NanogaatjeAltijd al gewild dat je genoom voor een prikkie werd uitgelezen? Dankzij nieuwe robuuste nanogaatjes kan die droom werkelijkheid worden.
Dit stelt prof.dr. Cees Dekker van de afdeling bionanosciene (Technische Natuurwetenschappen) vrij vertaald in een persbericht. Zijn postdoc Adam Hall beschrijft deze week in Nature Nanotechnology hoe hij een nieuw, veel robuuster type nanogaatje maakte in een siliciumchip waar enkelstrengs DNA door getrokken kan worden om uitgelezen te worden. De onderzoeker wist speciale porievormende eiwitten in een membraam van siliciumnitride te plaatsen.
,
Studierendement
Welke factoren doen er echt toe als het gaat om studierendement? En in welke mate zijn die factoren te beïnvloeden door de TU? Dat zijn zeer actuele vragen in het promotieonderzoek dat Maartje van den Boogaard vorig jaar begon in opdracht van de dienst onderwijs & studentenzaken. Duidelijk is al wel dat als studenten eenmaal vertraging oplopen het lastig is dit in te halen, omdat vakken voortborduren op eerdere kennis. Omdat studenten vaker en sneller de eindstreep halen na een goede start, houdt de promovenda enquêtes onder alle eerste- en tweedejaars over hun ervaringen in het eerste jaar. Wat is hun vooropleiding, woonsituatie, reistijd, studiekeuze, perceptie van de kwaliteit van het onderwijs en de TU, studiegedrag en –strategie?
www.surveymonkey.com/s/studiesucces
www.surveymonkey.com/s/studiesucces2
Beroepsprocedure
Alleen een beroepsprocedure kan nog voorkomen dat de TU 25 miljoen euro voor het nieuwe onderkomen van de faculteit Bouwkunde moet terug betalen aan het Rijk. De universiteit had gehoopt dat de Tweede Kamer haar zou steunen tijdens de behandeling van de hoger onderwijsbegroting afgelopen maandag in Den Haag. Dat deed de Kamer niet. Zij nam het voornemen van staatssecretaris van onderwijs Halbe Zijlstra het geld terug te vorderen voor kennisgeving aan.
Filestudie
Timing kan haar niet ontzegd worden. In de week van de langste avondfile ooit promoveerde dr. Maaike Snelder (Civiele techniek en Geowetenschappen) op haar onderzoek naar meer robuuste wegennetwerken. De huidige snelwegen worden maximaal benut, maar zijn daardoor erg gevoelig voor verstoringen als aanrijdingen (2000 per jaar) en weersomstandigheden. Verder is er teveel menging tussen lokaal en doorgaand verkeer. Er is kortom een te grote focus op de doorgaande snelwegen. In een studie van de regio Den Haag – Rotterdam beveelt Snelder aan het netwerk van lokale wegen (80 km/uur) uit te breiden en een alternatieve route aan te leggen voor het doorgaand verkeer rond Rotterdam. Ook zouden bufferzones moeten worden aangelegd waar files ‘in de breedte’ kunnen staan waardoor ze het verkeer op andere wegen minder verstoren. In een Youtube-lezing (zoek op ‘wegennetwerk’) legt ze het allemaal uit.
Maaike Snelder, Designing Robust Road Networks, promotor prof.dr. Henk van Zuylen.
Asfalt anders
Bij het TEDx evenement draait het om ideeën die het waard zijn verspreid te worden. Deze week vond op 30 november de tweede editie plaats van TEDx Amsterdam. Volgende week, op 7 december, treedt dr. Niki Kringos (Civiele Techniek en Geowetenschappen) op bij de damesversie van het ideeënfestival. Als liefhebster van asfalt wil ze de zaal zover krijgen op een andere manier over asfalt te gaan denken.
Promovendi
Promoveren is een lastige klus maar het loont. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat 86 procent van de promovendi al bij het ‘Hora Est!’ een baan heeft. Twee derde van hen gaat aan de slag als onderzoeker. Daarbij geldt wel dat de helft gaat werken op basis van een tijdelijk contract. Onder promovendi zijn vrouwen in opkomst. Nu was 47 procent van de ondervraagden vrouw. Bij een eerder onderzoek in 196 was dat 22 procent.
Bruggen
Goed nieuws voor de schatkist: bruggen en andere civieltechnische constructies hebben een verborgen capaciteit. Ze kunnen de toegenomen verkeersbelasting beter dragen en hoeven daardoor minder snel dan gedacht te worden vervangen of versterkt. Die conclusie trekt prof.dr.ir. Joost Walraven, hoogleraar betonconstructies bij CiTG. Met zijn medewerkers combineerde hij proeven met geavanceerde mechanica-analyses. De bevinding van Walraven betekent een meevaller van rond de 300 miljoen euro in de komende vijf jaar.
