Onderwijs

Kort nieuws

Dutch onlyHet was even schrikken voor de bachelorstudenten civiele techniek toen bleek dat hun keuzevak uit de masteropleiding in de Engelse taal werd gegeven.

Shocking, bachelorcolleges waren toch alleen in het Nederlands? ,,Klopt”, zegt opleidingscoördinator Lenie Wasmus. ,,Maar halverwege het derde jaar kunnen studenten civiele techniek ook keuzevakken uit de masteropleiding volgen. En ja, die zijn soms in het Engels.” Om de studenten niet helemaal aan hun lot over te laten, bestaan er woordenlijsten waarin het moeilijke Engelse jargon staat vertaald.

Geluksnummer

Zhang Yu uit Wuhan (China) was vorige week de duizendste student die zich aanmeldde voor één van de Delftse masteropleidingen. Voor de TU reden genoeg om Yu’s collegegeld in het eerste jaar te betalen: een bedrag van 5900 euro. Zhang Yu komt in september management of technology studeren, een master van de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM). Hij moet nog wel eerst deze zomer aan de Huazhong University zijn bachelor computer science and technology halen.

Harvard duurder

Harvard verhoogt het studiegeld met 5,5 procent. Dat is de grootste stijging van de afgelopen tien jaar. De zwakke economie en de gestegen kosten maken de stijging nodig, zegt de universiteit. Een jaar studeren aan wat misschien ’s werelds meest gerenommeerde universiteit is, kost vanaf september voor een lagerejaars nu maar liefst 37.928 dollar. Dit jaar is het nog 35.950 dollar. Overigens zijn kost en inwoning daarbij inbegrepen; het eigenlijke collegegeld bedraagt 26.066 dollar. Tweederde van de studenten in de lagere jaren krijgt een beurs, lening, stipendium of andere vorm van toelage, veelal van Harvard zelf. De universiteit heeft daartoe een fonds met een jaarlijks budget van ruim honderd miljoen dollar beschikbaar.

Hoogleraar gearresteerd

Door de oorlog in Irak is ook aan Amerikaanse instellingen van hoger onderwijs de sfeer behoorlijk gespannen. Aan de University of Massachusetts in Boston is vorige week donderdag een hoogleraar gearresteerd nadat hij in de bres sprong voor studenten die een vredesdemonstratie wilden beleggen. Hij werd onder de ogen van tientallen studenten door de campuspolitie op de grond gegooid, in de handboeien geslagen en afgevoerd. De beschuldiging luidt belediging van het bevoegde gezag en verzet tegen zijn arrestatie.

Het incident deed zich voor op een informatiemarkt voor studenten. Het Black Student Center riep daar op tot een demonstratie tegen de oorlog in Irak. Naast hen stond een wervingskraam van de Nationale Garde. Een van de leden van het Black Student Center, de – blanke – Tony Naro, droeg een T-shirt met de tekst ‘Military recruiters off my campus’ en dat was het lont in het kruitvat. Anthony van der Meer, hoogleraar in ‘Africana en Amerikaanse studies’ en mentor van het Black Student Center werd bij de snel escalerende ruzie gehaald en kreeg racistisch getinte verwensingen naar zijn hoofd. De inmiddels gearriveerde politie arresteerde uiteindelijk de zwarte Van Der Meer. Enige uren na zijn arrestatie kwam Van der Meer terug in een gescheurd jasje en verklaarde op een persconferentie zich ‘behandeld te voelen als een slaaf’.

Het bestuur van de universiteit haastte zich te zeggen dat de zaak tot de bodem toe zal worden uitgezocht en veroordeelde elke vorm van geweld met een etnische ondertoon. Veel studenten, ook blanken, zijn ziedend over het incident. De universiteit belegde op vrijdag en maandag bijeenkomsten in een poging de gemoederen te bedaren. Van Der Meer moet op 28 mei voorkomen.

jsons.collegepublisher.com

Ook van jou

In borrelkelder Het Lagerhuysch presenteerde het nieuwe Owee-bestuur afgelopen maandag het thema van de ontvangstweek 2003. ‘Delft ook van jou!’, luidt het motto, in navolging van ‘Delft: laat je verleiden’ en ‘Delft klopt voor jou’ opnieuw een thema dat de verbintenis tussen de aankomend student en de stad Delft tracht te typeren. Als symbool voor deze thematiek is dit jaar gekozen voor een vingerafdruk.

