Onderwijs

Kort nieuws

BrandblogDelta is deze week op zijn webpagina (www.delta.tudelft.nl) een blog gestart met artikelen, foto’s en video’s om de ontwikkelingen rondom Bouwkunde te verslaan.

Heeft u foto’s of videofragmenten die u met ons wilt delen, stuurt u die dan naar delta@tudelft.nl

BKcity

Studenten die aan de MSc 2 studio urban asymmetries van de Delft School of Design meedoen, hebben donderdag een container laten plaatsen in BKcity, zoals het tentenkamp bij Bouwkunde al wordt genoemd. De container moet ruimte bieden voor open lezingen en thema-avonden. De studenten van urban asymmetries vinden het juist nu de tijd om kritisch te kijken naar bouwkunde en de toekomst. Daarvoor creëren zij een speciale plek: een rode container pal tegenover de MSc-tent. De studenten van de studio hopen bij medestudenten en docenten het debat te kunnen starten over hoe de toekomstige faculteit eruit moet zien. “En dan bedoel ik niet de faciliteiten, maar de sociale eisen waaraan het gebouw moet voldoen”, legt Phillip Lúhl uit, een van de initiatiefnemers. Hij vindt dat juist nu een kritische kijk op bouwkunde gepast is.

www.delta.tudelft.nl
Hoofdgebouw

De Schiehallen, TNO en het oude TU-hoofdgebouw aan de Julianalaan. Bouwkunde onderzoekt deze drie locaties op geschiktheid als faculteitsgebouw voor het komende studiejaar, laat decaan Wytze Patijn weten. Talloze bedrijven binnen en buiten Delft hebben hun pand als tijdelijke Bouwkundefaculteit aangeboden. “Het zijn allemaal heel hartelijke aanbiedingen, het is bijna zonde dat we niet overal op in kunnen gaan”, zegt Patijn. Patijn wil dicht bij de TU-campus blijven. “Locaties in Rijswijk, Rotterdam en Den Haag hebben we afgewezen. Dat vinden we te ver weg. Komende weken zoeken we verder uit wat het beste alternatief is van de drie opties die er nu zijn.” In het hoofdgebouw klussen leden van het Delftsch Studenten Corps (DSC) gewoon door, voor hun 32ste lustrum. Dat wil de vereniging in juli in het hoofdgebouw vieren. Rogier van Drooge, president van de feestcommissie van het corps, verwacht nog geen problemen.
Rouw

De hekken bij de afgebrande faculteit Bouwkunde hangen vanaf donderdag vol met afbeeldingen van het roemruchte verleden van de faculteit. Studievereniging Stylos wil de bijzondere herinneringen aan de faculteit de komende weken verzamelen en in de open lucht tentoonstellen. Op de afbeeldingen zijn ook de eerste ideeën van bouwkundestudenten voor de toekomst van bouwkunde en een nieuw gebouw te zien. De collectie wordt gaandeweg uitgebreid met het materiaal dat studenten en medewerkers leveren.

www.stylos.nl
Studentenkampioenschap

De bouwkundebrand heeft ook gevolgen voor het sport- en cultuurcentrum, waar asbestresten zijn gevonden. Vanwege de schoonmaak- en herstelwerkzaamheden zijn er voorlopig geen wedstrijden en trainingen. De reguliere programmering wordt niet eerder hervat dan op 2 juni. Het programma zal langer doorlopen om gemiste lessen en activiteiten in te halen. Uit alle macht wordt eraan gewerkt om het van 29 tot en met 31 mei geplande Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) te laten doorgaan op het sportcentrum. Of dit lukt, hangt af van het weer en het mogelijke instortingsgevaar van het bouwkundegebouw tijdens de sloop daarvan. Vanuit een noodkantoor regelt de GNSK-organisatie alvast alternatieve locaties. Knelpunt is het binnengedeelte van het sportcomplex, omdat daar de slaapplaatsen van een groot deel van de ruim 1500 studenten zijn gepland. GNSK-commissaris Joyce Bouwens heeft er alle vertrouwen in dat het kampioenschap doorgaat.
Proefschriftprijs