Sinterklaas
Sinterklaas rijdt ook dit jaar weer niet aan de TU voorbij. Zaterdag 4 december geeft hij tussen 14.00 uur en 16.15 uur een feestje in de aula voor medewerkers en hun kinderen en kleinkinderen. De Si Sa Sinterklaasshow met in de hoofdrol Maud Mulder van het televisieprogramma Idols zorgt voor muziek. Maar ook de Pietenband en de danspieten zijn erbij. De kleintjes kunnen zich laten schminken of ze kunnen een glittertattoo laten zetten. Verder zijn er verschillende kermisattracties, zodat niemand zich hoeft te vervelen. En de Sint zou de Sint niet zijn als niet alle kinderen een cadeautje mee naar huis zouden krijgen. Kaarten zijn te koop bij het secretariaat van personeelsvereniging Prometheus in de aula. Ze kosten zes euro per persoon.
Kibera-boek
IO-student Bastiaan Tolhuijs heeft met het boekje ‘Kibera an anonymous life’ een gevoelige snaar geraakt. Hij bundelde in het boek verhalen van Christopher ‘Kiki’Makau, een 24-jarige bewoner van Kibera, een sloppenwijk bij Nairobi. Hij ontmoette Chris tijdens het project met de afbreekbare poepzak Peepoo. Met de opbrengst van het boekje moet Kiki weer naar school kunnen. Ruim twee maanden geleden lanceerde Tolhuijs de bundel in een oplage van duizend stuks. “Ik moet er nog veel energie in stoppen”, meldde hij begin oktober vol twijfel over de verkoop. Maar deze liep voorspoedig. Er komt een tweede druk van duizend stuks. Weer gaat de volledige verkoopprijs van zeven euro naar Kiki. “Met het geld kan Chris wellicht na zijn school naar de universiteit en/of hij gaat zijn eigen bedrijf opstarten en dit geld zal dan dienen als startkapitaal”, vertelt Tolhuijs.
www.delta.tudelft.nl/21867
kiberablog.wordpress.com
Researchprijs
Florian Wasser heeft vorige week een Unilever Researchprijs 2010 gekregen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een glazen sculptuur. Er werden dit jaar dertien van deze prijzen uitgereikt. De Unilever Researchprijzen wordt sinds 1957 jaarlijks toegekend. Unilever wil op die manier uitzonderlijke prestaties op het gebied van wetenschappelijk onderzoek van studenten in de tweede fase erkennen en de belangstelling voor wetenschappelijk onderzoek stimuleren.
Je hebt getuige de foto op je bureau vier kinderen uit Haïti?
“Ja. Twee meisjes en twee jongens. De meisjes zijn Chrislande van 12 en Guerlouse van 10 jaar. Twee zusjes. En de broertjes Jeannot van 7 en Djoudens van 5 jaar.”
Vorige week dinsdag kwam het bericht dat een aardbeving Haïti heeft getroffen. En toen?
“We kennen er mensen. Onze eerste angst was dat hen iets was overkomen. Je weet ook meteen dat het heel serieus is. Het is een arm land. De logistiek is op Haïti altijd al een probleem. In zo’n crisis helemaal.”
Hoe is het nu?
“Met onze westerse kennissen gaat het goed. Over hoe het met Felicia is, de moeder van Chrislande en Guerlouse, en met de rest van de familie van onze kinderen weten we niets.”
Dat beangstigt.
“Het contact met Felicia is er steeds via Ad de Blaay, een ontwikkelingswerker. Hij en zijn familie zijn gezond, maar Felicia is nog niet bij hem geweest. Dat zegt op zich niet zo veel. Om bij hem te komen, moet ze vijftien kilometer lopen, dwars door Port au Prince en die stad ligt in puin.”
Je hebt dus goede hoop?
“Zeker. Zij woont in Cité Soleil, dat in moerassig gebied ligt. Dat is gunstig bij een aardbeving. Bovendien woont ze in een krotje van hout met een golfplatendak. Ook dat is gunstig bij een aardbeving. Beter dan dat ze in een betonnen gebouw had gewoond. Ze heeft daar zelf ook nog vier kinderen. Voor hen moet ze zorgen voor water, eten en onderdak. Vooral water is een probleem, want de waterwagens die normaal rijden kunnen dat nu niet. Felicia heeft nu dus wel andere prioriteiten dan langsgaan bij Ad.”
Hoe is de beving bij je kinderen aangekomen?
