Bouwkunde heeft de naam de minst technische studenten te hebben van de TU. Dat dit slechts een vooroordeel is, bleek maar weer uit de cijfers van het TU-brede tentamen statica voor eerstejaarsstudenten.
De bouwkundigen scoorden beter dan maritieme techniek, werktuigbouwkunde én industrieel ontwerpen: 34 procent scoorde een zes of hoger. IO haalde het laagste gemiddelde: slechts tien procent haalde een zes of hoger. Bij civiele techniek en luchtvaart- en ruimtevaarttechniek was dat respectievelijk vijftig en veertig procent. Volgens ir. G.J. Hobbelman, docent bouwtechniek bij Bouwkunde, hangt de uitslag samen met de docenten en de plek die het vak heeft binnen het curriculum. ,,Iedereen gebruikt dezelfde boeken, maakt hetzelfde tentamen en bijna alle eerstejaars komen net van de middelbare school met dezelfde kennis, zegt hij. De bouwkundedocenten zouden statica simpelweg een belangrijkere plek geven dan – bijvoorbeeld – IO.
De Jong stapt op
Prof.dr.ir. Theo de Jong heeft om persoonlijke redenen het college van bestuur gevraagd hem te ontheffen van zijn functie als decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.
De Jong spreekt van een redelijk emotioneel besluit. ,,Medici hebben mij adviezen in deze richting gegeven. Ik had graag de faculteit nog een poos door alle uitdagingen heen geleid. Het gaat overigens op dit moment goed met de faculteit, dus ik zie het maar als een topsporter: je moet weggaan op het hoogtepunt.
De decaan, die waarschijnlijk in juni vertrokken zal zijn, zegt dat hij in zijn ontslagbrief adhesie heeft uitgesproken jegens het beleid van het college van bestuur.
De inspraakcommissie van de faculteit voelde zich eerder deze week volledig overvallen door het bericht. Voorzitter De Vries van de onderdeelscommissie heeft wel begrip voor zijn decaan. ,,Er wordt nu geschoven met hele onderzoeksgroepen, we krijgen windenergie en stukken geodesie erbij. Het wordt een hele klus om dat in te passen in L&R, en misschien is er nog wel weer een nieuwe reorganisatie bij nodig.
Theo de Jong is een van de vier vaste columnisten op de opiniepagina van Delta.
TU First
TU First % we hoeven het nauwelijks uit te leggen % is een kreet die bedoeld is om bruggen te bouwen, eilanddenken te smoren, het groepsgevoel zo te versterken dat iedereen zich schaart rond de Delftse vlam. Maar de ondernemingsraad maakt zich toch zorgen over hoe dat zelfbewuste TU First overkomt op de buitenwereld. Klinkt het niet een tikkeltje megalomaan? Zit misschien wat in. Maar het valt nog niet mee om een externe strijdkreet te vinden. TU: misschien wel de beste Technische Universiteit van Nederland? Nah.
Top 10
Nederland hoort niet meer bij de top 10 van innovatieve landen. Tot deze conclusie komt prof. Michael Porter van de universiteit van Harvard in zijn Global Competiveness Report 2003, een toonaangevend vergelijkend warenonderzoek van de economische slagvaardigheid van landen. Nederland keldert op bijna alle hitlijsten die door Porter worden gehanteerd: het aandeel van onderzoek en ontwikkeling in de economische activiteiten, het aantal patenten, de kwaliteit van de overheid, gebruik van technologische mogelijkheden, beschikbaarheid van wetenschappers en ingenieurs.
www.scienceguide.org . .
Uitgelaten
Zoals veel andere universiteiten wil ook Edinburgh University wel eens in het Guinness boek van wereldrecords komen. De Schotse universiteit probeert het door het grootste aantal honden ooit tegelijk uit te laten. Deze week wordt er met meer dan drieduizend honden tegelijk gewandeld op een speciaal uitgezette route van vijf kilometer. De universiteit hoopt zo 130 duizend euro bijeen te krijgen om een scanner te kopen voor haar academische huisdierenkliniek. Vorig jaar werd ook een poging ondernomen, maar toen kwamen er te weinig honden opdagen. Het is deze week huisdierenweek bij de Britten.
www.vet.ed.ac.uk . .
