Onderwijs

Kieskompas voor zwevende or-kiezers

TU-medewerkers kiezen 4 en 5 november de nieuwe medezeggenschapsraden. Een kieskompas maakt de keus makkelijker. Op een website van

l”>kieskompas kunnen kiezers een aantal stellingen beantwoorden en zo uitvogelen welke kandidaat het beste bij ze past. Collegelid Paul Rullmann opende de website maandag officieel door als eerste een paar stellingen in te vullen.

Inwoners van de Verenigde Staten mogen op 4 november kiezen, TU-medewerkers kunnen die dag en de dag daarna hun stem uitbrengen op kandidaten voor de ondernemingsraad (or) en de onderdeelcommissies.

Om de keuze te vergemakkelijken lanceerde de or 27 oktober een kieskompas. Op de website kunnen kiezers 36 stellingen beantwoorden en zo uitvogelen welke partij en welke kandidaat het beste bij ze past. Collegelid Paul Rullmann opende de website maandag door als eerste wat stellingen in te vullen.

Een voorbeeld daarvan was: ‘Faculteiten en diensten die hun budget overschrijden moeten zelf bezuinigingen doorvoeren.’ Rullmann: ‘Ja, in beginsel.’ Alleen is die optie niet aan te klikken. Wel is te kiezen voor: ‘helemaal mee eens’, ‘mee eens’, ‘neutraal’, ‘niet mee eens’, ‘helemaal niet mee eens’, ‘geen mening’.

Na de stellingen over thema’s als de campus, medezeggenschap, financiën en personeelsbeleid te hebben ingevuld, laat het kompas zien welke kandidaat het dichtst bij de kiezer staat en welke kandidaat het verst daar van af.

Zelfs wie overal ‘geen mening’ invult, krijgt een kandidaat in beeld: Joanna Daudt van Democratisch Beleid. Dat komt niet doordat zij geen mening zou hebben, maar doordat de antwoorden van de kandidaten worden gemiddeld.Op de dagen van de verkiezingen kunnen kiezers via de website doorklikken voor het daadwerkelijke stemmen.

ortudelft.kieskompas.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.