Onderwijs

Kort nieuws

VijfduizendsteJana Tatur was dinsdag 6 november de vijfduizendste die promoveerde aan de TU Delft. De Oekraïense promovenda en haar promotores waren van tevoren niet op de hoogte van dat bijzondere feit.

Bij verrassing werd Tatur na afloop van de promototie door rector Jacob Fokkema in de bloemen gezet.

De eerste promotie aan de toenmalige Technische Hogeschool Delft vond plaats in 1906. Het aantal promoties aan de TU is de laatste tientallen jaren sterk toegenomen. Vierduizend van de vijfduizend promoties dateren van na 1973.
Amateurstatistici

Amateurs zijn het, de statistici die het hof heeft geraadpleegd in de zaak Lucia de B. Dit stelt de Delftse emeritushoogleraar statistiek, prof.dr. Piet Groeneboom. “Mathematische statistiek is een tamelijk subtiel vak, waarin men heel voorzichtig moet zijn!”, aldus de onderzoeker op zijn blog. “Het is niet voor amateurs!”

Collega-onderzoeker hoogleraar Richard Gill van de Universiteit van Leiden heeft een petitie opgesteld waarin hij pleit voor de heropening van de zaak tegen de B. De petitie, die vorige week aan minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak werd overhandigd, is ondertekend door meer dan tachtig hoogleraren in de statistiek uit binnen- en buitenland. Groeneboom ondertekende als tweede.

Het Haagse hof zou onder meer een ‘amateurstatisticus’, hebben geraadpleegd die tot de conclusie kwam dat de kans dat De B. de moorden niet gepleegd heeft 1 op de 342 miljoen zou zijn. Groeneboom en Gill zijn zelf ook aan het rekenen geslagen en komen uit op een kans van een op negen.
Elektrontol

Delftse wetenschappers zijn weer een stap verder gekomen met het naar wens laten tollen van elektronen. Vorig jaar al slaagden onderzoekers van het Kavli Instituut voor Nanowetenschappen er in om met behulp van een magneetveld de draaibeweging (spin) van één enkel elektron te controleren. Nu kunnen ze dat met behulp van een elektrisch veld. Dit maakt de weg vrij voor een veel eenvoudigere besturing van de bouwstenen van een toekomstige supersnelle kwantumcomputer. De wetenschappers publiceerden hierover vorige week in Science Express.
Samenwerking

D66 Delft vindt dat de gemeente samenwerking met de TU Delft moet vastleggen in een intentieverklaring en een convenant. Een motie van D66 hierover kreeg vorige week brede steun in de gemeenteraad. In de cultuurvisie ‘Delft meer dan blauw’ is veel van het cultuurbeleid opgehangen aan samenwerking met de TU. Concrete afspraken ontbreken echter, zo schrijft D66 op zijn website. De partij is verbaasd over het feit dat studentenpartij Stip de motie niet steunde en een convenant een ‘kille benadering’ noemde.
Satelliet uit blik

Tijdens de CanSat bijeenkomst werden afgelopen maandag in de aula blikjes opengetrokken als kick-off voor de jaarlijkse satellietenbouwwedstrijd voor scholieren. Uit het hele land kwamen 46 teams met gemiddeld zeven vwo-5 leerlingen naar Delft om hun bouwpakket in ontvangst te nemen. In de CanSat-kit zit alles wat ze nodig hebben om een satellietje te maken zo klein als een bierblikje. Het apparaatje moet luchtdruk en temperatuur kunnen meten en de gegevens kunnen versturen.