Over de grens

Wie in het buitenland wil studeren is een belangrijk hulpmiddel rijker. Via de nieuwe EU-website Ploteus.net vind je in een handomdraai alle opleidingen van IJsland tot Roemenië, maar ook praktische informatie over wonen in andere landen. Op recente Eurotopconferenties was afgesproken een informatieservice op te zetten over leer- en studeermogelijkheden in heel Europa. Ploteus is een portal, waarvan deze week de Nederlandse versie online is gegaan. Er staat geen nieuwe informatie op, maar Ploteus maakt reeds bestaande websites makkelijker toegankelijk. Na een keuze voor studierichting, opleidingsniveau, taal en land krijg je een overzicht van alle relevante websites.

Euroguidance Nederland is verantwoordelijk voor de Nederlandse bijdrage aan Ploteus. De organisatie is het officiële Nederlandse agentschap dat de mobiliteit en de transparantie van het beroepsonderwijs in de EU helpt bevorderen. De volgende stap in de ontwikkeling de toevoeging van zoekmogelijkheden naar vacatures in heel Europa en de plaatsing van cv’s.

www.ploteus.net . .

Loonconflict

De onderwijsbonden en de universiteiten zijn in een fel conflict verwikkeld geraakt over de inschaling van promovendi. De werknemersorganisaties stapten gisteravond uit het overleg met universiteitenvereniging Vsnu. Vorige week zou bij de universiteiten een nieuwe schaalindeling van kracht worden, waarbij alle functies worden gewogen en gewaardeerd volgens een nieuw systeem. Daarin zouden de promovendi in schaal tien van de cao voor universiteiten worden ingedeeld, met een beginsalaris van ongeveer 2136 euro bruto per maand. Nu verdient een beginnende promovendus nog zo’n 1500 euro.

De Vsnu wil aio’s, met 6500 man een aanzienlijk deel van het personeelsbestand, buiten het systeem houden. De universiteiten zeggen geen geld te hebben voor de maatregel, die zo’n vijftig miljoen euro zou kosten.

Ongeluksmobieltje

Een onhandigheid van een studente heeft in Kenia geleid tot een menselijk drama. Drie mensen kwamen om het leven bij een poging haar mobiele telefoon uit een latrine te redden. Studente Dora Mwabela uit Mombasa had haar telefoontje per ongeluk in de beerput laten vallen en loofde een bedrag uit van duizend shilling (ruim twaalf euro, het gemiddelde salaris van anderhalve week) aan wie het weer zou opdiepen. De dertigjarige radiotechnicus Patrick Luhakha probeerde het, brak de vloer van het toilet open en verdween met een ladder in het gat. Na een tijdje was er niets meer van hem te horen en ging buurman Kevin Wambua poolshoogte nemen. Hij gleed uit en verdween in de viezigheid. Een derde aanwezige, John Solo, werd halverwege een reddingspoging onwel en overleed op weg naar het ziekenhuis. De inmiddels gealarmeerde politie moest een vierde man tegenhouden, meldt BBC News op gezag van het Keniaanse dagblad ‘Daily Nation’. ,,Anders was er nog een dode gevallen”, aldus politiecommissaris Peter Njenga.

Hallo dokter

De campus van Ball State University in Muncie, Indiana is sinds 31 maart een proeftuin voor een systeem om de dokter op afstand te raadplegen. Niet via webpagina’s, maar per telefoon en televisie % overigens wel met tussenkomst van een pc. De patiënt spreekt met de arts, terwijl de laatste via de televisie bijvoorbeeld afbeeldingen kan laten zien van aandoeningen. De communicatie is puur privé en kan door niemand anders worden gezien. Het systeem werkt via de kabelaansluiting van de tv. Er zijn verschillende redenen waarom het systeem als eerste aan deze universiteit wordt getest: een flink deel van het jaar is de hele campus bedekt onder bijna een meter sneeuw, waardoor een fysieke gang naar de studentenarts op zijn zachtst gezegd geen pretje is. Bovendien zijn veel van de vierduizend campusbewoners afkomstig uit het conservatieve middenwesten van de VS, en hebben ze daarom grote moeite om delicate problemen over seks en alcohol in real life met een arts te bespreken. Het consultatiesysteem, ‘iSeeTV’ geheten, werd eerder getest in het Britse Birmingham via het uiterst geavanceerde experimentele breedbandnetwerk dat daar ligt. Ball State heeft achttienduizend studenten en onder meer een technische faculteit.

www.iseetv.net . .