“Ze zijn heel verdrietig en ongerust. Alle vier snappen ze het heel goed. We hebben Felicia en Enoc, de vader van Chrislande en Guerlouse, twee jaar geleden ontmoet. Het zijn heel lieve mensen. Die zitten in je hart. In die van ons en van onze kinderen. Ze zijn een soort schoonfamilie, hun andere ouders. Ze wonen ver weg, maar zíjn niet ver weg.”
Hoe maak of houd je deze situatie hier draaglijk?
“De eerste twee dagen waren onwezenlijk. Toen werden onze dochters gevraagd voor een interview in het Jeugdjournaal en dat heeft ons allemaal geactiveerd. We hebben ons hele netwerk ingeschakeld om Haïti te steunen. Dat is het enige wat we vanuit hier kunnen doen. Onze kinderen hebben de Barbies waar ze niet meer veel mee speelden in een zak gedaan. Voor als we er weer heen gaan. Ze hebben ook hun zakgeld gedoneerd.”
Hoe kunnen wij het best helpen?
“Financieel. Geld overmaken op giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties. (Samen met de omroepen houdt die donderdag een nationale actie op tv, radio en internet, red.) Zij verstrekken vooral noodhulp en de Nederlandse overheid verdubbelt het bedrag. Als je liever een kleine organisatie steunt, met minder overhead en voor de langere termijn, dan kan dat via bankrekening 42.91.01.082 van Projecthulp Haiti in Veendam. Je kunt je geld natuurlijk ook verdelen.”
Hoe is het over een jaar?
“Mijn basishoop is natuurlijk dat ze allemaal nog leven. Ik hoop ook dat de basis-infrastructuur dan weer is hersteld. Dat mensen een dak boven hun hoofd hebben en het er veilig is. Ik hoop dat we dan ook bij de familie zijn geweest.”
www.giro555.nl
www.projecthulp.nl
Nanogaatje
Altijd al gewild dat je genoom voor een prikkie werd uitgelezen? Dankzij nieuwe robuuste nanogaatjes kan die droom werkelijkheid worden. Dit stelt prof.dr. Cees Dekker van de afdeling bionanosciene (Technische Natuurwetenschappen) vrij vertaald in een persbericht. Zijn postdoc Adam Hall beschrijft deze week in Nature Nanotechnology hoe hij een nieuw, veel robuuster type nanogaatje maakte in een siliciumchip waar enkelstrengs DNA door getrokken kan worden om uitgelezen te worden. De onderzoeker wist speciale porievormende eiwitten in een membraam van siliciumnitride te plaatsen.
Studierendement
Welke factoren doen er echt toe als het gaat om studierendement? En in welke mate zijn die factoren te beïnvloeden door de TU? Dat zijn zeer actuele vragen in het promotieonderzoek dat Maartje van den Boogaard vorig jaar begon in opdracht van de dienst onderwijs & studentenzaken. Duidelijk is al wel dat als studenten eenmaal vertraging oplopen het lastig is dit in te halen, omdat vakken voortborduren op eerdere kennis. Omdat studenten vaker en sneller de eindstreep halen na een goede start, houdt de promovenda enquêtes onder alle eerste- en tweedejaars over hun ervaringen in het eerste jaar. Wat is hun vooropleiding, woonsituatie, reistijd, studiekeuze, perceptie van de kwaliteit van het onderwijs en de TU, studiegedrag en –strategie?
www.surveymonkey.com/s/studiesucces
www.surveymonkey.com/s/studiesucces2
Beroepsprocedure
Alleen een beroepsprocedure kan nog voorkomen dat de TU 25 miljoen euro voor het nieuwe onderkomen van de faculteit Bouwkunde moet terug betalen aan het Rijk. De universiteit had gehoopt dat de Tweede Kamer haar zou steunen tijdens de behandeling van de hoger onderwijsbegroting afgelopen maandag in Den Haag. Dat deed de Kamer niet. Zij nam het voornemen van staatssecretaris van onderwijs Halbe Zijlstra het geld terug te vorderen voor kennisgeving aan.
Filestudie
Timing kan haar niet ontzegd worden. In de week van de langste avondfile ooit promoveerde dr. Maaike Snelder (Civiele techniek en Geowetenschappen) op haar onderzoek naar meer robuuste wegennetwerken. De huidige snelwegen worden maximaal benut, maar zijn daardoor erg gevoelig voor verstoringen als aanrijdingen (2000 per jaar) en weersomstandigheden. Verder is er teveel menging tussen lokaal en doorgaand verkeer. Er is kortom een te grote focus op de doorgaande snelwegen. In een studie van de regio Den Haag – Rotterdam beveelt Snelder aan het netwerk van lokale wegen (80 km/uur) uit te breiden en een alternatieve route aan te leggen voor het doorgaand verkeer rond Rotterdam. Ook zouden bufferzones moeten worden aangelegd waar files ‘in de breedte’ kunnen staan waardoor ze het verkeer op andere wegen minder verstoren. In een Youtube-lezing (zoek op ‘wegennetwerk’) legt ze het allemaal uit.