Daarnaast is er een secundaire missie; iets wat de satelliet nog extra kan doen. Vorig jaar verschenen er in die categorie een bestuurbare parachute en airbags voor de landing. In mei gaan in regionale voorrondes de blikjes aan een heliumballon de lucht in. De landelijke finale is in juni, wanneer de beste CanSats met raketten gelanceerd zullen worden naar één kilometer hoogte en aan een parachute weer naar beneden komen.
Huisjesmelker

Weigert hij de achterdeur te repareren? Rekent hij honderden euro’s huur voor een bezemkast? Komt hij binnen als je staat te douchen? Geef je huisbaas dan op voor de verkiezing van huisjesmelker van het jaar. Studentenvakbond LSVb en SP-jongerenorganisatie Rood organiseren samen de vijfde huisjesmelkersverkiezing. Op 7 januari worden de lokale prijswinnaars gehuldigd. Zij zullen op 22 januari horen wie de landelijke finale heeft gewonnen en zich een jaar lang ‘de ergste huisbaas’ mag noemen.

Met de verkiezing willen de studenten protesteren tegen huiseigenaren die misbruik maken van de woningnood of de naïviteit van hun huurders. De winnaar van afgelopen jaar was de onverbeterlijke mevrouw Chang van het Utrechtse verhuurbedrijf Marlux Europe BV. “Zij kan herkozen worden, maar ze heeft felle concurrentie te duchten”, zegt LSVb-voorzitter Lisa Westerveld. (HOP)
Zorgkosten omhoog

Studenten die via belangenorganisaties LSVb en ISO een zorgverzekering afsluiten bij Zilveren Kruis Achmea, betalen volgend jaar 993 euro. Dat is zo’n zestig euro goekoper dan nu. Toch zullen de zorgkosten voor veel studenten hoger uitvallen. Met ingang van 1 januari schrapt de overheid de no-claimkorting van maximaal 255 euro voor mensen die geen beroep doen op zorg. In plaats daarvan geldt dan een verplicht eigen risico van 150 euro. “Door de invoering van het verplichte eigen risico vallen de kosten voor de standaardpolis komend jaar wat lager uit”, verklaart een woordvoerder van Zilveren Kruis Achmea. Een beperkt aantal zaken valt niet onder het eigen risico, zoals kraamhulp of huisartsenbezoek. Wel komen studenten doorgaans in aanmerking voor de zorgtoeslag. In 2007 kon een uitwonende student volgens Zilveren Kruis Achmea maximaal vierhonderd euro compensatie krijgen van het rijk. Vermoedelijk valt dat bedrag volgend jaar iets lager uit, omdat de meeste premies goedkoper werden. (HOP)
Schervengericht

A.F.Th. van der Heijden won met zijn boek ‘Het schervengericht’ deze week de Ako literatuurprijs 2007. Daarmee is het ook een beetje feest voor de TU, waar Van der Heijden dit jaar gastschrijver is. De schrijver kreeg 50 duizend euro voor zijn ruim duizend pagina’s tellende werk. Van der Heijden weigerde tijdens de uitreiking in één ruimte te zitten met voormalig gastschrijver van de TU, Arnon Grunberg. De twee ruzieden in de weken voor de uitreiking via de kranten met elkaar.
Wave

Voetbalclub Feyenoord en wetenschapsclub KNAW gaan samen de ‘wave’ onderzoeken. De wave is een ‘soliton’, een op zichzelf staande golf. “Als twee solitons botsen, gaan ze door elkaar heen en vervolgen dan hun weg”, zegt KNAW-lid Gert-Jan van Heijst (TU Eindhoven). “We willen nagaan of dat bij de wave ook zo gaat.” De wave zal op 19 juli twee keer door het stadion golven, met verschillende instructies. Volgens de KNAW is er nooit eerder een experiment gedaan waarbij zoveel mensen tegelijk betrokken waren. (HOP)
Mekelprijs

De prijs voor beste studentenessays over technologie en ethiek zijn vorige week uitgereikt aan ir. Taco Broerse (L&R) en Ruud Brands (CT). Broerse schreef over de dilemma’s van Google die in China een gecensureerde zoekmachine heeft geïnstalleerd. Ruud Brands nam de biobrandstoffen onder de loep en ontdekte een slecht gerunde bedrijfstak. De Mekelprijs wordt ieder jaar toegekend door het Platform voor Ethiek en Technologie. Vanwege het lustrum was er dit keer een extra prijs voor het thema duurzaamheid.
Skippybal

