Campus

Studenten huisvesting: is het dweilen met de kraan open?

Minister van Wonen Hugo de Jonge wil het aantal studenten beter ‘matchen’ met het aantal beschikbare woningen in een studentenstad. Hoe dat zou moeten, is niet duidelijk.

Studentenhuisvesting aan de Van Hasseltlaan in Delft. (Foto: Justyna Botor)

Dinsdag 12 april ging de Tweede Kamer met minister De Jonge in debat over de woningnood. Daarbij ging het ook over de studentenhuisvesting. Zeker bij de start van het collegejaar komen studenten nogal eens op een camping terecht in plaats van in een studentenhuis. Dat probleem lijkt de laatste jaren alleen maar groter te worden door het toenemende aantal internationale studenten.

Bijbouwen
De Kamerleden kwamen met verschillende ideeën. Tijdelijke woningen kunnen studenten op korte termijn verlichting bieden, dacht D66. Waarom bouwen we geen studentencampussen naar Amerikaans model, opperde Groep Van Haga. En de ChristenUnie ziet liever “echte studentenhuizen met een gezellige woonkamer en een nét iets te smerige keuken” dan studio’s waar vereenzaming op de loer ligt.

‘Een studentenstop is niet te doen’

Maar is bijbouwen niet dweilen met de kraan open? “Als een universiteit heel veel studenten aanneemt, dan is er vervolgens ook een huisvestingsvraagstuk”, zei minister De Jonge. Hij vindt dat “het aantal studenten dat een universiteit aanneemt en het aantal huisvestingsmogelijkheden beter moeten matchen”. Wat hij daarmee bedoelt, werd tijdens het debat niet duidelijk.

Geen studentenstop
Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs bevestigt wel dat er gesprekken zijn met minister De Jonge over oplossingen voor de studentenhuisvesting. “Daar worden de groeiende studentenaantallen in meegenomen.” Maar het betekent niet dat er een studentenstop aankomt, omdat er geen kamers zijn, verzekert hij, want “dat is niet te doen”.

  • Studentenhuisvesting was voor partijen van links tot rechts een belangrijk thema tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Vooral de TU Delft zou volgens hen meer moeten doen om de woningnood aan te pakken. Lees hier onze interviews met hen.

De universiteiten willen de mogelijkheid krijgen om de toestroom van internationale studenten af te remmen, maar dat gaat nog even duren. Koepelvereniging UNL laat weten dat ze intussen een beroep doet op gemeenten om meer studentenwoningen te realiseren.

HOP, Josefine van Enk

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.