IncidentenprofessorDr.ir. Serge Hoogendoorn van Civiele Techniek en Geowetenschappen is door het college van bestuur benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek-hoogleraar.
Dit hoogleraarschap werd in 1999 ingesteld voor jonge excellente wetenschappers. Sindsdien zijn twee maal zeventien AvL-hoogleraren benoemd. Nu worden per jaar drie tot vier onderzoekers voorgedragen, die grensverleggend onderzoek hebben gedaan en internationale bekendheid genieten. Hoogendoorn doet al jaren onderzoek naar de dynamiek van verkeersstromen, onder andere met computersimulaties. Hij promoveerde in 1999 op dit onderwerp en kreeg daarna eerst een Veni-subsidie en later een Vidi-subsidie toegekend voor verder onderzoek. Omdat hij in tegenstelling tot andere hoogleraren geen leiding hoeft te geven aan een sectie, kan Hoogendoorn zich als AvL-hoogleraar volledig richten op onderwijs en onderzoek. De nieuwe professor wil zich de komende tijd vooral bezighouden met de effecten van incidenten op verkeersstromen.
Grillig
De werk-, woon- en recreatiepatronen van mensen worden steeds grilliger en individualistischer. Plaatsen waar je woont, werkt en creëert zouden daarom bijvoorbeeld dichter bij elkaar moeten liggen. Dat uitgangspunt vormt de basis voor een driedaagse postdoctorale cursus die de afdeling urbanism van de faculteit Bouwkunde eind september verzorgt. De cursus is een kennismaking met de methodiek die op Bouwkunde is ontwikkeld. Doel: stedenbouwkundigen en beleidsmakers in staat stellen om samen te werken aan een betere invulling van de stedelijke ruimte.
Goed en kwaad
Met nieuwe collegereeksen in Delft en Leiden vervolgt TBM-hoogleraar Frits Bolkestein dit academische jaar zijn onderzoeken naar de invloed van intellectuelen op de politiek en naar de gevaarlijke aantrekkingskracht die totalitaire regimes hebben uitgeoefend op de intelligentsia. Vanaf 30 oktober zal de oud-politicus acht weken lang ingaan op de invloed die de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche heeft uitgeoefend op het opinieklimaat van het Duitsland tussen de twee wereldoorlogen. Daarbij moeten de studenten onder meer Nietzsches ‘Jenseits von Gut und Böse’ (‘Voorbij goed en kwaad’, 1886) lezen. In februari en maart 2007 behandelt Bolkestein de rol die intellectuelen hebben gespeeld bij het ontstaan van de Europese Unie.
Leraren op examen
Een haperende server zorgt voor twee weken uitstel van de Engelse toets die alle docenten van de TU Delft moeten afleggen. Maar niet voor afstel. “Het komende jaar worden ongeveer 1900 docenten opgeroepen voor een verplichte toets, met een computertest en een mondeling deel”, aldus ir. Madeleine Bos, projectleider van het project ‘Toetsing taalvaardigheid in het Engels’. “Alle masteropleidingen worden in het Engels gegeven. Daarom willen we meten hoe hoog de kwaliteit van het Engels van de docenten is.” De studentenraad dringt aan op de test en ook in 3TU-verband zijn afspraken gemaakt over het gewenste niveau van het Engels. “Dat niveau is hoog”, vindt Bos. “Na de test krijgen de docenten advies over hoe ze het gewenste niveau kunnen bereiken. Het is aan de decaan van de faculteit en de docent om het vervolg vorm te geven.”
Britse exodus
Delftse studenten mopperen soms op het Engels van docenten, maar de Britten komen er graag naar luisteren. Het Nederlandse masteronderwijs is goed, goedkoop en in het Engels, schrijft de Britse Daily Telegraph. “Als de markt in het hoger onderwijs daadwerkelijk enige invloed heeft, en als de afgestudeerde Britse bachelors ook maar half zo slim zijn als we volhouden, dan komt er binnenkort een exodus naar het vasteland”, schrijft de krant, doelend op Nederland.
