Onderwijs

Kort Nieuws

CorrectieIn het verslag van het afscheid van Carel Weeber, Dirk Frieling en Wouter Reh, ‘Publiek wordt niet warm van Delta Darlings’ (Delta 20), komen enkele onjuistheden voor.

Carel Weeber heeft vijfhonderd afstudeerders afgeleverd en niet honderd, zoals in een aan hem toegeschreven citaat stond. Ook zei Weeber: ,,Als mijn opvolger Bob van Reeth een echte Belg blijft, kan hij hier nuttig werk doen.” In het artikel was deze uitspraak verbasterd tot: ,,Hoewel Bob van Reeth een echte Belg blijft, kan hij hier nuttig werk doen.”

Verder stond in het vorige maand gepubliceerde bericht ‘Vlaamse rijksbouwmeester wordt geen decaan’ (Delta 15) dat Carel Weeber nooit Bouwkunde-decaan is geweest. Ten onrechte: Weeber bekleedde deze functie in de periode 1975-1976.

Symposium

Technische natuurkunde bestaat driekwart eeuw. Dat wordt vandaag gevierd met een symposium in Scheveningen. Thema: de link tussen research en onderwijs. Er komen prikkelende vragen aan de orde als: ‘zijn onderzoekers betere docenten?’ en ‘als onderzoek zo leuk en leerzaam is, waarom brengen we studenten dan niet al in het eerste jaar in aanraking met echt onderzoek?’ Rector Van Bemmel van de Erasmus Universiteit behoort tot de gastsprekers. Het jubileumfeest vindt plaats op 26 september.

www.tnw.tudelft.nl/TN-75jaar/uk_default.html

Vieze vingers

Terwijl steeds meer studenten last hebben van een muisarm of stekende beeldschermogen, ligt er alweer een nieuwe computerbedreiging op de loer. In een brief aan het toonaangevende medische vakblad ‘The New England Journal of Medicine’ waarschuwt het bureau voor gezondheidszorg in Atlanta voor de besmettelijkheid van toetsenborden die door veel mensen worden gebruikt, zoals in de computerzalen van universiteiten. De aanleiding is een uitbraak van conjunctivitis, een milde maar zeer besmettelijke oogontsteking, onder studenten van Dartmouth College in New Hanpshire, de kleinste van de zogeheten Ivy League universiteiten en zetel van de oudste ingenieursopleiding in de VS. De onderzoeker van de besmetting, dr. Cynthia G. Whitney, is overigens erg terughoudend met haar conclusies. Het is allerminst zeker dat de gemeenschappelijke toetsenborden de boosdoener zijn geweest, slechts de mogelijkheid is aangetoond.

Pakken papier

Universiteiten schrijven een aantal stukken voor de minister van Onderwijs eigenlijk voor niks. De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) heeft vastgesteld dat de dikke pakken met jaarverslagen en beleidsvoornemens van de universiteiten eigenlijk alleen maar voor kennisgeving worden aangenomen. Dat moet anders, vindt de AWT, want beleidsverantwoording vindt dus nauwelijks plaats.

De minister van Onderwijs moet zich meer bemoeien met het onderzoeksbeleid van de universiteiten. Tegelijk moeten de raden van toezicht hun naam beter waarmaken. Die aanbevelingen doet de raad in het rapport ‘Wijsheid achteraf’.

De AWT pleit voor een jaarlijks overleg met de minister, waarin het beleid uitvoerig wordt besproken. Daarbij gaat het om de grote lijnen, zoals neergelegd in het Hoop (Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan) en het wetenschapsbudget. Dat overleg mag niet vrijblijvend zijn. Overigens is de AWT tevreden over de verantwoording van de onderzoeksbekostiging en van de onderzoekskwaliteit.

Halte Delft-noord

Delft krijgt misschien een nieuw station tussen het noorden van de stad en Rijswijk-zuid. Deze week presenteerde de provincie Zuid-Holland een plan voor een metrosysteem over het bestaande spoornet. De lichtgewicht rijtuigen moeten in 2007 de taak van de stoptreinen overnemen. Het aantal ritten verdubbelt met het nieuwe systeem.

Het nieuwe netwerk beslaat het hele huidige spoor van Leiden, Den Haag, Delft, Rotterdam en Dordrecht, maar ook de lijnen Gouda-Den Haag/Rotterdam en de Hoekse Lijn. In totaal zijn er vijftien nieuwe stations ingetekend, waarvan tot 2010 zes worden gerealiseerd. In de regio komen verder haltes in Kethel (ten noorden van Schiedam), naast bedrijventerrein Binckhorst in Den Haag en bij Ypenburg.

