Onderwijs

Kort Nieuws

DeclaratiesDe Universiteit van Maastricht publiceert sinds deze week het declaratiegedrag van het college van bestuur (cvb) op internet.

Uit het overzicht op www.maastrichtuniversity.nl/cvbdeclaraties blijkt dat het cvb in 2007 een bedrag van 31.855,30 euro declareerde. Het jaar erna was dat 39.749,22 euro. Een externe accountant heeft vastgesteld dat alle declaraties zakelijke uitgaven betroffen. Aanleiding voor de publicatie was een verzoek van een journalist die een beroep deed op de Wet openbaarheid van bestuur.

Bobslee
Voor een team dat tot de achterhoede behoorde, was het een spectaculair resultaat: het Nederlandse heren tweemans-bobsleeteam behaalde onlangs de derde plaats tijdens de World Cup in St. Moritz (Zwitserland). Dat belooft wat voor de aankomende Olympische Spelen in Vancouver. Het team reed in een nieuwe bobslee ontwikkeld door een groot consortium van bedrijven en universiteiten, waaronder de TU. Ir. Nando Timmer en dr.ir. Leo Veldhuis van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek hebben gewerkt aan de aerodynamica van de slee. 

Universiade
De Universiade, ook wel Studentenspelen genoemd, moet naar Nederland komen. Dat stelt de overkoepelende instantie Studentensport Nederland (SSN). De SSN en dochterstichting SSN-Topsport (SSN-TS) zullen zich hiervoor inzetten. Hiermee scharen beide stichtingen zich achter het Olympisch Plan 2028 van NOC*NSF.
In de oneven jaren wordt zowel een zomer- als wintervariant georganiseerd. ‘Met een Universiadedorp, scherpe vereisten aan infrastructuur en sport op het allerhoogste niveau is de Universiade het ideale evenement om te laten zien dat Nederland klaar is voor de Olympische spelen’, aldus het communiqué. Toekenning van de Universiade aan Nederland ligt bij de wereldkoepel voor de studentensport Fisu. In maart komen de voorzitters van de sportstichtingen, de vereniging van universiteiten, de HBO-raad en NOC*NSF samen om de mogelijkheid te bekijken om een Universiade in Nederland te houden, met als richtjaar 2023.

Technopolis
Langzaamaan krijgt Science Park Technopolis gezicht. Vorige week leverde bouwer Dura Vermeer het nieuwe hoofdkantoor van Exact Software op. Exact is een van de eerste nieuwe huurders van het sciencepark langs rijksweg A13. Inmiddels wordt ook het zogeheten Bandridge-gebouw aangepast en afgebouwd. Dat gebouw zou worden gehuurd door het bedrijf Bandridge, maar dat zag er nog tijdens de bouw vanaf. Per 1 juli moet het aangepaste gebouw het nieuwe onderkomen vormen van de vijftig technostarters van Yes!Delft.

Innovatieprijs
De opvouwbare container van Holland Container Innovations is vorige week uitgeroepen als winnaar van de Shell Livewire young business award. De prijs voor de beste technische innovatieve ondernemer kreeg het Delftse bedrijf vanwege zijn heldere presentatie en het lef zich te richten op een markt waar de laatste innovatie vijftig jaar oud is, aldus de jury. IcySolutions, eveneens uit de YesDelft-stal, bereikte de shortlist.

www.hcinnovations.nl

Wiskundeangst
Jonge meisjes krijgen hun weerstand tegen wiskunde deels aangeleerd van hun leraressen op de lagere school. Dat schrijven wetenschappers van de University of Chicago in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. In klassen van leraressen met wiskundeangst gaan vooral meisjes geloven in het cliché dat jongens beter kunnen rekenen en meisjes beter kunnen lezen. Volgens onderzoekers komt dit doordat meisjes zich met hun juf identificeren, terwijl jongens mannelijke rolmodellen zoeken. (HOP)

Verkeersdoden
“Met het huidige verkeersveiligheidsbeleid valt weinig winst meer te halen.” Dit zei hoogleraar verkeersveiligheid prof.ir. Fred Wegman (CiTG) deze week tijdens zijn intreerede. “Het gevoerde beleid heeft haar grenzen bereikt: minder dan één procent van alle afgelegde kilometers wordt onder invloed verreden en meer dan negentig procent van automobilisten draagt de autogordel.” Winst kan volgens hem nog wel behaald worden als het beleid zich meer richt op gewoon gedrag van gewone burgers in gewone omstandigheden, en minder op crimineel verkeersgedrag van onmiskenbare  regelovertreders.
Wegman mikt ook op nieuwe onderzoeksmethoden. “Het is tegenwoordig mogelijk chauffeurs bijvoorbeeld een jaar te volgen met cameraatjes. Het grote voordeel is dat je feitelijke informatie verzamelt over gedrag van de weggebruiker, ook in situaties van bijna-ongevallen en werkelijke ongevallen. Dat geeft een schat aan informatie.”

