Campus

Kivi benoemt ‘water guy’ Henk Ovink tot erelid

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van het Kivi in Den Haag verleende president Gerald Schotman aan de watertechnoloog Henk Ovink het erelidmaatschap. Hij noemde Ovink een rolmodel voor jonge ingenieurs.

Zijn bijnaam dankt Ovink aan de rol die hij in 2012 na de orkaan Sandy speelde als een van de adviseurs van president Obama. Op het Witte Huis stond hij bekend als ‘Henk the water guy’. Ovink reist letterlijk de hele wereld af in het kielzog van overstromingen, droogte, noodweer, tropische stormen en bosbranden. ‘Het heeft allemaal met water te maken’ citeert Vrij Nederland hem, ‘en dus met mijn werkterrein.’ Ovink (50) is ook Nederlands eerste Watergezant. Overal waar hij adviseert reist het Nederlands bedrijfsleven achter hem aan.


“Ingenieurs zien ellende als een kans”, opende Ovink zijn dankrede. “De ellende in de wereld is groot, maar ik blijf optimist.” Zijn optimisme is gestoeld op het ingenieurs denken dat hij van zijn vader en grootvader meekreeg. “Ingenieurs denken in systemen. Maar bij water heb je het behalve over technische en fysieke systemen ook over sociale systemen. Je moet daarom niet alleen oplossen, maar ook verbinden. Verbindingen maken met andere disciplines.”


Onze verantwoordelijkheid houdt niet op bij de grenzen


“Hoe vaak zitten jullie bij de politiek aan tafel?” vroeg hij aan het borrelende publiek. Om vervolgens te bepleiten dat ingenieurs verder moeten gaan dan oplossen en verbinden. Ze moeten ook agenderen en inspireren. “Waarom staat er niet in het regeerakkoord ‘Nederland redt de wereld van het water?’ Onze verantwoordelijkheid houdt niet op bij de grenzen.” Vervolgens vertelde hij over de schrijnende situatie die hij tegenkwam in een Palestijns vluchtelingenkamp zonder water. “Als die mensen hoop houden, dan mogen wij ze met een glaasje in de hand niet laten vallen.” Ovink riep op tot agenderen van oplossingen bedenken “voor de mensen die oplossingen verdienen.” Zijn kracht als rolmodel was evident.


Zelf is Ovink overigens officieel geen ingenieur. Hij studeerde wiskunde in Groningen, architectuur in Delft, maar niet tot aan het eind. Verder studeerde hij landschapsarchitectuur aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam en bezocht hij de Kunstacademie in zowel Groningen als Amsterdam.


Kivi-president Schotman liet verder nog weten dat het ingenieursinstituut het afgelopen jaar nieuwe bestuursleden had benoemd, onder wie professor Tim van der Hagen, tevens rector van de TU Delft, en oud-PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.