Huisje bouwen

Bewoners willen steeds meer invloed uitoefenen op het ontwerp van hun huis. Door de eisen en wensen van toekomstige huiseigenarenmet behulp van de computer vast te leggen, kunnen meer mensen als particuliere opdrachtgever een eigen woning laten bouwen. Dit stellen TU-studenten Maaike Börger en Sanaa Wasfi, die deze week afstudeerden als bouwkundig ingenieur in de afstudeerrichting real estate and housing. De twee ingenieurs ontwikkelden hiertoe het computerprogramma Custom Made Houses. Het programma begint met een standaardontwerp en biedt de opdrachtgever een aantal keuzes. De wensen van de toekomstige bewoners worden in kaart gebracht met behulp van vragen over de activiteiten die ze in het huis willen verrichten. Het programma zet de verkregen informatie om in voor de bouwpartijen bruikbare gegevens. Bovendien kan het programma toekomstige bewoners beter voorbereiden op het contact met de architect en kan het hen op nieuwe ideeën brengen.

Minder leden

Studentenverenigingen kampen met teruglopende ledentallen. Voor bestuursfuncties bestaat weinig interesse. De druk om snel te studeren en de noodzaak van bijbanen worden traditioneel als oorzaak aangewezen, zeker sinds de invoering van het bama-stelsel.

Studentenbond ISO en de Landelijke Kamer van Verenigingen interviewden bijna duizend studenten over hun tijdsbesteding. En ja: studiedruk (22 procent) en bijbanen (26 procent) worden veel genoemd als reden om zich niet aan te sluiten bij een studentenorganisatie. Maar andere hobby’s kosten ook veel tijd: het is voor 43 procent belangrijker. Toch is de belangrijkste reden gewoon gebrek aan belangstelling (54 procent). Ook zegt bijna de helft ‘al genoeg vrienden te hebben’.

Een op de drie bestuursleden besteedt per week meer dan zestig uur aan zijn functie. Veel studenten bedanken om die reden voor de eer. Om meer studenten actief te krijgen, zouden er meer functies moeten komen die niet meer dan vijf uur per week kosten, luidt een van de aanbevelingen van het rapport.

Huursubsidie

Minister Dekker van Ruimtelijke Ordening hoeft de huursubsidie voor studenten nog niet in te voeren. GroenLinks probeerde het wel deze week, maar daar is geen meerderheid voor. Met een halfslachtige belofte – meer onderzoek – en een bekend excuus – geen geld – zeurt het debat over de kamernood in ieder geval door tot de begrotingsbehandeling in september.

Eerder dit jaar riepen alle leden van de Tweede Kamer de regering op om subsidie voor ‘niet zelfstandige woonruimtes’ mogelijk te maken. Toenmalig minister Henk Kamp legde de wens van de volksvertegenwoordiging naast zich neer: de wijziging zou te complex zijn en te duur.

De Kamer houdt de motie in principe gewoon in stelling. Het CDA staat nog wel open voor een nadere uitleg van de bewindslieden, maar kondigde alvast aan dat Dekker rekening moet houden met een eventuele aanpassing in de begroting van haar ministerie (Vrom) als de motivatie om geen subsidie uit te keren te slap is.

Stemmen

Aan Nederlandse universiteiten wekken studentenverkiezingen al jaren nauwelijks meer dan lauwe belangstelling. Aan de Universiteit van Californië, daarentegen, leidden verkiezingen van de studentenraad vorige week vrijdag tot de arrestatie van de 21-jarige informaticastudent Shawn N. Hij wordt beschuldigd van het hacken van computergegevens over de verkiezingen. In april van dit jaar zou hij langs digitale weg een niet-bestaande kandidaat met de naam ‘American Ninja’ de studentenverkiezingen voor de vestiging Riverside hebben binnengesmokkeld en die met achthonderd nepstemmen aan een raadszetel hebben geholpen. Die actie maakte van de uitslag zo’n zootje dat de universiteit zich gedwongen zag de verkiezingen over te doen.

Tegen de politie zei N. dat hij de kwetsbaarheid van het universiteitsnetwerk had willen aantonen. Omdat op zeer Amerikaanse wijze Shawn N. ook beschuldigd wordt van het bezit van narcotica, hikt hij aan tegen een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en een boete van tienduizend dollar.