‘Eendenman’ dr.ir. Jeroen Wackers, vorig jaar november cum laude gepromoveerd, kreeg op 8 mei een van de twee prijzen (tweeduizend euro) toegekend voor beste proefschrift op het congres van Eccomas, de Europese gemeenschap voor numerieke methoden in toegepaste wetenschappen. Wackers promoveerde bij prof.dr.ir. Barry Koren van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek met zijn proefschrift ‘Surface capturing and multigrid for steady free-surface water flows’. Hij maakte een model dat het gedrag van golven beschrijft, wat hem zijn bijnaam opleverde. Hij werkt nu in Nantes aan toepassingen voor de scheepsbouw.
Racing Team

Het ging fantastisch in Michigan. Totdat er een stekkertje los raakte in de Endurance Race en de Delftse kart tot stilstand kwam. Het DUT Racing Team deed er mee aan het wereldkampioenschap van de Formula Student studentenracecompetitie. In de eerste drie dagen (vanaf 14 mei) eindigden de Delftenaren steeds in de topvijf, zodat ze overall op de eerste plaats stonden. Ook hadden ze punten gescoord voor een relatief laag brandstofverbruik (met 1 op 10 ongeveer de helft van het gemiddelde). Maar op de laatste dag ging het mis. De laatste race telt voor vierhonderd van de totaal duizend punten van het kampioenschap. Dus toen op zestig procent van de race de kart ermee op hield, kelderde het Delftse team in het klassement. Vorig jaar haalde het team met dezelfde wagen in Hockenheim (Duitsland) een tweede plaats op het wereldkampioenschap. Binnenkort wordt de 2008-versie gepresenteerd die op bio-ethanol rijdt. Het studententeam gaat daar in juli mee naar Silverstone.
Duwind

Het Delfts instituut voor windenergie Duwind heeft op 7 mei een onderzoeksovereenkomst getekend met Sandia National Laboratories uit de Verenigde Staten. Het onderzoek is gericht op rotorbladen voor zeer grote windturbines van de toekomst en voorziet ook in de uitwisseling van studenten en medewerkers. Sandia Labs ontwerpt technologie voor de nationale veiligheid, waar tegenwoordig ook duurzame energie deel van uitmaakt. De eerste experimenten vinden dit najaar plaats in de nieuwe windtunnel van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.
Collegerama

Multimedia Service (MMS) heeft vorige week in de Verenigde Staten de ‘2008 Excellence in Education Award’ gewonnen met zijn service Collegerama. Met Collegerama biedt MMS docenten sinds september vorig jaar de mogelijkheid om colleges op te nemen en live op het web beschikbaar te stellen samen met aanvullende data, zoals powerpoint-presentaties. MMS kreeg de prijs van Sonic Foundry, de producent van de recorders waarmee talloze universiteiten wereldwijd dergelijke digitale interactieve lesmethodes ontwikkelen. “Grote Amerikaanse universiteiten dongen ook mee”, aldus Ruud van Zijl van MMS. “Dat wij de prijs kregen is een grote eer.” Volgend collegejaar wil MMS samen met de twee andere technische universiteiten in Nederland gemeenschappelijke colleges uitzenden.
KNAW-leden

Twee Delftse hoogleraren zijn vorige week benoemd als lid van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen. Het betreft prof.dr.ir. Sef Heijnen, hoogleraar bioprocestechnologie bij Technische Natuurwetenschappen en prof.dr. Theo Odijk, hoogleraar complexe vloeistoffen, eveneens bij TNW. In totaal werden dit jaar 25 nieuwe leden geïnstalleerd, onder wie twee vrouwelijke hoogleraren. Op 8 mei vierde de KNAW haar tweehonderdjarig bestaan. De nieuwe president Robbert Dijkgraaf sprak zijn zorg uit dat het huidige peil van wetenschap te danken is aan investeringen uit het verleden.
Steun