Dutch only

Het was even schrikken voor de bachelorstudenten civiele techniek toen bleek dat hun keuzevak uit de masteropleiding in de Engelse taal werd gegeven. Shocking, bachelorcolleges waren toch alleen in het Nederlands? ,,Klopt”, zegt opleidingscoördinator Lenie Wasmus. ,,Maar halverwege het derde jaar kunnen studenten civiele techniek ook keuzevakken uit de masteropleiding volgen. En ja, die zijn soms in het Engels.” Om de studenten niet helemaal aan hun lot over te laten, bestaan er woordenlijsten waarin het moeilijke Engelse jargon staat vertaald.

Geluksnummer

Zhang Yu uit Wuhan (China) was vorige week de duizendste student die zich aanmeldde voor één van de Delftse masteropleidingen. Voor de TU reden genoeg om Yu’s collegegeld in het eerste jaar te betalen: een bedrag van 5900 euro. Zhang Yu komt in september management of technology studeren, een master van de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM). Hij moet nog wel eerst deze zomer aan de Huazhong University zijn bachelor computer science and technology halen.

Harvard duurder

Harvard verhoogt het studiegeld met 5,5 procent. Dat is de grootste stijging van de afgelopen tien jaar. De zwakke economie en de gestegen kosten maken de stijging nodig, zegt de universiteit. Een jaar studeren aan wat misschien ’s werelds meest gerenommeerde universiteit is, kost vanaf september voor een lagerejaars nu maar liefst 37.928 dollar. Dit jaar is het nog 35.950 dollar. Overigens zijn kost en inwoning daarbij inbegrepen; het eigenlijke collegegeld bedraagt 26.066 dollar. Tweederde van de studenten in de lagere jaren krijgt een beurs, lening, stipendium of andere vorm van toelage, veelal van Harvard zelf. De universiteit heeft daartoe een fonds met een jaarlijks budget van ruim honderd miljoen dollar beschikbaar.

Hoogleraar gearresteerd

Door de oorlog in Irak is ook aan Amerikaanse instellingen van hoger onderwijs de sfeer behoorlijk gespannen. Aan de University of Massachusetts in Boston is vorige week donderdag een hoogleraar gearresteerd nadat hij in de bres sprong voor studenten die een vredesdemonstratie wilden beleggen. Hij werd onder de ogen van tientallen studenten door de campuspolitie op de grond gegooid, in de handboeien geslagen en afgevoerd. De beschuldiging luidt belediging van het bevoegde gezag en verzet tegen zijn arrestatie.

Het incident deed zich voor op een informatiemarkt voor studenten. Het Black Student Center riep daar op tot een demonstratie tegen de oorlog in Irak. Naast hen stond een wervingskraam van de Nationale Garde. Een van de leden van het Black Student Center, de – blanke – Tony Naro, droeg een T-shirt met de tekst ‘Military recruiters off my campus’ en dat was het lont in het kruitvat. Anthony van der Meer, hoogleraar in ‘Africana en Amerikaanse studies’ en mentor van het Black Student Center werd bij de snel escalerende ruzie gehaald en kreeg racistisch getinte verwensingen naar zijn hoofd. De inmiddels gearriveerde politie arresteerde uiteindelijk de zwarte Van Der Meer. Enige uren na zijn arrestatie kwam Van der Meer terug in een gescheurd jasje en verklaarde op een persconferentie zich ‘behandeld te voelen als een slaaf’.

Het bestuur van de universiteit haastte zich te zeggen dat de zaak tot de bodem toe zal worden uitgezocht en veroordeelde elke vorm van geweld met een etnische ondertoon. Veel studenten, ook blanken, zijn ziedend over het incident. De universiteit belegde op vrijdag en maandag bijeenkomsten in een poging de gemoederen te bedaren. Van Der Meer moet op 28 mei voorkomen.

jsons.collegepublisher.com

Ook van jou

In borrelkelder Het Lagerhuysch presenteerde het nieuwe Owee-bestuur afgelopen maandag het thema van de ontvangstweek 2003. ‘Delft ook van jou!’, luidt het motto, in navolging van ‘Delft: laat je verleiden’ en ‘Delft klopt voor jou’ opnieuw een thema dat de verbintenis tussen de aankomend student en de stad Delft tracht te typeren. Als symbool voor deze thematiek is dit jaar gekozen voor een vingerafdruk.