Luyben voorzitter
Rector Karel Luyben wordt bestuursvoorzitter van Stichting Justus en Louise van Effen Fonds. Het college van bestuur is daarmee akkoord gegaan. Luyben volgt Jacob Fokkema op, die deze maand afzwaaide als rector. De stichting ontstond in 2000 uit een legaat. Doel van de stichting is financiële ondersteuning voor een studieverblijf in het buitenland van TU-studenten met zeer goede studieresultaten. Daarnaast steunt de stichting zeer goede maar arme buitenlandse studenten die aan de TU willen studeren.

Robotpak
Biomedici uit Delft en Twente gaan samen aan de slag om een robotpak te ontwikkelen. Aan de Universiteit Twente vindt het onderzoek plaats bij instituut Mira, in Delft bij biomechanical engineering van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Andere partijen gaan een helm ontwikkelen die hersensignalen opvangt waarmee de robot bestuurd zou moeten worden.
De onderzoekers willen patiënten die door een dwarslaesie of hersenbloeding in een rolstoel zitten weer op de been helpen. Als alles goed gaat, zouden ze alleen aan lopen moeten denken om de robot in beweging te zetten. Vandaar de naam van het project: Mindwalker. Dr.ir. Herman van der Kooij, werkzaam aan de Universiteit Tilburg en de TU, wil over drie jaar een prototype hebben. Het apparaat wordt een exoskelet, maar minder volumineus dan de bestaande types.

Geen ww
Een 25-jarige Delftse veelpleger kan nog twee jaar trots zijn dat hij nog nooit een ww-uitkering heeft aangevraagd. De man werd beschuldigd van een inbraak bij de TU Delft. Hij bezorgde de TU daarbij een schadepost van minstens elfduizend euro. Bij de rechtszaak meldde de Delftenaar dat hij het criminele pad wel op moest. “Ik heb geen werk. Wat doe je dan? Kraken!”, stelde hij, om er aan toe te voegen dat hij het UWV nooit om een cent had gevraagd. Door zijn veroordeling tot twee jaar cel hoeft hij dat voorlopig niet te doen.

Videostreaming
De kwaliteit van live videobeelden die over het internet verspreid worden zal in de komende decennia ver beneden televisiekwaliteit liggen, stelt dr.ir. Jan David Mol. Hij promoveerde afgelopen dinsdag op zijn proefschrift over videodistributie over internet. Anders dan bij televisie loopt de informatiestroom via internet niet vanuit een centrale bron naar alle afnemers, maar geven de afnemers (‘peers’ genoemd) brokjes informatie aan elkaar door. De centrale zender wordt zo ontzien. Het probleem is echter dat sommige afnemers wel informatie downloaden, maar niet doorgeven. Ze staan bekend als ‘free riders’. Door hen vermindert de videokwaliteit. Maar daar was tot nu toe niets aan te doen. Mol presenteert nu het algoritme Give-to-Get dat afnemers die wel data doorgeven voorrang geeft bij de videostroom. Profiteurs komen zo achter in de rij.

Jan David Mol, Free-riding resilient video streaming in peer-to-peer networks, 26 jan 2010.

With very little as yet known about the role of clouds in the current climate changes, it is now time for more research to be done on this ‘X factor’, said Professor Herman Russchenberg during his inaugural address at TU Delft on 1 April. Although most scientists agree on the current global warming and its principal cause (greenhouse gases), there are some aspects about which very little is yet known, such as the influence of clouds on the climate. During his inaugural address, Professor Russchenberg, of the IRCTR (International Research Centre for Telecommunications and Radar), called for more research on clouds: “The role of greenhouse gases in climate change is quite clear. Moreover, we can do something concrete about greenhouse-gas emission. With clouds it is all more complex. We simply don’t know how clouds react to climate change and, vice versa, how climate is influenced by clouds. But that influence could be considerable.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.