Onderwijs

Kamervragen over verwijderde cartoon

De Partij voor de Vrijheid heeft kamervragen gesteld over het verwijderen van een Mohammed-cartoon van de website van Studium Generale. Coen Vermeeren (SG) vindt het ‘shockerend’ dat die partij dat alleen op basis van krantenberichten doet.

Studium Generale verwijderde enkele weken geleden op verzoek van buitenlandse aio’s een afbeelding van Mohammed van zijn website. Het betrof de geruchtmakende cartoon uit Denemarken waarop Mohammed wordt afgebeeld met een bom als tulband. Die tekening leidde twee jaar geleden tot felle protesten in islamitische landen.

De Partij voor de Vrijheid ziet het verwijderen van de afbeelding als ‘weer een bewijs dat onder druk van de islam de vrijheid van meningsuiting onder druk staat’. Zij vraagt onderwijsminister Plasterk of hij die mening deelt.

Ook vraagt de partij wat de minister vindt van het argument van Coen Vermeeren dat de afbeelding ‘uit een soort onnozelheid’ was geplaatst bij de aankondiging van een serie van drie lezingen van arabist Hans Jansen over ‘de historische Mohammed’.

De tekening was volgens Vermeeren niet functioneel en had geen relatie met de lezingen. “Als de afbeelding wel functioneel was geweest, hadden we ons daar op voorbereid”, stelde Vermeeren twee weken geleden in Delta. De partij van Geert Wilders ziet daarin ‘angst voor de islamitische opinie’ en vraagt wat Plasterk daarvan vindt.

Verder wil de partij weten wat Plasterk van plan is te doen ‘om de druk van de islamitische wereld op de vrijheid van meningsuiting weg te nemen’.

“Fantastisch”, noemt Vermeeren deze vragen cynisch. “Als zij vragen stellen en mij vooraf hadden gebeld om informatie: oké. Maar ik ben geshockeerd dat parlementariërs op basis van krantenberichten vragen stellen zonder zelf een onderzoek in te stellen.” Vermeeren zegt dat deze discussie wat hem betreft ‘eigenlijk nergens over gaat’.

De gewraakte afbeelding van de profeet Mohammed heeft ongeveer drie dagen op de website gestaan. Daarbij was de bom in de tulband geretoucheerd. Argument om deze afbeelding toch van de website af te halen, was onder meer dat spreker Hans Jansen zou worden opgezadeld met bezoekers die komen voor een cartoondebat.

Studium Generale verwijderde enkele weken geleden op verzoek van buitenlandse aio’s een afbeelding van Mohammed van zijn website. Het betrof de geruchtmakende cartoon uit Denemarken waarop Mohammed wordt afgebeeld met een bom als tulband. Die tekening leidde twee jaar geleden tot felle protesten in islamitische landen.De Partij voor de Vrijheid ziet het verwijderen van de afbeelding als ‘weer een bewijs dat onder druk van de islam de vrijheid van meningsuiting onder druk staat’. Zij vraagt onderwijsminister Plasterk of hij die mening deelt.Ook vraagt de partij wat de minister vindt van het argument van Coen Vermeeren dat de afbeelding ‘uit een soort onnozelheid’ was geplaatst bij de aankondiging van een serie van drie lezingen van arabist Hans Jansen over ‘de historische Mohammed’.De tekening was volgens Vermeeren niet functioneel en had geen relatie met de lezingen. “Als de afbeelding wel functioneel was geweest, hadden we ons daar op voorbereid”, stelde Vermeeren twee weken geleden in Delta. De partij van Geert Wilders ziet daarin ‘angst voor de islamitische opinie’ en vraagt wat Plasterk daarvan vindt.Verder wil de partij weten wat Plasterk van plan is te doen ‘om de druk van de islamitische wereld op de vrijheid van meningsuiting weg te nemen’.“Fantastisch”, noemt Vermeeren deze vragen cynisch. “Als zij vragen stellen en mij vooraf hadden gebeld om informatie: oké. Maar ik ben geshockeerd dat parlementariërs op basis van krantenberichten vragen stellen zonder zelf een onderzoek in te stellen.” Vermeeren zegt dat deze discussie wat hem betreft ‘eigenlijk nergens over gaat’.De gewraakte afbeelding van de profeet Mohammed heeft ongeveer drie dagen op de website gestaan. Daarbij was de bom in de tulband geretoucheerd. Argument om deze afbeelding toch van de website af te halen, was onder meer dat spreker Hans Jansen zou worden opgezadeld met bezoekers die komen voor een cartoondebat.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.