Onderwijs

Kort Nieuws

OverledenDe oprichter van studentenroeivereniging Proteus, ir. Gerrit Athmer, is 29 maart op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn idee voor een vereniging waar wedstrijd- en fuifroeien naast elkaar bestaan, leidde op 7 juli 1947 tot de oprichting van Virgilius Roei Vereniging Proteus.

Proteus fuseerde in 1970 met de open studentenroeivereniging Eretes. Athmer was tot op het laatst zeer betrokken bij Proteus-Eretes. Hij wordt op 6 april begraven. 

www.proteus.tudelft.nl

Vinger-rsi
Het gebruik van iPhones en andere touchscreen apparatuur begint zijn tol te eisen. Volgens een rapport van het RIVM dat vandaag verschijnt, komt uiteindelijk driekwart van de touchscreen gebruikers met klachten bij de huisarts terecht. Prof.dr. Arie Nieuwenhuizen van het artsengenootschap KNMG schrijft aanvankelijk verrast te zijn door een nieuwe rsi-golf. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de klachten zich concentreerden op wijsvinger en duim. En niet, zoals vroeger het geval was, bij de pols. Nieuwenhuizen vermoedt dat intensief gebruik van touch-screen apparatuur voor de toename van klachten verantwoordelijk is. Prof. Catholijn Jonker van mens-machine-interactie bij Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica raadt gebruikers aan met de linkerhand te leren werken. In de Apple store is een speciale App verkrijgbaar om te leren van hand te wisselen onder de naam iSwitch.

www.apple.nl/rsi

Auditorium
Met de ogen dicht waan je je op een schoolfeest in de jaren zeventig. Wegdromend op de klanken van Pink Floyd, met betoverende maar onbegrijpelijke teksten. Ogen open en je bent in de aula. Niks Pink Floyd, maar de verdienstelijke coverband Pink Project op het podium. Afgelopen dinsdag gaf het aulacongrescentrum, onderdeel van facilicity management en vastgoed (FMVG), een demonstratie van de nieuwe licht-, beeld- en geluidstechniek van het auditorium. Life muziek in surround sound versmelt naadloos met HD-achtergrondprojectie en spatsynchrone lichteffecten. Van college tot concert, van videoconferentie tot filmvoorstelling. Alles kan. Een zaal bijschakelen, de voorstelling met slechts tien seconden vertraging op internet zetten. Geen probleem. Al is het voor de technici nog een beetje wennen, te oordelen naar de soms harde schakelklikken en bruuske geluidsovergangen.

http://www.flickr.com/photos/mms-tudelft

Selectie
Liever selectie aan de poort dan huidige studenten opzadelen met bezuinigingen. Die keuze maken Delftse studenten als hun faculteit moet bezuinigen door hoge studentenaantallen. Dat blijkt uit een poll van de studentenraad (sr) op blackboard. Van de 3854 studenten die de poll invulden, koos ruim 63 procent voor beperking van de instroom door selectie aan de poort of een numerus fixus. Bijna vijftien procent wil aan huidige studenten eisen stellen, zoals het afronden van een bachelor in vier jaar. Ruim vijf procent kiest voor minder vakken, contacturen en studierichtingen. Eenzelfde percentage zou meer geld vrijmaken voor onderwijs door te bezuinigen op docenten en student-assistenten. Ruim elf procent vulde in dat het gerechtvaardigd is niets te doen. De sr wil de resultaten gebruiken bij een overleg met het college van bestuur over de prognoses voor de studenteninstroom.

Toilet
Een kartonnen toilet met een waterbestendige laag. Met dat idee won de 26-jarige TU-studente industrieel ontwerpen Sacha van Ginhoven op Wereldwaterdag (25 maart) een ideeënwedstrijd van onder andere Unicef en Verkeer en Waterstaat. De Plug-in van Van Ginhoven en vier andere studenten heeft de vorm van een grote beker die past in bestaande latrines zonder riolering in ontwikkelingslanden. Hij heeft een inhoud van dertig liter en is herbruikbaar. Grote boodschappen zijn na verhitting te gebruiken als meststof.