Digitaal stageloket
Studentenpartij Oras ziet dankzij de inspanningen van de nieuwe Stip-wethouder Lian Merkx een oude wens in vervulling gaan: een digitaal loket waar Delftse studenten terecht kunnen voor een interessante stedenbouwkundige stage bij de gemeente Delft. “Het idee is ooit geboren tijdens een zogeheten beleidsweekend van Oras”, vertelt fractielid Hans Beukers. “Bij de gemeente realiseerde men zich tot voor kort niet welke bijdrage Delftse studenten aan sommige projecten zouden kunnen leveren, en de studenten zijn nog niet goed op de hoogte van de stagemogelijkheden. Een stageloket kan die kloof overbruggen.” Begin september start een digitale proef, dat zich ook op het inventariseren van stages voor hbo- en mbo-studenten zal richten.
Pittig gesprek
De nieuwe AAG-fractie wordt gelijk voor de leeuwen geworpen. 4 September treedt de nieuwe fractie aan, en op 5 september voert ze meteen een pittig gesprek met de eveneens nieuwe staatssecretaris van onderwijs, Bruno Bruins. Bruins las de kritiek van AAG op zijn persoon in Delta. AAG vindt dat Bruins ‘gebrek aan affiniteit met onderwijs’ heeft. Bruins nodigde de fractie daarom uit om te komen praten op het ministerie van onderwijs. “Bruins lijkt onze kritiek serieus te nemen”, zegt de huidige AAG-voorzitter Arjanna van der Plas. “We vinden het fijn dat hij de moeite neemt om ons persoonlijk te spreken.” De ontmoeting gaat verder dan een oppervlakkige kennismaking. Van der Plas: “We zijn natuurlijk erg benieuwd naar zijn ideeën over het uitwerken en afronden van de plannen van de vorige staatssecretaris, Mark Rutte.”
DNA sorteren
Delftse onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld om DNA op lengte te sorteren. De wetenschappers onder leiding van prof. dr. Cees Dekker van Technische Natuurwetenschappen lieten DNA-moleculen door zeer kleine kanaaltjes stromen. Grote deeltjes bleken sneller te bewegen dan kleine, doordat ze vaker midden in het kanaaltje terechtkomen, waar de stroming het hardst is. De vondst kan DNA-onderzoek in de toekomst vergemakkelijken. Een artikel van de onderzoekers stond maandag 28 augustus in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Kiwithermometer
Met hun ontwerp voor twee nieuwe thermometers hebben studenten industrieel ontwerpen Lye Goto en Niels Hiemstra aan de Sapporo City University in Japan een workshopprijs gewonnen. Goto maakte het winnende ontwerp voor een oorthermometer; Hiemstra voor een voorhoofdsthermometer. Dat werd door de twaalf deelnemers aan de Een Japanse deelneemsters aan de anderhalve week durende workshop won een opvallende, nieuwe prijs: die voor het beste ‘karakter’, met een oorthermometer in de vorm van het Nieuw-Zeelandse loopvogeltje kiwi. “Japanners zijn dol op producten in de vorm van een diertje of stripfiguur”, aldus ing. Tjamme Wiegers, een van de deelnemende universitair docenten aan de workshop.
Gezellige mentoren
Kniezen op je kamertje terwijl de regen van de ramen druipt. Voor veel buitenlandse studenten is het de dagelijkse praktijk. Om de eenzaamheid van die groep te verdrijven, zet studentenvakbond VSSD vanaf september zes mentoren in voor 48 buitenlandse studenten. “Veel buitenlandse studenten hebben vaak geen idee hoe ze in contact kunnen komen met andere studenten”, zegt VSSD-voorzitter Renske van der Slooten. “Daardoor kunnen ze snel vereenzamen.” De internationale studenten gaan samen met hun mentoren koken en ‘gezellige dingen ondernemen’. “Ze mogen zelf weten wat ze gaan doen, of ze nu samen uitgaan, een cursus fietsen volgen – dat maakt ons niet uit. Zolang ze de buitenlandse studenten maar uit hun sociale isolement halen.” De komende maanden wordt bekeken hoe de mentoren en buitenlandse studenten het liefst met elkaar omgaan.