Minister Plasterk is eventueel bereid bij te springen bij de wederopbouw van Bouwkunde. Hij noemde de brand de grootste materiële ramp in de universitaire geschiedenis. Hij deed zijn uitspraak temidden van de tweehonderd bijzondere stoelen die de brandweer vorige week woensdag uit de onderste verdiepingen van het uitgebrande pand kon redden. De brandweerlieden die de faculteit korte tijd binnengingen, hadden zich volgens Radio West vrijwillig gemeld; het pand stond nog steeds op instorten. De bibliotheek met haar kostbare collecties kon om die reden niet worden betreden. Collegevoorzitter Van den Berg was blij met de steun van Plasterk. ‘We gaan eerst rustig uitzoeken wat er moet gebeuren en wat de verzekering gaat betalen. We zullen de toezegging van de minister zeker niet vergeten’, zei hij tegen Radio 1-Journaal. PvdA-kamerlid Marianne Besselink heeft de minister gevraagd een regeling te treffen voor mogelijk gedupeerde studenten. (HOP)
Honours

Minister Plasterk van onderwijs ziet niets in een hoger collegegeld voor honours programma’s. Dat bleek afgelopen zaterdag tijdens het jubileumcongres van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), die 25 jaar bestaat. “Universiteiten hebben geen prijsprikkel nodig voor het opzetten van honours programma’s,” zei Plasterk. Extra onderwijs verzorgen voor goede studenten doen ze sowieso wel. Voor studenten is een hoger collegegeld nadelig: om dat te betalen, gaat er meer tijd verloren aan bijbaantjes, en in die tijd kunnen ze niet studeren, terwijl dat de bedoeling van een honourstraject is. “Die prikkel werkt de verkeerde kant op. Ik heb nooit begrepen wat daar logisch aan is.” (HOP)

Brandblog

Delta is deze week op zijn webpagina (www.delta.tudelft.nl) een blog gestart met artikelen, foto’s en video’s om de ontwikkelingen rondom Bouwkunde te verslaan. Heeft u foto’s of videofragmenten die u met ons wilt delen, stuurt u die dan naar delta@tudelft.nl

BKcity

Studenten die aan de MSc 2 studio urban asymmetries van de Delft School of Design meedoen, hebben donderdag een container laten plaatsen in BKcity, zoals het tentenkamp bij Bouwkunde al wordt genoemd. De container moet ruimte bieden voor open lezingen en thema-avonden. De studenten van urban asymmetries vinden het juist nu de tijd om kritisch te kijken naar bouwkunde en de toekomst. Daarvoor creëren zij een speciale plek: een rode container pal tegenover de MSc-tent. De studenten van de studio hopen bij medestudenten en docenten het debat te kunnen starten over hoe de toekomstige faculteit eruit moet zien. “En dan bedoel ik niet de faciliteiten, maar de sociale eisen waaraan het gebouw moet voldoen”, legt Phillip Lúhl uit, een van de initiatiefnemers. Hij vindt dat juist nu een kritische kijk op bouwkunde gepast is.

www.delta.tudelft.nl
Hoofdgebouw

De Schiehallen, TNO en het oude TU-hoofdgebouw aan de Julianalaan. Bouwkunde onderzoekt deze drie locaties op geschiktheid als faculteitsgebouw voor het komende studiejaar, laat decaan Wytze Patijn weten. Talloze bedrijven binnen en buiten Delft hebben hun pand als tijdelijke Bouwkundefaculteit aangeboden. “Het zijn allemaal heel hartelijke aanbiedingen, het is bijna zonde dat we niet overal op in kunnen gaan”, zegt Patijn. Patijn wil dicht bij de TU-campus blijven. “Locaties in Rijswijk, Rotterdam en Den Haag hebben we afgewezen. Dat vinden we te ver weg. Komende weken zoeken we verder uit wat het beste alternatief is van de drie opties die er nu zijn.” In het hoofdgebouw klussen leden van het Delftsch Studenten Corps (DSC) gewoon door, voor hun 32ste lustrum. Dat wil de vereniging in juli in het hoofdgebouw vieren. Rogier van Drooge, president van de feestcommissie van het corps, verwacht nog geen problemen.
Rouw