Oude toppers
De befaamde technische topuniversiteit ETH Zürich krijgt de mogelijkheid gepensioneerde toponderzoekers ook na hun 65e in dienst te houden. Daartoe wordt de speciale ETH-wet uit 1991 aangepast. Directe aanleiding is de pensionering van een van de ETH-paradepaardjes: Nobelprijswinnaar Kurt Wüthrich (scheikunde, 2002). De ETH (Eidgenössische Technische Hochschule) was, vooruitlopend op de wetswijziging, al met hem overeenkomen dat hij ook na zijn emeritaat onderzoek zou blijven doen in het geavanceerde kernspinresonantielaboratorium van de universiteit. Het is wel de bedoeling dat de ETH alleen in zeer uitzonderlijke gevallen met gepensioneerde onderzoekers in zee gaat. Ze moeten tot de internationale top behoren.
www.ethlife.ethz.ch . .
Kilometerheffing
Cornell University gaat studenten en medewerkers een gepeperde rekening sturen als ze extreem veel van internet gebruikmaken. Tot nu toe brengt Cornell, net als bijvoorbeeld de TU Delft, kosten per aansluiting in rekening. Maar vanaf 1 juli telt de hoeveelheid data.
Al een paar jaar achtereen kost dataverkeer Cornell jaarlijks veertig procent meer. Een belangrijke oorzaak is niet-universitair gebruik: het heen en weer sturen van al dan niet illegaal gekopieerde muziek- of filmbestanden, of van evenzeer dubieuze software. De universiteit noemt dat diplomatiek recreatieve bestandsdeling. Vorig jaar werd maar liefst honderdduizend gigabyte van dit soort materiaal door het netwerk gestuurd. Bovendien blijken veel Cornellers steeds slimmer om te gaan met hun aansluiting: met een tussenapparaatje worden meer computers aan één internetaansluiting gekoppeld.
In het nieuwe systeem is er een laag basistarief per aansluiting, waarmee tot twee gigabyte per maand kan worden geïnternet. Al het dataverkeer daarboven wordt in rekening gebracht met een fractie van een cent per megabyte. Cornell zou de eerste universiteit ter wereld zijn die deze kilometerheffing op internetverkeer invoert, maar andere zullen waarschijnlijk volgen. De universiteit ontwikkelde zelf voor een kwart miljoen euro de administratieve software. Jaarlijks besteedt Cornell bijna negen miljoen aan zijn netwerk.
Gasthuis
Een jaar geleden bood het nog een verwaarloosde aanblik, maar vandaag kan studentenhuisvester Duwo het Huis Portugal presenteren als een waar pronkstuk. Collegevoorzitter Hans van Luijk verricht vanmiddag de opening van het aan de Oude Delft 75 gelegen gasthuis, dat na een grondige verbouwing en herinrichting klaar is om door buitenlandse gasthoogleraren en -docenten te worden bewoond. Het uit de zestiende eeuw stammende pand telt nu veertien nieuwe luxeappartementen. Veel decoratieve details zijn in ere hersteld.
Superkraak
Computerkrakers zijn erin geslaagd om de persoonlijke gegevens van ruim 55 duizend personen op te vragen uit de database van de University of Texas in Austin. Dat maakte de universiteit vorige week woensdag bekend. Het gaat om de social security numbers en andere persoonsgegevens van studenten, medewerkers, ex-studenten, ex-medewerkers en sollicitanten. Studie- en medische gegevens zouden niet zijn gestolen. Het zou gaan om de grootste kraak van een universiteitscomputer ooit. De daders zijn nog onbekend, maar wel zou al duidelijk zijn dat veel van de gegevens gebruikt zijn om allerlei universitaire rekeningen te plunderen. Woordvoerders van de universiteit zeiden er ernstig rekening mee te houden dat er studenten achter de kraak zitten.
www.utexas.edu/datatheft . .
Geen huursubsidie
Demissionair minister Kamp (VVD) van Volkskhuisvesting weigert huursubsidie mogelijk te maken voor kamerbewoners. In januari stemde de Tweede Kamer unaniem in met een motie die zon maatregel bepleit. Volgens de motie, ingediend door GroenLinks en het CDA, moesten huurders van onzelfstandige woonruimte voortaan weer recht krijgen op huursubsidie. De indieners denken dat de huursubsidie helpt het gebrek aan kamers op te lossen. Volgens Kamp is de motie moeilijk uitvoerbaar. Het zou juridisch lastig zijn te bepalen welke kamers voor de regeling in aanmerking komen, en bovendien kost uitvoering van de maatregel te veel geld. GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent wil minister Kamp nog deze week in de Kamer aan de tand voelen over zijn beslissing.