Voor het Lustrumsymposium bogen scholieren zich over duurzame technische uitvindingen voor Afrika. Met de ‘Waterbal’, een skippybal waar het handvat van afgesneden is, wonnen scholieren van basisschool De Bras uit Den Haag de publieksprijs. De bal kan met lucht gevuld naar de waterbron rollen en vervolgens met water gevuld terugrollen naar huis. De juryprijs ging naar basisschool Het Spectrum uit Delfgauw voor een idee om grond langer vochtig te houden door zowel boven als onder de aarde plastic folie te plaatsen.
Contacturen

Onderwijsminister Ronald Plasterk wil met universiteiten en hogescholen om de tafel over een minimum aantal lesuren voor eerstejaars studenten, schrijft NRC Handelsblad. Eerder dit jaar werd bekend dat bij een op de drie studies eerstejaars minder dan tien uur per week colleges volgen. Volgens collegelid Paul Rullmann zijn studenten aan de TU veel meer gebonden aan contacturen. “Welke norm er ook uit dit gesprek komt: wij zitten er boven. Met de combinatie studieprogramma en zelfstudie zit de student namelijk rond de 32 tot 36 uur per week.”
Vormgevingsprijs

Student bouwkunde Luuk Stoltenborg is op 1 november uitgeroepen tot winnaar van de Zuid-Hollandse Vormgevingsprijs in de categorie ruimtelijk ontwerp. Voor zijn ontwerp van het Centraal Station in Delft ontving hij een geldprijs van 2.500 euro. De provincie reikte deze prijs voor de zestiende keer uit aan de beste studenten van de Zuid-Hollandse ontwerpopleidingen. Stoltenborg ontwierp naar eigen zeggen een ‘verblijfsplaats met hotel, restaurants en vergaderruimtes’ in plaats van een ‘tussenstop’ tussen Rotterdam en Den Haag.

Vijfduizendste

Jana Tatur was dinsdag 6 november de vijfduizendste die promoveerde aan de TU Delft. De Oekraïense promovenda en haar promotores waren van tevoren niet op de hoogte van dat bijzondere feit. Bij verrassing werd Tatur na afloop van de promototie door rector Jacob Fokkema in de bloemen gezet.

De eerste promotie aan de toenmalige Technische Hogeschool Delft vond plaats in 1906. Het aantal promoties aan de TU is de laatste tientallen jaren sterk toegenomen. Vierduizend van de vijfduizend promoties dateren van na 1973.
Amateurstatistici

Amateurs zijn het, de statistici die het hof heeft geraadpleegd in de zaak Lucia de B. Dit stelt de Delftse emeritushoogleraar statistiek, prof.dr. Piet Groeneboom. “Mathematische statistiek is een tamelijk subtiel vak, waarin men heel voorzichtig moet zijn!”, aldus de onderzoeker op zijn blog. “Het is niet voor amateurs!”

Collega-onderzoeker hoogleraar Richard Gill van de Universiteit van Leiden heeft een petitie opgesteld waarin hij pleit voor de heropening van de zaak tegen de B. De petitie, die vorige week aan minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak werd overhandigd, is ondertekend door meer dan tachtig hoogleraren in de statistiek uit binnen- en buitenland. Groeneboom ondertekende als tweede.