Stoute studenten
Delftse studenten wisten afgelopen week meerdere malen de politieberichten te halen. Een studentenwoning aan de Jacob Gerritstraat werd afgelopen maandag bezocht door een inbreker. Toen de bewoners rond 13.00 uur ’s middags thuiskwamen, zat de inbreker nog op de derde verdieping. Hij wist te ontsnappen met een aantal sieraden.
Twee Delftse studenten bezorgden op hun beurt deze week een vader en zijn dochter de schrik van hun leven, toen ze hen tijdens het vissen bij de Krakeelpolderweg beschoten met een luchtbuks. De studenten mikten op een oud televisietoestel, maar misten. Vier auto’s werden geraakt.
Twee andere studenten werden vorige week opgepakt toen zij op de Hippolytusbuurt verkeersborden vernielden. De politie acht het ‘zeer waarschijnlijk’ dat het bij de laatste twee incidenten om TU-studenten ging, maar weet het niet zeker.
Meer vrouwen
Het aantal vrouwelijke promovendi in Nederland stijgt gestaag. Halverwege de jaren negentig was slechts 27 procent van de promovendi vrouw. In 2002 en 2003 was hun aandeel gestegen tot 41 procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op zijn website. De stijgende lijn gaat ook op voor de TU. Sinds 1997 is het aandeel vrouwen ruimschoots verdubbeld, van 10 procent naar meer dan 20 procent. Het totale aantal jaarlijkse promoties in Delft schommelt al een decennium rond de 200.
Incidentenprofessor
Dr.ir. Serge Hoogendoorn van Civiele Techniek en Geowetenschappen is door het college van bestuur benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek-hoogleraar. Dit hoogleraarschap werd in 1999 ingesteld voor jonge excellente wetenschappers. Sindsdien zijn twee maal zeventien AvL-hoogleraren benoemd. Nu worden per jaar drie tot vier onderzoekers voorgedragen, die grensverleggend onderzoek hebben gedaan en internationale bekendheid genieten. Hoogendoorn doet al jaren onderzoek naar de dynamiek van verkeersstromen, onder andere met computersimulaties. Hij promoveerde in 1999 op dit onderwerp en kreeg daarna eerst een Veni-subsidie en later een Vidi-subsidie toegekend voor verder onderzoek. Omdat hij in tegenstelling tot andere hoogleraren geen leiding hoeft te geven aan een sectie, kan Hoogendoorn zich als AvL-hoogleraar volledig richten op onderwijs en onderzoek. De nieuwe professor wil zich de komende tijd vooral bezighouden met de effecten van incidenten op verkeersstromen.
Grillig
De werk-, woon- en recreatiepatronen van mensen worden steeds grilliger en individualistischer. Plaatsen waar je woont, werkt en creëert zouden daarom bijvoorbeeld dichter bij elkaar moeten liggen. Dat uitgangspunt vormt de basis voor een driedaagse postdoctorale cursus die de afdeling urbanism van de faculteit Bouwkunde eind september verzorgt. De cursus is een kennismaking met de methodiek die op Bouwkunde is ontwikkeld. Doel: stedenbouwkundigen en beleidsmakers in staat stellen om samen te werken aan een betere invulling van de stedelijke ruimte.