Bouwkunde heeft de naam de minst technische studenten te hebben van de TU. Dat dit slechts een vooroordeel is, bleek maar weer uit de cijfers van het TU-brede tentamen statica voor eerstejaarsstudenten. De bouwkundigen scoorden beter dan maritieme techniek, werktuigbouwkunde én industrieel ontwerpen: 34 procent scoorde een zes of hoger. IO haalde het laagste gemiddelde: slechts tien procent haalde een zes of hoger. Bij civiele techniek en luchtvaart- en ruimtevaarttechniek was dat respectievelijk vijftig en veertig procent. Volgens ir. G.J. Hobbelman, docent bouwtechniek bij Bouwkunde, hangt de uitslag samen met de docenten en de plek die het vak heeft binnen het curriculum. ,,Iedereen gebruikt dezelfde boeken, maakt hetzelfde tentamen en bijna alle eerstejaars komen net van de middelbare school met dezelfde kennis, zegt hij. De bouwkundedocenten zouden statica simpelweg een belangrijkere plek geven dan – bijvoorbeeld – IO.
De Jong stapt op
Prof.dr.ir. Theo de Jong heeft om persoonlijke redenen het college van bestuur gevraagd hem te ontheffen van zijn functie als decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.
De Jong spreekt van een redelijk emotioneel besluit. ,,Medici hebben mij adviezen in deze richting gegeven. Ik had graag de faculteit nog een poos door alle uitdagingen heen geleid. Het gaat overigens op dit moment goed met de faculteit, dus ik zie het maar als een topsporter: je moet weggaan op het hoogtepunt.
De decaan, die waarschijnlijk in juni vertrokken zal zijn, zegt dat hij in zijn ontslagbrief adhesie heeft uitgesproken jegens het beleid van het college van bestuur.
De inspraakcommissie van de faculteit voelde zich eerder deze week volledig overvallen door het bericht. Voorzitter De Vries van de onderdeelscommissie heeft wel begrip voor zijn decaan. ,,Er wordt nu geschoven met hele onderzoeksgroepen, we krijgen windenergie en stukken geodesie erbij. Het wordt een hele klus om dat in te passen in L&R, en misschien is er nog wel weer een nieuwe reorganisatie bij nodig.
Theo de Jong is een van de vier vaste columnisten op de opiniepagina van Delta.
TU First
TU First % we hoeven het nauwelijks uit te leggen % is een kreet die bedoeld is om bruggen te bouwen, eilanddenken te smoren, het groepsgevoel zo te versterken dat iedereen zich schaart rond de Delftse vlam. Maar de ondernemingsraad maakt zich toch zorgen over hoe dat zelfbewuste TU First overkomt op de buitenwereld. Klinkt het niet een tikkeltje megalomaan? Zit misschien wat in. Maar het valt nog niet mee om een externe strijdkreet te vinden. TU: misschien wel de beste Technische Universiteit van Nederland? Nah.
Top 10
Nederland hoort niet meer bij de top 10 van innovatieve landen. Tot deze conclusie komt prof. Michael Porter van de universiteit van Harvard in zijn Global Competiveness Report 2003, een toonaangevend vergelijkend warenonderzoek van de economische slagvaardigheid van landen. Nederland keldert op bijna alle hitlijsten die door Porter worden gehanteerd: het aandeel van onderzoek en ontwikkeling in de economische activiteiten, het aantal patenten, de kwaliteit van de overheid, gebruik van technologische mogelijkheden, beschikbaarheid van wetenschappers en ingenieurs.
www.scienceguide.org . .
Uitgelaten
Zoals veel andere universiteiten wil ook Edinburgh University wel eens in het Guinness boek van wereldrecords komen. De Schotse universiteit probeert het door het grootste aantal honden ooit tegelijk uit te laten. Deze week wordt er met meer dan drieduizend honden tegelijk gewandeld op een speciaal uitgezette route van vijf kilometer. De universiteit hoopt zo 130 duizend euro bijeen te krijgen om een scanner te kopen voor haar academische huisdierenkliniek. Vorig jaar werd ook een poging ondernomen, maar toen kwamen er te weinig honden opdagen. Het is deze week huisdierenweek bij de Britten.
www.vet.ed.ac.uk . .