Het Haagse hof zou onder meer een ‘amateurstatisticus’, hebben geraadpleegd die tot de conclusie kwam dat de kans dat De B. de moorden niet gepleegd heeft 1 op de 342 miljoen zou zijn. Groeneboom en Gill zijn zelf ook aan het rekenen geslagen en komen uit op een kans van een op negen.
Elektrontol

Delftse wetenschappers zijn weer een stap verder gekomen met het naar wens laten tollen van elektronen. Vorig jaar al slaagden onderzoekers van het Kavli Instituut voor Nanowetenschappen er in om met behulp van een magneetveld de draaibeweging (spin) van één enkel elektron te controleren. Nu kunnen ze dat met behulp van een elektrisch veld. Dit maakt de weg vrij voor een veel eenvoudigere besturing van de bouwstenen van een toekomstige supersnelle kwantumcomputer. De wetenschappers publiceerden hierover vorige week in Science Express.
Samenwerking

D66 Delft vindt dat de gemeente samenwerking met de TU Delft moet vastleggen in een intentieverklaring en een convenant. Een motie van D66 hierover kreeg vorige week brede steun in de gemeenteraad. In de cultuurvisie ‘Delft meer dan blauw’ is veel van het cultuurbeleid opgehangen aan samenwerking met de TU. Concrete afspraken ontbreken echter, zo schrijft D66 op zijn website. De partij is verbaasd over het feit dat studentenpartij Stip de motie niet steunde en een convenant een ‘kille benadering’ noemde.
Satelliet uit blik

Tijdens de CanSat bijeenkomst werden afgelopen maandag in de aula blikjes opengetrokken als kick-off voor de jaarlijkse satellietenbouwwedstrijd voor scholieren. Uit het hele land kwamen 46 teams met gemiddeld zeven vwo-5 leerlingen naar Delft om hun bouwpakket in ontvangst te nemen. In de CanSat-kit zit alles wat ze nodig hebben om een satellietje te maken zo klein als een bierblikje. Het apparaatje moet luchtdruk en temperatuur kunnen meten en de gegevens kunnen versturen.

Daarnaast is er een secundaire missie; iets wat de satelliet nog extra kan doen. Vorig jaar verschenen er in die categorie een bestuurbare parachute en airbags voor de landing. In mei gaan in regionale voorrondes de blikjes aan een heliumballon de lucht in. De landelijke finale is in juni, wanneer de beste CanSats met raketten gelanceerd zullen worden naar één kilometer hoogte en aan een parachute weer naar beneden komen.
Huisjesmelker

Weigert hij de achterdeur te repareren? Rekent hij honderden euro’s huur voor een bezemkast? Komt hij binnen als je staat te douchen? Geef je huisbaas dan op voor de verkiezing van huisjesmelker van het jaar. Studentenvakbond LSVb en SP-jongerenorganisatie Rood organiseren samen de vijfde huisjesmelkersverkiezing. Op 7 januari worden de lokale prijswinnaars gehuldigd. Zij zullen op 22 januari horen wie de landelijke finale heeft gewonnen en zich een jaar lang ‘de ergste huisbaas’ mag noemen.

Met de verkiezing willen de studenten protesteren tegen huiseigenaren die misbruik maken van de woningnood of de naïviteit van hun huurders. De winnaar van afgelopen jaar was de onverbeterlijke mevrouw Chang van het Utrechtse verhuurbedrijf Marlux Europe BV. “Zij kan herkozen worden, maar ze heeft felle concurrentie te duchten”, zegt LSVb-voorzitter Lisa Westerveld. (HOP)
Zorgkosten omhoog

Studenten die via belangenorganisaties LSVb en ISO een zorgverzekering afsluiten bij Zilveren Kruis Achmea, betalen volgend jaar 993 euro. Dat is zo’n zestig euro goekoper dan nu. Toch zullen de zorgkosten voor veel studenten hoger uitvallen. Met ingang van 1 januari schrapt de overheid de no-claimkorting van maximaal 255 euro voor mensen die geen beroep doen op zorg. In plaats daarvan geldt dan een verplicht eigen risico van 150 euro. “Door de invoering van het verplichte eigen risico vallen de kosten voor de standaardpolis komend jaar wat lager uit”, verklaart een woordvoerder van Zilveren Kruis Achmea. Een beperkt aantal zaken valt niet onder het eigen risico, zoals kraamhulp of huisartsenbezoek. Wel komen studenten doorgaans in aanmerking voor de zorgtoeslag. In 2007 kon een uitwonende student volgens Zilveren Kruis Achmea maximaal vierhonderd euro compensatie krijgen van het rijk. Vermoedelijk valt dat bedrag volgend jaar iets lager uit, omdat de meeste premies goedkoper werden. (HOP)
Schervengericht