De hekken bij de afgebrande faculteit Bouwkunde hangen vanaf donderdag vol met afbeeldingen van het roemruchte verleden van de faculteit. Studievereniging Stylos wil de bijzondere herinneringen aan de faculteit de komende weken verzamelen en in de open lucht tentoonstellen. Op de afbeeldingen zijn ook de eerste ideeën van bouwkundestudenten voor de toekomst van bouwkunde en een nieuw gebouw te zien. De collectie wordt gaandeweg uitgebreid met het materiaal dat studenten en medewerkers leveren.

www.stylos.nl
Studentenkampioenschap

De bouwkundebrand heeft ook gevolgen voor het sport- en cultuurcentrum, waar asbestresten zijn gevonden. Vanwege de schoonmaak- en herstelwerkzaamheden zijn er voorlopig geen wedstrijden en trainingen. De reguliere programmering wordt niet eerder hervat dan op 2 juni. Het programma zal langer doorlopen om gemiste lessen en activiteiten in te halen. Uit alle macht wordt eraan gewerkt om het van 29 tot en met 31 mei geplande Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) te laten doorgaan op het sportcentrum. Of dit lukt, hangt af van het weer en het mogelijke instortingsgevaar van het bouwkundegebouw tijdens de sloop daarvan. Vanuit een noodkantoor regelt de GNSK-organisatie alvast alternatieve locaties. Knelpunt is het binnengedeelte van het sportcomplex, omdat daar de slaapplaatsen van een groot deel van de ruim 1500 studenten zijn gepland. GNSK-commissaris Joyce Bouwens heeft er alle vertrouwen in dat het kampioenschap doorgaat.
Proefschriftprijs

‘Eendenman’ dr.ir. Jeroen Wackers, vorig jaar november cum laude gepromoveerd, kreeg op 8 mei een van de twee prijzen (tweeduizend euro) toegekend voor beste proefschrift op het congres van Eccomas, de Europese gemeenschap voor numerieke methoden in toegepaste wetenschappen. Wackers promoveerde bij prof.dr.ir. Barry Koren van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek met zijn proefschrift ‘Surface capturing and multigrid for steady free-surface water flows’. Hij maakte een model dat het gedrag van golven beschrijft, wat hem zijn bijnaam opleverde. Hij werkt nu in Nantes aan toepassingen voor de scheepsbouw.
Racing Team

Het ging fantastisch in Michigan. Totdat er een stekkertje los raakte in de Endurance Race en de Delftse kart tot stilstand kwam. Het DUT Racing Team deed er mee aan het wereldkampioenschap van de Formula Student studentenracecompetitie. In de eerste drie dagen (vanaf 14 mei) eindigden de Delftenaren steeds in de topvijf, zodat ze overall op de eerste plaats stonden. Ook hadden ze punten gescoord voor een relatief laag brandstofverbruik (met 1 op 10 ongeveer de helft van het gemiddelde). Maar op de laatste dag ging het mis. De laatste race telt voor vierhonderd van de totaal duizend punten van het kampioenschap. Dus toen op zestig procent van de race de kart ermee op hield, kelderde het Delftse team in het klassement. Vorig jaar haalde het team met dezelfde wagen in Hockenheim (Duitsland) een tweede plaats op het wereldkampioenschap. Binnenkort wordt de 2008-versie gepresenteerd die op bio-ethanol rijdt. Het studententeam gaat daar in juli mee naar Silverstone.
Duwind