Goed en kwaad
Met nieuwe collegereeksen in Delft en Leiden vervolgt TBM-hoogleraar Frits Bolkestein dit academische jaar zijn onderzoeken naar de invloed van intellectuelen op de politiek en naar de gevaarlijke aantrekkingskracht die totalitaire regimes hebben uitgeoefend op de intelligentsia. Vanaf 30 oktober zal de oud-politicus acht weken lang ingaan op de invloed die de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche heeft uitgeoefend op het opinieklimaat van het Duitsland tussen de twee wereldoorlogen. Daarbij moeten de studenten onder meer Nietzsches ‘Jenseits von Gut und Böse’ (‘Voorbij goed en kwaad’, 1886) lezen. In februari en maart 2007 behandelt Bolkestein de rol die intellectuelen hebben gespeeld bij het ontstaan van de Europese Unie.
Leraren op examen
Een haperende server zorgt voor twee weken uitstel van de Engelse toets die alle docenten van de TU Delft moeten afleggen. Maar niet voor afstel. “Het komende jaar worden ongeveer 1900 docenten opgeroepen voor een verplichte toets, met een computertest en een mondeling deel”, aldus ir. Madeleine Bos, projectleider van het project ‘Toetsing taalvaardigheid in het Engels’. “Alle masteropleidingen worden in het Engels gegeven. Daarom willen we meten hoe hoog de kwaliteit van het Engels van de docenten is.” De studentenraad dringt aan op de test en ook in 3TU-verband zijn afspraken gemaakt over het gewenste niveau van het Engels. “Dat niveau is hoog”, vindt Bos. “Na de test krijgen de docenten advies over hoe ze het gewenste niveau kunnen bereiken. Het is aan de decaan van de faculteit en de docent om het vervolg vorm te geven.”
Britse exodus
Delftse studenten mopperen soms op het Engels van docenten, maar de Britten komen er graag naar luisteren. Het Nederlandse masteronderwijs is goed, goedkoop en in het Engels, schrijft de Britse Daily Telegraph. “Als de markt in het hoger onderwijs daadwerkelijk enige invloed heeft, en als de afgestudeerde Britse bachelors ook maar half zo slim zijn als we volhouden, dan komt er binnenkort een exodus naar het vasteland”, schrijft de krant, doelend op Nederland.
Digitaal stageloket
Studentenpartij Oras ziet dankzij de inspanningen van de nieuwe Stip-wethouder Lian Merkx een oude wens in vervulling gaan: een digitaal loket waar Delftse studenten terecht kunnen voor een interessante stedenbouwkundige stage bij de gemeente Delft. “Het idee is ooit geboren tijdens een zogeheten beleidsweekend van Oras”, vertelt fractielid Hans Beukers. “Bij de gemeente realiseerde men zich tot voor kort niet welke bijdrage Delftse studenten aan sommige projecten zouden kunnen leveren, en de studenten zijn nog niet goed op de hoogte van de stagemogelijkheden. Een stageloket kan die kloof overbruggen.” Begin september start een digitale proef, dat zich ook op het inventariseren van stages voor hbo- en mbo-studenten zal richten.
Pittig gesprek
De nieuwe AAG-fractie wordt gelijk voor de leeuwen geworpen. 4 September treedt de nieuwe fractie aan, en op 5 september voert ze meteen een pittig gesprek met de eveneens nieuwe staatssecretaris van onderwijs, Bruno Bruins. Bruins las de kritiek van AAG op zijn persoon in Delta. AAG vindt dat Bruins ‘gebrek aan affiniteit met onderwijs’ heeft. Bruins nodigde de fractie daarom uit om te komen praten op het ministerie van onderwijs. “Bruins lijkt onze kritiek serieus te nemen”, zegt de huidige AAG-voorzitter Arjanna van der Plas. “We vinden het fijn dat hij de moeite neemt om ons persoonlijk te spreken.” De ontmoeting gaat verder dan een oppervlakkige kennismaking. Van der Plas: “We zijn natuurlijk erg benieuwd naar zijn ideeën over het uitwerken en afronden van de plannen van de vorige staatssecretaris, Mark Rutte.”
