Onderwijs

​Ig Nobel Prijs: honden plassen met neus naar het noorden

Als honden plassen, plaatsen ze hun lichaam het liefst langs de lijn van het aardmagnetisch veld. Voor die ontdekking krijgt een team van wetenschappers de Ig Nobel Prijs voor de biologie.

Donderdag 18 september was het weer zover: de Ig Nobel Prijzen werden uitgereikt. Jaar in, jaar uit worden allerlei wetenschappers in het zonnetje gezet voor publicaties die de lezer “eerst laten lachen en daarna doen nadenken”.

De prijs voor natuurkunde was voor Japans onderzoek naar de wrijving tussen een bananenschil, een stoep en een schoen. Andere prijswinnaars hadden zich verdiept in de reactie van rendieren op mensen die verkleed waren als ijsberen. Psychologen kregen een onderscheiding voor hun studie naar mensen die Jezus herkennen in geroosterd brood.

Van oudsher valt Nederland vaak in de prijzen: maar liefst twintig keer kreeg een Nederlandse wetenschapper een Ig Nobel Prijs. De bekendste is waarschijnlijk Andre Geim, die met behulp van magneten een kikker liet zweven. Later won Geim de Nobelprijs voor de natuurkunde vanwege zijn ontdekking van grafeen. Dit jaar gingen de prijzen aan Nederland voorbij.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.