Het Delfts instituut voor windenergie Duwind heeft op 7 mei een onderzoeksovereenkomst getekend met Sandia National Laboratories uit de Verenigde Staten. Het onderzoek is gericht op rotorbladen voor zeer grote windturbines van de toekomst en voorziet ook in de uitwisseling van studenten en medewerkers. Sandia Labs ontwerpt technologie voor de nationale veiligheid, waar tegenwoordig ook duurzame energie deel van uitmaakt. De eerste experimenten vinden dit najaar plaats in de nieuwe windtunnel van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.
Collegerama

Multimedia Service (MMS) heeft vorige week in de Verenigde Staten de ‘2008 Excellence in Education Award’ gewonnen met zijn service Collegerama. Met Collegerama biedt MMS docenten sinds september vorig jaar de mogelijkheid om colleges op te nemen en live op het web beschikbaar te stellen samen met aanvullende data, zoals powerpoint-presentaties. MMS kreeg de prijs van Sonic Foundry, de producent van de recorders waarmee talloze universiteiten wereldwijd dergelijke digitale interactieve lesmethodes ontwikkelen. “Grote Amerikaanse universiteiten dongen ook mee”, aldus Ruud van Zijl van MMS. “Dat wij de prijs kregen is een grote eer.” Volgend collegejaar wil MMS samen met de twee andere technische universiteiten in Nederland gemeenschappelijke colleges uitzenden.
KNAW-leden

Twee Delftse hoogleraren zijn vorige week benoemd als lid van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen. Het betreft prof.dr.ir. Sef Heijnen, hoogleraar bioprocestechnologie bij Technische Natuurwetenschappen en prof.dr. Theo Odijk, hoogleraar complexe vloeistoffen, eveneens bij TNW. In totaal werden dit jaar 25 nieuwe leden geïnstalleerd, onder wie twee vrouwelijke hoogleraren. Op 8 mei vierde de KNAW haar tweehonderdjarig bestaan. De nieuwe president Robbert Dijkgraaf sprak zijn zorg uit dat het huidige peil van wetenschap te danken is aan investeringen uit het verleden.
Steun

Minister Plasterk is eventueel bereid bij te springen bij de wederopbouw van Bouwkunde. Hij noemde de brand de grootste materiële ramp in de universitaire geschiedenis. Hij deed zijn uitspraak temidden van de tweehonderd bijzondere stoelen die de brandweer vorige week woensdag uit de onderste verdiepingen van het uitgebrande pand kon redden. De brandweerlieden die de faculteit korte tijd binnengingen, hadden zich volgens Radio West vrijwillig gemeld; het pand stond nog steeds op instorten. De bibliotheek met haar kostbare collecties kon om die reden niet worden betreden. Collegevoorzitter Van den Berg was blij met de steun van Plasterk. ‘We gaan eerst rustig uitzoeken wat er moet gebeuren en wat de verzekering gaat betalen. We zullen de toezegging van de minister zeker niet vergeten’, zei hij tegen Radio 1-Journaal. PvdA-kamerlid Marianne Besselink heeft de minister gevraagd een regeling te treffen voor mogelijk gedupeerde studenten. (HOP)
Honours

Minister Plasterk van onderwijs ziet niets in een hoger collegegeld voor honours programma’s. Dat bleek afgelopen zaterdag tijdens het jubileumcongres van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), die 25 jaar bestaat. “Universiteiten hebben geen prijsprikkel nodig voor het opzetten van honours programma’s,” zei Plasterk. Extra onderwijs verzorgen voor goede studenten doen ze sowieso wel. Voor studenten is een hoger collegegeld nadelig: om dat te betalen, gaat er meer tijd verloren aan bijbaantjes, en in die tijd kunnen ze niet studeren, terwijl dat de bedoeling van een honourstraject is. “Die prikkel werkt de verkeerde kant op. Ik heb nooit begrepen wat daar logisch aan is.” (HOP)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.