Maaike Snelder, Designing Robust Road Networks, promotor prof.dr. Henk van Zuylen.
Asfalt anders
Bij het TEDx evenement draait het om ideeën die het waard zijn verspreid te worden. Deze week vond op 30 november de tweede editie plaats van TEDx Amsterdam. Volgende week, op 7 december, treedt dr. Niki Kringos (Civiele Techniek en Geowetenschappen) op bij de damesversie van het ideeënfestival. Als liefhebster van asfalt wil ze de zaal zover krijgen op een andere manier over asfalt te gaan denken.
www.tedxamsterdamwomen.nl en http://www.youtube.com/watch?v=3Yr45aS6C08
Promovendi
Promoveren is een lastige klus maar het loont. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat 86 procent van de promovendi al bij het ‘Hora Est!’ een baan heeft. Twee derde van hen gaat aan de slag als onderzoeker. Daarbij geldt wel dat de helft gaat werken op basis van een tijdelijk contract. Onder promovendi zijn vrouwen in opkomst. Nu was 47 procent van de ondervraagden vrouw. Bij een eerder onderzoek in 1996 was dat 22 procent.
Bruggen
Goed nieuws voor de schatkist: bruggen en andere civieltechnische constructies hebben een verborgen capaciteit. Ze kunnen de toegenomen verkeersbelasting beter dragen en hoeven daardoor minder snel dan gedacht te worden vervangen of versterkt. Die conclusie trekt prof.dr.ir. Joost Walraven, hoogleraar betonconstructies bij CiTG. Met zijn medewerkers combineerde hij proeven met geavanceerde mechanica-analyses. De bevinding van Walraven betekent een meevaller van rond de 300 miljoen euro in de komende vijf jaar.
Sinterklaas
Sinterklaas rijdt ook dit jaar weer niet aan de TU voorbij. Zaterdag 4 december geeft hij tussen 14.00 uur en 16.15 uur een feestje in de aula voor medewerkers en hun kinderen en kleinkinderen. De Si Sa Sinterklaasshow met in de hoofdrol Maud Mulder van het televisieprogramma Idols zorgt voor muziek. Maar ook de Pietenband en de danspieten zijn erbij. De kleintjes kunnen zich laten schminken of ze kunnen een glittertattoo laten zetten. Verder zijn er verschillende kermisattracties, zodat niemand zich hoeft te vervelen. En de Sint zou de Sint niet zijn als niet alle kinderen een cadeautje mee naar huis zouden krijgen. Kaarten zijn te koop bij het secretariaat van personeelsvereniging Prometheus in de aula. Ze kosten zes euro per persoon.
Kibera-boek
IO-student Bastiaan Tolhuijs heeft met het boekje ‘Kibera an anonymous life’ een gevoelige snaar geraakt. Hij bundelde in het boek verhalen van Christopher ‘Kiki’Makau, een 24-jarige bewoner van Kibera, een sloppenwijk bij Nairobi. Hij ontmoette Chris tijdens het project met de afbreekbare poepzak Peepoo. Met de opbrengst van het boekje moet Kiki weer naar school kunnen. Ruim twee maanden geleden lanceerde Tolhuijs de bundel in een oplage van duizend stuks. “Ik moet er nog veel energie in stoppen”, meldde hij begin oktober vol twijfel over de verkoop. Maar deze liep voorspoedig. Er komt een tweede druk van duizend stuks. Weer gaat de volledige verkoopprijs van zeven euro naar Kiki. “Met het geld kan Chris wellicht na zijn school naar de universiteit en/of hij gaat zijn eigen bedrijf opstarten en dit geld zal dan dienen als startkapitaal”, vertelt Tolhuijs.
www.delta.tudelft.nl/21867
kiberablog.wordpress.com
Researchprijs
Florian Wasser heeft vorige week een Unilever Researchprijs 2010 gekregen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een glazen sculptuur. Er werden dit jaar dertien van deze prijzen uitgereikt. De Unilever Researchprijzen wordt sinds 1957 jaarlijks toegekend. Unilever wil op die manier uitzonderlijke prestaties op het gebied van wetenschappelijk onderzoek van studenten in de tweede fase erkennen en de belangstelling voor wetenschappelijk onderzoek stimuleren.
Comments are closed.