Over de grens

Wie in het buitenland wil studeren is een belangrijk hulpmiddel rijker. Via de nieuwe EU-website Ploteus.net vind je in een handomdraai alle opleidingen van IJsland tot Roemenië, maar ook praktische informatie over wonen in andere landen. Op recente Eurotopconferenties was afgesproken een informatieservice op te zetten over leer- en studeermogelijkheden in heel Europa. Ploteus is een portal, waarvan deze week de Nederlandse versie online is gegaan. Er staat geen nieuwe informatie op, maar Ploteus maakt reeds bestaande websites makkelijker toegankelijk. Na een keuze voor studierichting, opleidingsniveau, taal en land krijg je een overzicht van alle relevante websites.

Euroguidance Nederland is verantwoordelijk voor de Nederlandse bijdrage aan Ploteus. De organisatie is het officiële Nederlandse agentschap dat de mobiliteit en de transparantie van het beroepsonderwijs in de EU helpt bevorderen. De volgende stap in de ontwikkeling de toevoeging van zoekmogelijkheden naar vacatures in heel Europa en de plaatsing van cv’s.

www.ploteus.net . .

Loonconflict

De onderwijsbonden en de universiteiten zijn in een fel conflict verwikkeld geraakt over de inschaling van promovendi. De werknemersorganisaties stapten gisteravond uit het overleg met universiteitenvereniging Vsnu. Vorige week zou bij de universiteiten een nieuwe schaalindeling van kracht worden, waarbij alle functies worden gewogen en gewaardeerd volgens een nieuw systeem. Daarin zouden de promovendi in schaal tien van de cao voor universiteiten worden ingedeeld, met een beginsalaris van ongeveer 2136 euro bruto per maand. Nu verdient een beginnende promovendus nog zo’n 1500 euro.

De Vsnu wil aio’s, met 6500 man een aanzienlijk deel van het personeelsbestand, buiten het systeem houden. De universiteiten zeggen geen geld te hebben voor de maatregel, die zo’n vijftig miljoen euro zou kosten.

Ongeluksmobieltje

Een onhandigheid van een studente heeft in Kenia geleid tot een menselijk drama. Drie mensen kwamen om het leven bij een poging haar mobiele telefoon uit een latrine te redden. Studente Dora Mwabela uit Mombasa had haar telefoontje per ongeluk in de beerput laten vallen en loofde een bedrag uit van duizend shilling (ruim twaalf euro, het gemiddelde salaris van anderhalve week) aan wie het weer zou opdiepen. De dertigjarige radiotechnicus Patrick Luhakha probeerde het, brak de vloer van het toilet open en verdween met een ladder in het gat. Na een tijdje was er niets meer van hem te horen en ging buurman Kevin Wambua poolshoogte nemen. Hij gleed uit en verdween in de viezigheid. Een derde aanwezige, John Solo, werd halverwege een reddingspoging onwel en overleed op weg naar het ziekenhuis. De inmiddels gealarmeerde politie moest een vierde man tegenhouden, meldt BBC News op gezag van het Keniaanse dagblad ‘Daily Nation’. ,,Anders was er nog een dode gevallen”, aldus politiecommissaris Peter Njenga.

Hallo dokter

De campus van Ball State University in Muncie, Indiana is sinds 31 maart een proeftuin voor een systeem om de dokter op afstand te raadplegen. Niet via webpagina’s, maar per telefoon en televisie % overigens wel met tussenkomst van een pc. De patiënt spreekt met de arts, terwijl de laatste via de televisie bijvoorbeeld afbeeldingen kan laten zien van aandoeningen. De communicatie is puur privé en kan door niemand anders worden gezien. Het systeem werkt via de kabelaansluiting van de tv. Er zijn verschillende redenen waarom het systeem als eerste aan deze universiteit wordt getest: een flink deel van het jaar is de hele campus bedekt onder bijna een meter sneeuw, waardoor een fysieke gang naar de studentenarts op zijn zachtst gezegd geen pretje is. Bovendien zijn veel van de vierduizend campusbewoners afkomstig uit het conservatieve middenwesten van de VS, en hebben ze daarom grote moeite om delicate problemen over seks en alcohol in real life met een arts te bespreken. Het consultatiesysteem, ‘iSeeTV’ geheten, werd eerder getest in het Britse Birmingham via het uiterst geavanceerde experimentele breedbandnetwerk dat daar ligt. Ball State heeft achttienduizend studenten en onder meer een technische faculteit.

www.iseetv.net . .

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.