Onderwijs

KNAW-president omstreden

De benoeming van de nieuwe KNAW-president Hans Clevers blijkt omstreden, meldt NRC Handelsblad. Hij zou niet genoeg gevoel voor de geesteswetenschappen hebben.


De leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen konden wel stemmen over de benoeming van een nieuwe president, maar er was slechts één kandidaat: Clevers. Opnieuw een bèta, net als zijn voorganger Robbert Dijkgraaf.


Uit protest heeft een derde van de geesteswetenschappers zijn stemformulier blanco gelaten, schrijft NRC Handelsblad op de voorpagina. Zeker nu de alfastudies onder druk staan en universiteiten zelfs kleine talenopleidingen schrappen, willen de KNAW-leden graag een president die de geesteswetenschappen steunt. In een document met zijn visie op de KNAW noemde Clevers de geesteswetenschappen slechts twee keer.


Clevers zegt tegen NRC Handelsblad dat hij ook de geesteswetenschappen goed zal kunnen vertegenwoordigen.


 


Clevers vier jaar KNAW-president

“Zestigduizend studenten hoeven komend jaar nog geen drieduizend euro extra collegegeld te betalen”, zegt Guy Hendricks van het Interstedelijk Studenten Overleg tevreden. “De protesterende studenten op het Malieveld hebben meer effect gehad dan veel mensen hadden verwacht. We zijn er nog niet, maar dit is een stap in de goede richting.”

Champagne
“Goed nieuws, want van uitstel komt afstel”, reageert ook Jasper van Dijk, kamerlid van de Socialistische Partij. “Hier ga ik zeker een glas champagne op drinken. Maar we zijn er nog niet. Studenten moeten nu druk blijven uitoefenen en alles op alles zetten om de hele maatregel van tafel te krijgen.” Van Dijk beloofde de protesterende studenten gisteren dat de maatregel niet door zou gaan. Als die niet in de Tweede Kamer zou sneuvelen, dan in de Eerste Kamer, voorspelde hij.
Ook D66 spreekt van een ‘goede eerste stap’, maar het uitstel neemt volgens kamerlid Boris van der Ham de onrechtvaardigheid niet weg. “Nog steeds moeten de huidige studenten de langstudeerboete betalen, alleen gaat het dan een jaar later gebeuren.” Zelf gaat hij een amendement indienen om de huidige studenten helemaal te ontzien. “De kans is klein, maar misschien krijgen we daar een meerderheid voor.”

Haagse bronnen
Vorige week liet de SGP al weten dat de maatregel een jaar zou moeten worden uitgesteld. Gisteren diende de partij daartoe een amendement in. De kleine gereformeerde partij is belangrijk voor de coalitie, die in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Een woordvoerder weet nog niet of het kabinet de maatregel inderdaad een jaar uitstelt, maar ‘het zou goed zijn als het zo is’.
Op grond van Haagse bronnen meldde RTL Nieuws vanmiddag dat de langstudeerboete een jaar wordt uitgesteld. Vandaag zou staatssecretaris Zijlstra een brief aan de Tweede Kamer sturen.
Het kabinet wil studenten drieduizend euro extra collegegeld vragen als ze langer dan een jaar uitlopen in hun bachelor- of masteropleiding. Studenten en oppositie hebben veel kritiek op de maatregel, vooral omdat ook de huidige studenten het verhoogde collegegeld moeten betalen, terwijl ze daar in hun eerdere studiejaren geen rekening mee hadden kunnen houden.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.