DNA sorteren
Delftse onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld om DNA op lengte te sorteren. De wetenschappers onder leiding van prof. dr. Cees Dekker van Technische Natuurwetenschappen lieten DNA-moleculen door zeer kleine kanaaltjes stromen. Grote deeltjes bleken sneller te bewegen dan kleine, doordat ze vaker midden in het kanaaltje terechtkomen, waar de stroming het hardst is. De vondst kan DNA-onderzoek in de toekomst vergemakkelijken. Een artikel van de onderzoekers stond maandag 28 augustus in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Kiwithermometer
Met hun ontwerp voor twee nieuwe thermometers hebben studenten industrieel ontwerpen Lye Goto en Niels Hiemstra aan de Sapporo City University in Japan een workshopprijs gewonnen. Goto maakte het winnende ontwerp voor een oorthermometer; Hiemstra voor een voorhoofdsthermometer. Dat werd door de twaalf deelnemers aan de Een Japanse deelneemsters aan de anderhalve week durende workshop won een opvallende, nieuwe prijs: die voor het beste ‘karakter’, met een oorthermometer in de vorm van het Nieuw-Zeelandse loopvogeltje kiwi. “Japanners zijn dol op producten in de vorm van een diertje of stripfiguur”, aldus ing. Tjamme Wiegers, een van de deelnemende universitair docenten aan de workshop.
Gezellige mentoren
Kniezen op je kamertje terwijl de regen van de ramen druipt. Voor veel buitenlandse studenten is het de dagelijkse praktijk. Om de eenzaamheid van die groep te verdrijven, zet studentenvakbond VSSD vanaf september zes mentoren in voor 48 buitenlandse studenten. “Veel buitenlandse studenten hebben vaak geen idee hoe ze in contact kunnen komen met andere studenten”, zegt VSSD-voorzitter Renske van der Slooten. “Daardoor kunnen ze snel vereenzamen.” De internationale studenten gaan samen met hun mentoren koken en ‘gezellige dingen ondernemen’. “Ze mogen zelf weten wat ze gaan doen, of ze nu samen uitgaan, een cursus fietsen volgen – dat maakt ons niet uit. Zolang ze de buitenlandse studenten maar uit hun sociale isolement halen.” De komende maanden wordt bekeken hoe de mentoren en buitenlandse studenten het liefst met elkaar omgaan.
Stoute studenten
Delftse studenten wisten afgelopen week meerdere malen de politieberichten te halen. Een studentenwoning aan de Jacob Gerritstraat werd afgelopen maandag bezocht door een inbreker. Toen de bewoners rond 13.00 uur ’s middags thuiskwamen, zat de inbreker nog op de derde verdieping. Hij wist te ontsnappen met een aantal sieraden.
Twee Delftse studenten bezorgden op hun beurt deze week een vader en zijn dochter de schrik van hun leven, toen ze hen tijdens het vissen bij de Krakeelpolderweg beschoten met een luchtbuks. De studenten mikten op een oud televisietoestel, maar misten. Vier auto’s werden geraakt.
Twee andere studenten werden vorige week opgepakt toen zij op de Hippolytusbuurt verkeersborden vernielden. De politie acht het ‘zeer waarschijnlijk’ dat het bij de laatste twee incidenten om TU-studenten ging, maar weet het niet zeker.
Meer vrouwen
Het aantal vrouwelijke promovendi in Nederland stijgt gestaag. Halverwege de jaren negentig was slechts 27 procent van de promovendi vrouw. In 2002 en 2003 was hun aandeel gestegen tot 41 procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op zijn website. De stijgende lijn gaat ook op voor de TU. Sinds 1997 is het aandeel vrouwen ruimschoots verdubbeld, van 10 procent naar meer dan 20 procent. Het totale aantal jaarlijkse promoties in Delft schommelt al een decennium rond de 200.

Comments are closed.