Campus
Faculteit EWI

Eindelijk een vrouwennaam op het naambordje

Voor het eerst draagt een ruimte op de faculteit EWI de naam van een vrouw. En wel die van Johanna Manders, die in 1916 als een van de eerste vrouwen afstudeerde bij elektrotechniek. “Als het bordje één meisje over de drempel helpt om hier te studeren, is het doel bereikt.”

Het artikel over Johanna Manders dat Henk Orsel in maart 1995 schreef voor Delta. Uit het Delta-archief. (Foto: Kim Bakker)

Toen elektrotechniekstudent Merel Verhoef vorig jaar hoorde dat er wéér een ruimte op haar faculteit werd vernoemd naar een man, voelde het als een klap in haar gezicht.

Een inventarisatie van alle 21 verdiepingen met de tientallen labs en collegezalen in het gebouw van Elektrotechniek en Wiskunde stemde haar niet gelukkiger. Allemaal dragen ze de naam van een man. Vind je het gek dat er zo weinig vrouwen in de elektrotechniek zitten, dacht Verhoef. Je trekt ze toch niet aan als ze zich op een open dag niet herkennen in de omgeving?

Verhoef deelde haar frustratie met docent Ilke Ercan, die op het punt stond beslag te leggen op een nog naamloze ruimte om haar gewilde Makerspace op te zetten: een ruimte bedoeld voor extracurriculair knutselen en proberen. Het was de perfecte timing, zegt Ercan. “Ik had de mogelijkheid om Merels frustratie meteen om te zetten in iets concreets.”

Ze bedacht een plan om voor het eerst een ruimte in haar gebouw te vernoemen naar een vrouwelijke wetenschapper. In het pand van Informatica (gebouw 28), ook deel van de EWI-faculteit, was wel al een ruimte vernoemd naar de Iraanse wiskundige Maryam Mirzakhani.

Acht vrouwen

Met behulp van onder andere de boeken Ongekend (van Margriet van der Heijden) en Vrouwen in Techniek (door Marina van Damme-van Weelen en J.H.M. Ressing-Wolfert) kwam Ercan tot een shortlist van acht vrouwen die veel hebben betekend voor de elektrotechniek, de wiskunde of de informatica, van binnen en buiten de TU Delft.

In een enquête mochten studenten aan het begin van dit collegejaar kiezen wier naam er op het bordje kwam. In een maand tijd kreeg Ercan honderdvijftig reacties.

De shortlist van Ercan: acht vrouwelijke topwetenschappers

Hendrika Johanna van Leeuwen (1887-1974)
Natuurkundige, eerste vrouwelijke lector op de Technische Hogeschool Delft (nu TU Delft).

Caroline Emilie Bleeker (1897-1985)
Natuurkundige en ondernemer bekend vanwege het ontwerpen en vervaardigen van optische instrumenten.

Jeanne de Kroes (vermoedelijk 1895-1985)
De eerste vrouwelijke elektrotechniekstudent in Delft. In 1916 studeerde ze tegelijkertijd af met Johanna Manders.

Johanna Manders (1892-1989)
Samen met Jeanne de Kroes de eerste vrouw die afstudeerde aan de opleiding elektrotechniek in Delft. Zie volgend kader.

Marie Elisabeth Bes (1882-1938)
De eerste vrouw die in Nederland afstudeerde als ingenieur, om precies te zijn als chemisch technoloog aan de Polytechnische School in Delft (nu TU Delft). Ze was ook een van de eerste drie vrouwelijke gemeenteraadsleden in Delft.

Constance van Eeden (1927-2021)
Statisticus, geboren in Delft en afgestudeerd en gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Ze was de eerste Nederlandse vrouw die in de statistiek promoveerde.

Aida Paalman-de Miranda (1936-2020)
Eerste vrouwelijke hoogleraar wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam, afkomstig uit Suriname.

De meeste stemmen gingen naar Hendrika van Leeuwen, de eerste vrouwelijke lector aan de TU Delft. Johanna Manders eindigde als tweede, maar werd door het faculteitsbestuur verkozen als naamgever vanwege het studentenbelang. Manders was, tegelijk met Jeanne de Kroes, de eerste vrouw die in Delft afstudeerde als elektrotechnicus.

Elektrotechniekstudent Verstraete is onder de indruk van de vrouw die Manders was, vertelt ze. “Cum laude afgestudeerd, gepromoveerd, en blijkbaar stond ze heel sterk in haar schoenen.”  Niet alleen maar ergens de eerste vrouw dus, maar ook nog eens simpelweg steengoed. Dus gunde Verstraete haar haar stem.

Zodoende werd ruimte 0.210 omgedoopt tot de Johanna Manders Makerspace. Het is van groot belang dat er nu een vrouwennaam prijkt op een van de deuren in de faculteit, vindt onderwijsdirecteur Annoesjka Cabo. “We kampen nog steeds met een enorme onder-representatie van vrouwen in de elektrotechniek. We hebben rolmodellen nodig die laten zien dat ook vrouwen kunnen opklimmen in dit vak.”

Vrouwenaandeel

Op de faculteit EWI is 16,8 procent van de bachelorstudenten en 18,2 procent van de masterstudenten vrouw. Ter vergelijking: universiteitsbreed liggen die percentages rond de 30 procent. Ook in het werknemersbestand blijft het aandeel vrouwen achter ten opzichte van het gemiddelde op de TU Delft.

Dat zou Cabo graag anders zien. Oók voor de mannen die rondlopen op de faculteit. “Zij mogen het niet normaal vinden dat een zoveel groter percentage mannen kiest voor hun studierichting en er succesvol in wordt. We zijn allemáál mensen met passies die we moeten kunnen najagen.”