Correctie

In het verslag van het afscheid van Carel Weeber, Dirk Frieling en Wouter Reh, ‘Publiek wordt niet warm van Delta Darlings’ (Delta 20), komen enkele onjuistheden voor. Carel Weeber heeft vijfhonderd afstudeerders afgeleverd en niet honderd, zoals in een aan hem toegeschreven citaat stond. Ook zei Weeber: ,,Als mijn opvolger Bob van Reeth een echte Belg blijft, kan hij hier nuttig werk doen.” In het artikel was deze uitspraak verbasterd tot: ,,Hoewel Bob van Reeth een echte Belg blijft, kan hij hier nuttig werk doen.”

Verder stond in het vorige maand gepubliceerde bericht ‘Vlaamse rijksbouwmeester wordt geen decaan’ (Delta 15) dat Carel Weeber nooit Bouwkunde-decaan is geweest. Ten onrechte: Weeber bekleedde deze functie in de periode 1975-1976.

Symposium

Technische natuurkunde bestaat driekwart eeuw. Dat wordt vandaag gevierd met een symposium in Scheveningen. Thema: de link tussen research en onderwijs. Er komen prikkelende vragen aan de orde als: ‘zijn onderzoekers betere docenten?’ en ‘als onderzoek zo leuk en leerzaam is, waarom brengen we studenten dan niet al in het eerste jaar in aanraking met echt onderzoek?’ Rector Van Bemmel van de Erasmus Universiteit behoort tot de gastsprekers. Het jubileumfeest vindt plaats op 26 september.

www.tnw.tudelft.nl/TN-75jaar/uk_default.html

Vieze vingers

Terwijl steeds meer studenten last hebben van een muisarm of stekende beeldschermogen, ligt er alweer een nieuwe computerbedreiging op de loer. In een brief aan het toonaangevende medische vakblad ‘The New England Journal of Medicine’ waarschuwt het bureau voor gezondheidszorg in Atlanta voor de besmettelijkheid van toetsenborden die door veel mensen worden gebruikt, zoals in de computerzalen van universiteiten. De aanleiding is een uitbraak van conjunctivitis, een milde maar zeer besmettelijke oogontsteking, onder studenten van Dartmouth College in New Hanpshire, de kleinste van de zogeheten Ivy League universiteiten en zetel van de oudste ingenieursopleiding in de VS. De onderzoeker van de besmetting, dr. Cynthia G. Whitney, is overigens erg terughoudend met haar conclusies. Het is allerminst zeker dat de gemeenschappelijke toetsenborden de boosdoener zijn geweest, slechts de mogelijkheid is aangetoond.

Pakken papier

Universiteiten schrijven een aantal stukken voor de minister van Onderwijs eigenlijk voor niks. De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) heeft vastgesteld dat de dikke pakken met jaarverslagen en beleidsvoornemens van de universiteiten eigenlijk alleen maar voor kennisgeving worden aangenomen. Dat moet anders, vindt de AWT, want beleidsverantwoording vindt dus nauwelijks plaats.

De minister van Onderwijs moet zich meer bemoeien met het onderzoeksbeleid van de universiteiten. Tegelijk moeten de raden van toezicht hun naam beter waarmaken. Die aanbevelingen doet de raad in het rapport ‘Wijsheid achteraf’.

De AWT pleit voor een jaarlijks overleg met de minister, waarin het beleid uitvoerig wordt besproken. Daarbij gaat het om de grote lijnen, zoals neergelegd in het Hoop (Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan) en het wetenschapsbudget. Dat overleg mag niet vrijblijvend zijn. Overigens is de AWT tevreden over de verantwoording van de onderzoeksbekostiging en van de onderzoekskwaliteit.

Halte Delft-noord

Delft krijgt misschien een nieuw station tussen het noorden van de stad en Rijswijk-zuid. Deze week presenteerde de provincie Zuid-Holland een plan voor een metrosysteem over het bestaande spoornet. De lichtgewicht rijtuigen moeten in 2007 de taak van de stoptreinen overnemen. Het aantal ritten verdubbelt met het nieuwe systeem.

Het nieuwe netwerk beslaat het hele huidige spoor van Leiden, Den Haag, Delft, Rotterdam en Dordrecht, maar ook de lijnen Gouda-Den Haag/Rotterdam en de Hoekse Lijn. In totaal zijn er vijftien nieuwe stations ingetekend, waarvan tot 2010 zes worden gerealiseerd. In de regio komen verder haltes in Kethel (ten noorden van Schiedam), naast bedrijventerrein Binckhorst in Den Haag en bij Ypenburg.

