Campus

Hoger onderwijs zet zich schrap voor kamernood

Universiteiten zien de kamernood weer aankomen voor komend studiejaar: internationale studenten krijgen het advies ergens anders te studeren als ze nog geen woonruimte hebben.

Studentenhuis in Wippolder Delft. (Foto: Sam Rentmeester)

De Universiteit Utrecht verzoekt studenten niet naar Utrecht te komen als ze nog geen kamer hebben. Studenten zouden anders weleens in “onwenselijke en stressvolle situaties” terecht kunnen komen, schrijft het Algemeen Dagblad. Het advies om ergens anders te studeren geeft de universiteit “met pijn in het hart”, tekent de krant op.

De TU Delft adviseert internationale studenten sinds 2018 op haar website om niet naar Delft te komen als zij geen kamer hebben gevonden. Op websites van de TU Eindhoven en Rijksuniversiteit Groningen staan soortgelijke waarschuwingen. Voor internationale studenten in Delft die wél een kamer hebben kunnen vinden, houdt het probleem niet altijd op. Soms vinden ze een kamer voor een tijdelijke periode, bijvoorbeeld voor een paar maanden, een paar weken of een jaar. Hierna moeten de studenten opnieuw op jacht en vaak zonder succes, vertelden een aantal internationals vorig jaar tegen Delta

De Universiteit van Amsterdam houdt het bij de waarschuwing dat het vinden van een kamer “tijd en moeite” kost en doet net als andere instellingen een dringend beroep op studenten om op tijd met de zoektocht te beginnen. De Vrije Universiteit van Amsterdam adviseert studenten eveneens om hun studie te heroverwegen als ze niet op tijd een kamer hebben gevonden.

Terugkerend probleem
Het kamertekort is een terugkerend probleem en leidde dit collegejaar weer tot protesten. Vooral internationale studenten vissen achter het net omdat ze hier vaak nog geen netwerk hebben. En juist die groep studenten groeit gestaag aan de universiteiten.

Een bestuurder van Avans Hogeschool bood in september nog kamers aan in haar eigen huis vanwege de hoge nood. Het is ook niet ongebruikelijk dat studenten aan het begin van het collegejaar op een camping terechtkomen. De Universiteit van Amsterdam reserveerde zelfs huisjes voor studenten op een camping.

Oplopend tekort
Het tekort aan studentenwoningen is inmiddels opgelopen tot zo’n 26.500 woningen, stelde Kences, koepelorganisatie van studentenhuisvesters, in oktober vorig jaar. Dat tekort neemt naar verwachting verder toe de komende jaren.

Minister van wonen Hugo de Jonge zei in april dat hij bezig is om het aantal studenten beter te matchen met het aantal beschikbare woningen, al is het nog niet duidelijk hoe hij dat wil doen.

HOP, Josefine van Enk

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.