Onder andere door de matchingprocedure anders in te steken en in het personeelsbeleid extra aandacht te hebben voor vrouwelijk talent (zonder daarbij mannelijk talent te missen, benadrukt Cabo) groeit met name het aandeel vrouwelijke universitair docenten gestaag.

Tot bloei komen

Dat komt ook de kwaliteit van het onderwijs en het onderzoek ten goede, aldus Cabo. “Onderzoeken wijzen uit dat diverse teams, met verschillende perspectieven, beter presteren. In een diverse omgeving komen minderheden meer tot bloei en haken ze minder snel af.”

Bij studievereniging ETV is 13 procent van de leden vrouw. Een record, vertelt commissaris extern Mali Barends in het vergaderhok van ETV. Boven haar hangen zwart-witportretten van, jawel, louter mannelijke ereleden.

De Electrotechnische Vereeniging heeft sinds enkele jaren een aparte vrouwencommissie die activiteiten organiseert gericht op vrouwelijke leden. Barends: “We doen vrouwelijkere dingen waar normaal gesproken geen ruimte voor is.” Het moet ervoor zorgen dat vrouwen elkaar weten te vinden en weten bij wie ze terecht kunnen.

Naambordje bij de Johanna Manders Makerspace op de faculteit EWI. (Foto: Kim Bakker)

Vrouwelijkheid

Het is soms lastig om je vrouwelijkheid te laten zien in een omgeving met zo veel mannen, zegt Barends. “Zeker in mijn eerste jaar had ik als een jurkje droeg het gevoel dat alle ogen in de collegezaal op me gericht waren.”

Met de vrouwencommissie FEE (Female Electrical Engineers) wil ETV ruimte bieden voor die vrouwelijkheid, met activiteiten als mokken schilderen en de sieradenworkshop bij de opening van de Johanna Manders Makerspace.

Ook organiseert Barends het jaarlijkse vrouwendiner. Daarvoor nodigt de vereniging afgestudeerde vrouwelijke ingenieurs uit, om zo aan de studenten te laten zien wat er na hun studie mogelijk is. Het is een manier om de huidige generatie een rolmodel te bieden en te laten zien wat er kan, legt Barends uit.

Seksisme

Toch valt een op vrouwen gerichte aanpak niet bij iedereen goed, ontdekte Ercan. Van alle reacties op haar enquête was er één negatief. “Die verweet mij dat ik seksistisch en onethisch bezig was omdat ik de naam selecteerde op basis van gender. Diegene vond dat het moest gaan om wat iemand bereikt heeft.”

De reactie sterkte haar. “Ik dacht toen: ik zou willen dat we leefden zo’n ideale wereld waarin iedereen de erkenning krijgt die diegene verdient.”

Er is geen enkele goede reden te bedenken voor het gemis aan vrouwennamen, zegt student Merel Verhoef. “Soms zeggen mensen: er is gewoon nog geen goede vrouw doodgegaan. Maar de shortlist laat zien dat dat niet waar is.”

Voor Verhoef  is de naamgeving ‘een klein stukje in het grote geheel’. “Als dit naambordje ook maar één meisje over de drempel kan helpen om toch elektrotechniek te studeren, heeft het zijn doel al bereikt.”

Johanna Manders (1892-1989)

19 jaar oud is Johanna Manders als ze begint met haar studie elektrotechniek op de Technische Hogeschool (nu TU Delft). Ze blijft in Den Haag wonen en reist met de trein op en neer naar haar colleges. Ze is steevast aanwezig bij de theekransjes van de Delftsche Vereniging van Vrouwelijke Studenten, maar haar drukke studie gaat voor op een eventuele bestuursfunctie.

De studie gaat haar goed af. Het is een ‘precieze vrouw met veel zelfdiscipline’ en een ‘gisse tante’, schrijft haar biograaf Walter Schong in 1995 in De Ingenieur. In 1916 studeren zij en Jeanne de Kroes af als eerste vrouwen bij de opleiding elektrotechniek.

Haar promotie rondt Manders drie jaar later af met het proefschrift ‘Application of direct analysis to pulsating and oscillating phenomena’ – de eerste Engelstalige dissertatie op de TH. Het origineel ligt, evenals Manders’ diploma, opgeslagen in de studieverzameling in de kelder van EWI.

Na haar promotie gaat Manders in dienst bij de Octrooiraad, waar ze in veertig jaar een reputatie opbouwt als kernfysicadeskundige. Vlak voor haar pensioen wordt ze nog ingevlogen door de toenmalige ministerraad voor een bijspijkercursus kernenergie. Ze overlijdt in 1989 in Den Haag.

Naast ingenieur was Johanna Manders een groot hondenliefhebber. Na haar dood zetten haar nabestaanden de Manders-Brada Stichting op. Die verleent financiële hulp aan instellingen voor zieke, gewonde en onverzorgde dieren.

Bronnen: ‘De gisse tante die schitterde’: profiel van Johanna Manders’, Henk Orsel, Delta, 16 maart 1995; Manders-Brada Stichting, 7 maart 2024.

26 maart is de opening van de Johanna Manders Makerspace

De Johanna Manders Makerspace wordt op 26 maart om 12.00 uur feestelijk geopend. Studievereniging ETV verzorgt een workshop sieraden maken van elektrotechnisch materiaal. Bij de opening zijn ook bestuursleden van de Manders-Brada Stichting aanwezig.

Wetenschapsredacteur Kim Bakker

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

k.bakker@tudelft.nl

Comments are closed.