Superarena
De KNVB wil samen met de Belgische voetbalbond het WK van 2018 naar Nederland halen. Maar er is in beide landen geen stadion te vinden dat minstens 80 duizend zitplaatsen bevat – een eis van de Fifa. Student Jeroen Smeets (Civiele Techniek en Geowetenschappen) onderzocht voor zijn afstudeeropdracht de mogelijkheden van een uitbouw van de Amsterdamse Arena (nu 50 duizend plaatsen). Zijn ontwerp voorziet in een derde ring van ultra hogesterkte beton bovenop de huidige constructie.

“Hier, dit is voor jou”, zegt io-studente Tamara Lazic´ van de Universiteit van Ljubljana terwijl ze met een grote glimlach een piepend telefoontje aangeeft. ‘Je hebt al 24 uur geen oefeningen gedaan!’, luidt een binnenkomend sms-bericht.

De afzender is Curve-it. Of althans, een computer waar Curve-it mee communiceert. Curve-it is een integraal sportpakje met daarin sensoren die bijhouden of patiënten met rugklachten thuis hun revalidatieoefeningen vaak genoeg en naar behoren doen. Hij presenteert de resultaten op een computerscherm en stuurt ze ook door naar de begeleidende arts zodat die de vorderingen op de voet kan volgen.

Het apparaat is een van de creaties om patiënten met uiteenlopende klachten te helpen revalideren. Studenten van universiteiten uit Engeland, Slovenië, Hongarije, Kroatië, Zwitserland en Nederland (drie deelnemers van de TU) presenteerden die afgelopen vrijdag bij Industrieel Ontwerpen. Zij werkten vijf maanden lang samen aan hun ontwerp via teleconferenties.

De TU is de initiatiefnemer van dit jaarlijkse project, het zogenaamde European Global Product Realisation. Vanuit de TU doen alleen IO-masterstudenten mee. Het internationale gezelschap is gemengder, variërend van elektronicastudenten tot luchtvaart- en ruimtevaartstudenten.

“Het is belangrijk dat studenten leren samenwerken met buitenlandse collega’s”, zegt projectleider dr.ir. Niels Moes van IO. “Als je bij een groot bedrijf werkt en je moet in groepsverband een product ontwikkelen, dan zullen je collega’s zich vaak over de hele wereld bevinden.”

Elk jaar trekt een andere universiteit de kar. De ontvangende universiteit regelt contacten met bedrijven of instellingen die behoefte hebben aan slimme interactieve ontwerpen. Dit jaar was het Universitair Medisch Centrum Utrecht de ‘opdrachtgever’. 

Vorig jaar moesten studenten voor een bedrijf in Kroatië nieuwe gebruiksdoeleinden bedenken en uitwerken voor zeecontainers. Ze toverden ze om in douanehuisjes of marktkraampjes. En het jaar daarvoor moesten ze in London etalages ontwerpen voor mannelijke cosmetica.

“Een week geleden ontmoetten we elkaar pas voor het eerst”, zegt José Maas, een van de drie Delftse deelnemers. “We hadden de taken verdeeld. De een werkte bijvoorbeeld aan het apparaat zelf, en een ander aan de interface. De afgelopen dagen hebben we alle onderdelen gecombineerd. Dat was heel spannend.”

Spannend is ook de uitvinding van Maas en haar medestudenten bedoeld voor polsrevalidaties, The Wristler. Met de The Wristler train je je pols door met een knuppel een vliegtuigje op een beeldscherm in de lucht te houden. Maak je te wilde bewegingen – heftigere bewegingen dan de arts toestaat – dan gaan rode lampjes branden en slaat het vliegtuigje uiteindelijk op tilt. Beweeg je onvoldoende, dan stort je ook neer.

Handig voor als een schouderklopje van een arts je niet genoeg motiveert, of als een boos sms-bericht je niet voldoende afschrikt om je bij de les te houden.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.