Oude toppers
De befaamde technische topuniversiteit ETH Zürich krijgt de mogelijkheid gepensioneerde toponderzoekers ook na hun 65e in dienst te houden. Daartoe wordt de speciale ETH-wet uit 1991 aangepast. Directe aanleiding is de pensionering van een van de ETH-paradepaardjes: Nobelprijswinnaar Kurt Wüthrich (scheikunde, 2002). De ETH (Eidgenössische Technische Hochschule) was, vooruitlopend op de wetswijziging, al met hem overeenkomen dat hij ook na zijn emeritaat onderzoek zou blijven doen in het geavanceerde kernspinresonantielaboratorium van de universiteit. Het is wel de bedoeling dat de ETH alleen in zeer uitzonderlijke gevallen met gepensioneerde onderzoekers in zee gaat. Ze moeten tot de internationale top behoren.
www.ethlife.ethz.ch . .
Kilometerheffing
Cornell University gaat studenten en medewerkers een gepeperde rekening sturen als ze extreem veel van internet gebruikmaken. Tot nu toe brengt Cornell, net als bijvoorbeeld de TU Delft, kosten per aansluiting in rekening. Maar vanaf 1 juli telt de hoeveelheid data.
Al een paar jaar achtereen kost dataverkeer Cornell jaarlijks veertig procent meer. Een belangrijke oorzaak is niet-universitair gebruik: het heen en weer sturen van al dan niet illegaal gekopieerde muziek- of filmbestanden, of van evenzeer dubieuze software. De universiteit noemt dat diplomatiek recreatieve bestandsdeling. Vorig jaar werd maar liefst honderdduizend gigabyte van dit soort materiaal door het netwerk gestuurd. Bovendien blijken veel Cornellers steeds slimmer om te gaan met hun aansluiting: met een tussenapparaatje worden meer computers aan één internetaansluiting gekoppeld.
In het nieuwe systeem is er een laag basistarief per aansluiting, waarmee tot twee gigabyte per maand kan worden geïnternet. Al het dataverkeer daarboven wordt in rekening gebracht met een fractie van een cent per megabyte. Cornell zou de eerste universiteit ter wereld zijn die deze kilometerheffing op internetverkeer invoert, maar andere zullen waarschijnlijk volgen. De universiteit ontwikkelde zelf voor een kwart miljoen euro de administratieve software. Jaarlijks besteedt Cornell bijna negen miljoen aan zijn netwerk.
Gasthuis
Een jaar geleden bood het nog een verwaarloosde aanblik, maar vandaag kan studentenhuisvester Duwo het Huis Portugal presenteren als een waar pronkstuk. Collegevoorzitter Hans van Luijk verricht vanmiddag de opening van het aan de Oude Delft 75 gelegen gasthuis, dat na een grondige verbouwing en herinrichting klaar is om door buitenlandse gasthoogleraren en -docenten te worden bewoond. Het uit de zestiende eeuw stammende pand telt nu veertien nieuwe luxeappartementen. Veel decoratieve details zijn in ere hersteld.
Superkraak
Computerkrakers zijn erin geslaagd om de persoonlijke gegevens van ruim 55 duizend personen op te vragen uit de database van de University of Texas in Austin. Dat maakte de universiteit vorige week woensdag bekend. Het gaat om de social security numbers en andere persoonsgegevens van studenten, medewerkers, ex-studenten, ex-medewerkers en sollicitanten. Studie- en medische gegevens zouden niet zijn gestolen. Het zou gaan om de grootste kraak van een universiteitscomputer ooit. De daders zijn nog onbekend, maar wel zou al duidelijk zijn dat veel van de gegevens gebruikt zijn om allerlei universitaire rekeningen te plunderen. Woordvoerders van de universiteit zeiden er ernstig rekening mee te houden dat er studenten achter de kraak zitten.
www.utexas.edu/datatheft . .
Geen huursubsidie
Demissionair minister Kamp (VVD) van Volkskhuisvesting weigert huursubsidie mogelijk te maken voor kamerbewoners. In januari stemde de Tweede Kamer unaniem in met een motie die zon maatregel bepleit. Volgens de motie, ingediend door GroenLinks en het CDA, moesten huurders van onzelfstandige woonruimte voortaan weer recht krijgen op huursubsidie. De indieners denken dat de huursubsidie helpt het gebrek aan kamers op te lossen. Volgens Kamp is de motie moeilijk uitvoerbaar. Het zou juridisch lastig zijn te bepalen welke kamers voor de regeling in aanmerking komen, en bovendien kost uitvoering van de maatregel te veel geld. GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent wil minister Kamp nog deze week in de Kamer aan de tand voelen over zijn beslissing.
Comments are closed.