A.F.Th. van der Heijden won met zijn boek ‘Het schervengericht’ deze week de Ako literatuurprijs 2007. Daarmee is het ook een beetje feest voor de TU, waar Van der Heijden dit jaar gastschrijver is. De schrijver kreeg 50 duizend euro voor zijn ruim duizend pagina’s tellende werk. Van der Heijden weigerde tijdens de uitreiking in één ruimte te zitten met voormalig gastschrijver van de TU, Arnon Grunberg. De twee ruzieden in de weken voor de uitreiking via de kranten met elkaar.
Wave

Voetbalclub Feyenoord en wetenschapsclub KNAW gaan samen de ‘wave’ onderzoeken. De wave is een ‘soliton’, een op zichzelf staande golf. “Als twee solitons botsen, gaan ze door elkaar heen en vervolgen dan hun weg”, zegt KNAW-lid Gert-Jan van Heijst (TU Eindhoven). “We willen nagaan of dat bij de wave ook zo gaat.” De wave zal op 19 juli twee keer door het stadion golven, met verschillende instructies. Volgens de KNAW is er nooit eerder een experiment gedaan waarbij zoveel mensen tegelijk betrokken waren. (HOP)
Mekelprijs

De prijs voor beste studentenessays over technologie en ethiek zijn vorige week uitgereikt aan ir. Taco Broerse (L&R) en Ruud Brands (CT). Broerse schreef over de dilemma’s van Google die in China een gecensureerde zoekmachine heeft geïnstalleerd. Ruud Brands nam de biobrandstoffen onder de loep en ontdekte een slecht gerunde bedrijfstak. De Mekelprijs wordt ieder jaar toegekend door het Platform voor Ethiek en Technologie. Vanwege het lustrum was er dit keer een extra prijs voor het thema duurzaamheid.
Skippybal

Voor het Lustrumsymposium bogen scholieren zich over duurzame technische uitvindingen voor Afrika. Met de ‘Waterbal’, een skippybal waar het handvat van afgesneden is, wonnen scholieren van basisschool De Bras uit Den Haag de publieksprijs. De bal kan met lucht gevuld naar de waterbron rollen en vervolgens met water gevuld terugrollen naar huis. De juryprijs ging naar basisschool Het Spectrum uit Delfgauw voor een idee om grond langer vochtig te houden door zowel boven als onder de aarde plastic folie te plaatsen.
Contacturen

Onderwijsminister Ronald Plasterk wil met universiteiten en hogescholen om de tafel over een minimum aantal lesuren voor eerstejaars studenten, schrijft NRC Handelsblad. Eerder dit jaar werd bekend dat bij een op de drie studies eerstejaars minder dan tien uur per week colleges volgen. Volgens collegelid Paul Rullmann zijn studenten aan de TU veel meer gebonden aan contacturen. “Welke norm er ook uit dit gesprek komt: wij zitten er boven. Met de combinatie studieprogramma en zelfstudie zit de student namelijk rond de 32 tot 36 uur per week.”
Vormgevingsprijs

Student bouwkunde Luuk Stoltenborg is op 1 november uitgeroepen tot winnaar van de Zuid-Hollandse Vormgevingsprijs in de categorie ruimtelijk ontwerp. Voor zijn ontwerp van het Centraal Station in Delft ontving hij een geldprijs van 2.500 euro. De provincie reikte deze prijs voor de zestiende keer uit aan de beste studenten van de Zuid-Hollandse ontwerpopleidingen. Stoltenborg ontwierp naar eigen zeggen een ‘verblijfsplaats met hotel, restaurants en vergaderruimtes’ in plaats van een ‘tussenstop’ tussen Rotterdam en Den Haag.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.