Onderwijs

Keuzegids: ‘Voorlichting hogescholen blijft slecht’

Wat de politiek ook probeert, studievoorlichting en promotiefolders van hogescholen zullen onbetrouwbaar blijven. Dat voorspelt de redactie van de Keuzegids Hbo in de nieuwste editie.


De politiek heeft plannen voor een ‘bijsluiter’ bij opleidingen, waarin objectieve studiekeuze-informatie wordt opgenomen, zoals studentoordelen en studiesucces. Daarover hebben studentenorganisatie ISO en staatssecretaris Zijlstra gesproken.



‘Toen dit nieuws bekend werd, hebben wij een feestje gevierd’, schrijft Frank Steenkamp van de Keuzegids Hbo in zijn voorwoord. ‘De hoofdredacteur ging fantaseren over vervroegd pensioen. Ook andere redactieleden dachten na over nieuwe carrièrestappen. Want ja, als de hogescholen zelf al volstrekt eerlijke voorlichting bedrijven, waar zou je dan nog zo’n kritisch-vergelijkende gids voor maken?’



Dat is sarcastisch bedoeld, want Steenkamp heeft er helemaal geen vertrouwen in. Volgens hem is er druk van buitenaf nodig om de hogescholen ’tot eerlijkheid aan te zetten’, anders brengen ze hun informatie liever niet naar buiten. Hij wijst op de cijfers over contacturen en groepsgroottes, waarover tot 2009 in de Nationale Studentenenquête vragen werden gesteld. Die zijn geschrapt toen de scholen zelf ‘mede-eigenaar’ werden van die enquête. Onder druk van de staatssecretaris zijn ze dit jaar weer aan de studenten voorgelegd. Maar de antwoorden worden voorlopig niet openbaar.



De redactie wijst daarnaast op de praktijk dat afstudeerrichtingen als zelfstandige opleidingen worden gepromoot. Al in 1998 hadden hogescholen afgesproken om dat niet meer te doen, maar het gebeurt volgens de makers van de Keuzegids nog steeds. ‘Er werd alleen opgetreden als een collega-instelling er last van had, maar een klachtenloket voor misleide studenten of decanen is er nooit geweest.’



 







 



 

Ali Mesbah (faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) had een subsidie gekregen voor zijn onderzoek naar een online test voor websites. Hij wordt assistent-professor aan de University of British Columbia in Vancouver, Canada.

Mohan chand Paladugu (faculteit Technische Natuurwetenschappen) is al begonnen aan het departement metaalkunde en toegepaste materiaalkunde van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij had voor de NWO-subsidie staal zelfherstellend willen maken door kleine scheurtjes op te vullen met stabiele clusters.

Volgens een beleidsmedewerkster van NWO gebeurt het ‘vrij weinig’ dat onderzoekers geen aanspraak maken op hen toegekende subsidies. Deze gelden zijn persoonsgebonden, maar onderzoekers mogen ze in principe niet meenemen naar het buitenland. “Eén van de eisen is dat de subsidie wordt besteed aan een Nederlandse onderzoeksinstelling, want het is Nederlands belastinggeld. Maar we zijn niet star. We willen wel meedenken over iemands carrière, ook als hij naar het buitenland gaat. Daarvoor hebben we de ‘money follows researcher agreement’ getekend.” Nu Meshah en Paladugu naar het buitenland gaan, blijft de aan hen toegekende 500 duizend euro bij NWO in kas.

Rector magnificus Karel Luyben zegt dat het vrij gebruikelijk is dat onderzoekers regelmatig van werkgever wisselen. “NWO stimuleert dat en dat is goed voor de relaties met andere universiteiten. Ja, onderzoekers verlaten de TU, maar daar krijgen we andere onderzoekers voor terug. Het is essentieel voor het opereren van de universiteit dat wetenschappers elders ervaring opdoen en dat mensen van buiten hier terecht kunnen. Anders krijg je inbreeding.”

Toch ziet TNW Paladugu met lede ogen vertrekken. “Ik betreur dat hij vlak voor de toekenning van zijn Veni-aanvraag een andere positie heeft aanvaard”, aldus Niels van Dijk van de afdeling fundamentele aspecten van materiaal en energie, onderdeel van radiation radionuclides & reactors bij TNW. “Wellicht had hij een andere keuze gemaakt wanneer de toekenning eerder bekend was geweest.” Universiteiten zijn in hun inkomsten afhankelijker geworden van NWO toen voormalig minister Ronald Plasterk in 2007 besloot een deel van het hoger onderwijs budget voortaan via NWO-subsidies te herverdelen. Uit een berekening van het ministerie van onderwijs van januari 2010 bleek dat dat vooral de TU Delft miljoenen kostte. 

Pagina 12: ‘Knappe koppen’

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.