Huisje bouwen

Bewoners willen steeds meer invloed uitoefenen op het ontwerp van hun huis. Door de eisen en wensen van toekomstige huiseigenarenmet behulp van de computer vast te leggen, kunnen meer mensen als particuliere opdrachtgever een eigen woning laten bouwen. Dit stellen TU-studenten Maaike Börger en Sanaa Wasfi, die deze week afstudeerden als bouwkundig ingenieur in de afstudeerrichting real estate and housing. De twee ingenieurs ontwikkelden hiertoe het computerprogramma Custom Made Houses. Het programma begint met een standaardontwerp en biedt de opdrachtgever een aantal keuzes. De wensen van de toekomstige bewoners worden in kaart gebracht met behulp van vragen over de activiteiten die ze in het huis willen verrichten. Het programma zet de verkregen informatie om in voor de bouwpartijen bruikbare gegevens. Bovendien kan het programma toekomstige bewoners beter voorbereiden op het contact met de architect en kan het hen op nieuwe ideeën brengen.

Minder leden

Studentenverenigingen kampen met teruglopende ledentallen. Voor bestuursfuncties bestaat weinig interesse. De druk om snel te studeren en de noodzaak van bijbanen worden traditioneel als oorzaak aangewezen, zeker sinds de invoering van het bama-stelsel.

Studentenbond ISO en de Landelijke Kamer van Verenigingen interviewden bijna duizend studenten over hun tijdsbesteding. En ja: studiedruk (22 procent) en bijbanen (26 procent) worden veel genoemd als reden om zich niet aan te sluiten bij een studentenorganisatie. Maar andere hobby’s kosten ook veel tijd: het is voor 43 procent belangrijker. Toch is de belangrijkste reden gewoon gebrek aan belangstelling (54 procent). Ook zegt bijna de helft ‘al genoeg vrienden te hebben’.

Een op de drie bestuursleden besteedt per week meer dan zestig uur aan zijn functie. Veel studenten bedanken om die reden voor de eer. Om meer studenten actief te krijgen, zouden er meer functies moeten komen die niet meer dan vijf uur per week kosten, luidt een van de aanbevelingen van het rapport.

Huursubsidie

Minister Dekker van Ruimtelijke Ordening hoeft de huursubsidie voor studenten nog niet in te voeren. GroenLinks probeerde het wel deze week, maar daar is geen meerderheid voor. Met een halfslachtige belofte – meer onderzoek – en een bekend excuus – geen geld – zeurt het debat over de kamernood in ieder geval door tot de begrotingsbehandeling in september.

Eerder dit jaar riepen alle leden van de Tweede Kamer de regering op om subsidie voor ‘niet zelfstandige woonruimtes’ mogelijk te maken. Toenmalig minister Henk Kamp legde de wens van de volksvertegenwoordiging naast zich neer: de wijziging zou te complex zijn en te duur.

De Kamer houdt de motie in principe gewoon in stelling. Het CDA staat nog wel open voor een nadere uitleg van de bewindslieden, maar kondigde alvast aan dat Dekker rekening moet houden met een eventuele aanpassing in de begroting van haar ministerie (Vrom) als de motivatie om geen subsidie uit te keren te slap is.

Stemmen

Aan Nederlandse universiteiten wekken studentenverkiezingen al jaren nauwelijks meer dan lauwe belangstelling. Aan de Universiteit van Californië, daarentegen, leidden verkiezingen van de studentenraad vorige week vrijdag tot de arrestatie van de 21-jarige informaticastudent Shawn N. Hij wordt beschuldigd van het hacken van computergegevens over de verkiezingen. In april van dit jaar zou hij langs digitale weg een niet-bestaande kandidaat met de naam ‘American Ninja’ de studentenverkiezingen voor de vestiging Riverside hebben binnengesmokkeld en die met achthonderd nepstemmen aan een raadszetel hebben geholpen. Die actie maakte van de uitslag zo’n zootje dat de universiteit zich gedwongen zag de verkiezingen over te doen.

Tegen de politie zei N. dat hij de kwetsbaarheid van het universiteitsnetwerk had willen aantonen. Omdat op zeer Amerikaanse wijze Shawn N. ook beschuldigd wordt van het bezit van narcotica, hikt hij aan tegen een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en een boete van tienduizend dollar.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.