiteitsblad Vox werd gecensureerd. Een artikel waarin studenten hun mening gaven over het rapport dat de commissie wetenschappelijke integriteit opstelde over Roos Vonk, mocht niet worden gepubliceerd op het ‘online nieuwsplatform’ RUnieuws.


“Te triest voor woorden”, vindt kamerlid Van Dijk, die behalve hoger onderwijs ook media in zijn portefeuille heeft. Hij vroeg Zijlstra voor de zomer ook al of de journalistieke onafhankelijkheid van universiteitbladen en hogeschoolkranten niet beter moest worden gewaarborgd. Toen werd de nieuwssite van de Radboud Universiteit achter een inlogpagina gezet. De bewindsman antwoordde toen dat dit de verantwoordelijkheid is van de instellingen zelf.


Van Dijk: “Ik vraag me af hoe vaak er nog berichten over censuur naar buiten moeten komen, voordat we hier iets aan gaan doen. De houding van sommige bestuurders is totaal niet in overeenstemming met de persvrijheid en het kritische debat waarop universiteiten zich graag laten voorstaan.”


Als Zijlstra niet enthousiast is, zal Van Dijk een motie indienen. “Ik denk dat Zijlstra het griezelig vindt. De vraag is dan of de Tweede Kamer dit stapje durft te zetten. Ik denk dat de meeste partijen sympathie hebben voor de hogeschool- en universiteitsmedia en hoop dat ze nu willen doorpakken. Als overheid moeten we staan voor onafhankelijke journalistiek.”

De klok loopt al zeker anderhalve week ongeveer zeven kwartier voor. Ook eind vorig jaar was de klok maandenlang stuk. Uiteindelijk is die voorzien van een nieuw binnenwerk. Bij Jan van der Pol van Facilitair Management en Vastgoed was het flink voor lopen van de klok deze week nog niet bekend. Hij onderzoekt wat er dit keer mis is.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.