Onderwijs

“ Laat herkomstland studiekosten betalen”

Als het aan Oostenrijk ligt, gaat het herkomstland van een student straks de kosten van diens studie betalen. Volgens geldende EU-regels betaald nu het gastland voor de opleiding van een buitenlandse student.


Net als in Nederland is ook in Oostenrijk discussie over de hoeveelheid Duitse studenten aan de universiteiten. Aan sommige opleidingen is vijftig tot tachtig procent van de studenten uit Duitsland afkomstig.Volgens Europese regelgeving moeten studenten uit EU-landen allemaal onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten kunnen studeren in andere EU-landen.De gouverneur van Salzburg, Gabi Burgstaller, heeft nu een voorstel ingediend bij Eurocommissaris Vassiliou om het land van herkomst van een student verantwoordelijk te maken voor de opleidingskosten. De student zelf betaalt het standaard collegegeldtarief dat zijn buitenlandse universiteit vraagt.Eurocommissaris Vasilliou heeft Burgstaller geadviseerd opzoek te gaan naar medestanders. Mocht het plan er door komen, dan ligt het voor de hand dat de langstudeerregeling  ook voor Nederlanders in het buitenland gaat gelden. De overheid is immers bereid tot het bekostigen van één bachelor en één master per student.Staatssecretaris Zijlstra heeft deze zomer een werkgroep ingesteld die de kosten en baten van buitenlandse studenten in Nederland onderzoekt. De uitkomsten daarvan worden eind dit jaar verwacht. 

Anna Bell is eerstejaars student bouwkunde en woont sinds twee maanden met nog zeven meisjes op de Oude Delft 109. Ze is samen met haar moeder bezig met planken ophangen en haar bed te monteren. Volgens Bell is haar enige taak te zorgen dat de vuilnis wordt buitengezet, maar ze hoeft het niet per se zelf te doen. De ouderejaars noemen nog een HJ-taak is: er wordt ‘s nachts regelmatig aangebeld door studenten die nog even verder willen feesten als de kroegen dicht zijn. Het huis staat aan de Oude Delft en heeft geen gang: na de voordeur sta je meteen in een kamer. De HJ hoort dan vanaf de eerste verdieping een emmer water naar beneden te gooien.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.