Campus

Kukeleku op de Oude Delft

Wie heeft het leukste studentenhuis van Nederland? Het studentenhuis op de Oude Delft 119 doet een gooi naar de eretitel. En ze gaan winnen ook, zeggen de 25 bewoners.


Wie het karakteristieke grachtenpand aan de Oude Delft binnenkomt, raakt verstrikt in een doolhof van gangetjes. Ze leiden naar maar liefst 25 studentenkamers. Overal zijn wandjes geplaatst, ook dwars door ornamentenplafonds en schouwen. Goedgemutst banjert Paul van Sommeren (21, derdejaars luchtvaart- en ruimtevaarttechniek) in zijn badjas en slippers door het pand. Het is lunchtijd en hij schuift aan bij medebewoners in de gemeenschappelijke ruimte vol met tekeningen van snoepjes op de wanden.


Van Sommeren meldde zijn huis aan voor de verkiezing van studentenhuis van het jaar. Zijn huisgenoten Thijs Michielsen (24, schakeljaar civiele techniek) en Jurriaan van den Barselaar (26, achtstejaars bouwkunde) roepen in koor: “Want het is hier heel gezellig. We zijn allemaal heel verschillend, maar elkaars beste vrienden.”

Dat moet ook bijna wel, want de wandjes tussen de kamers zijn heel dun. Ze horen alles van elkaar, vertellen ze met een grote glimlach. Op de zolder wonen de meeste meiden en als er vriendjes langs komen dan hoort het hele huis dat, zeggen Van Sommeren en Van den Barselaar. “Dan wordt er heel wat af gekukelekuud. Het lijken wel nymfomanen.”



Tweedejaars industrieel ontwerpen Rhea van Kasteren (21) moet er hard om lachen. “Het is gewoon heel erg gehorig”, zegt ze. “In het bad op zolder wordt anders heel wat gesekst”, zegt Van Sommeren. “Als al het water uit het bad plonst dan is de kamer eronder helemaal nat.”



Seks is een dankbaar onderwerp in het studentenhuis. Elke dag komt het onderwerp tijdens het avondeten ter sprake. Een beetje provoceren, daar houden de mannen en vrouwen in het huis wel van. “Van wie was dat condoom boven op de prullenbak?”, wil Van Kasteren weten. “Dat was echt ranzig. Misschien van de huisjongsten”, denkt Van Sommeren. Caithlin Marugg (19) tweedejaars technische bestuurskunde knikt. “Die liepen ineens te bekken in het café. Ze moesten blijkbaar de examenstress kwijt.” Zeker weten doet ze het niet, want met 24 huisgenoten weet je nooit precies wie de boosdoener is. Luchtig: “Misschien was het ook wel heel iemand anders.” Naast sekspraatjes houden ook de huismysteries de studenten bezig. Zoals: wie heeft er afwas op het aanrecht gedumpt zonder het op te ruimen? “Iedereen zegt dan: ik was het niet”, zegt Van den Barselaar. “Laatst lag er zelfs een dode muis op de gaspit”, zegt Van Kasteren. “Die is daar echt niet doodgegaan. Iemand heeft ‘m daar opgebaard, maar wie?” Iedereen lacht er hard om. 


Toch wordt er ook wel gekibbeld, benadrukt Van Kasteren. “Maar nooit lang.” Ze heeft zelfs een T-shirt met een afbeelding van Paul van Sommeren, en hij van haar. “Omdat we tegelijkertijd in het huis zijn komen wonen, zijn we echte maatjes”, zegt ze. “We gaan vaak uit met het hele huis en dan nemen we het complete café over”, zegt Van Sommeren.



Ook vieren de 25 huisgenoten samen Sinterklaas, gaan ze op vakantie en zijn er ‘huischweekenden’. Ook dat laat zien hoe ze op een ludieke, manier met elkaar omgaan. In Zwolle voerden ze 119 opdrachten uit, en streden tegen elkaar in verschillende teams. Zo zongen ze liedjes voor bejaarden. “Die bejaarden waren erg chagrijnig. Toen ik vroeg of ik mocht zingen zeiden ze: ‘nee, want de bus komt zo’. Heel stom”, zegt Van Sommeren. Marugg fakete een orgasme midden op straat, maar won daar niet mee. “Je moest ook het hoogste punt van Zwolle bereiken. Niet het hoogtepunt”, grinnikt Van den Barselaar. Hij beklom de kerktoren en kreeg wel punten. 



Volgens de studenten kan de eerste prijs hen niet meer ontgaan, omdat ze zo’n opmerkelijke relatie met elkaar hebben. “Alle andere studentenhuizen zijn saai vergeleken bij ons”, weet Van Kasteren. “We winnen gemakkelijk.”



Verkiezing studentenhuis van het jaar, eind mei wordt de winnaar bekend gemaakt.

www.studentenhuisvanhetjaar.nl 

Minister Donner van binnenlandse zaken wil verhuurders vanaf 1 juli de mogelijkheid geven om ook de locatie van een woning mee te nemen in het bepalen van de huurprijs. Nieuwe bewoners zouden zo een forse huurverhoging kunnen krijgen.

Ongeveer een kwart van de uitwonende studenten zou door de maatregel geraakt worden, vreesde de LSVb. Zo’n tachtigduizend studenten huren een zelfstandige woonruimte en zij verhuizen regelmatig, dus zouden zij vaker dan gemiddeld een hogere huurprijs moeten gaan betalen. De bond was bang dat met name particuliere verhuurders de prijzen omhoog zouden gooien.

Maar nu blijken niet alleen de linkse oppositiepartijen tegen het plan, ook regeringspartij CDA staat er niet meer achter. Volgens de partij wijkt Donner af van het regeerakkoord doordat hij de maatregel in heel Nederland wil doorvoeren, in plaats van in regio’s waar schaarste heerst, zoals Amsterdam.

Vanmiddag wordt er nog over de plannen van Donner gedebatteerd.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.