Delft en de TU hebben vele verborgen verzamelingen. Studenten bouwkunde wierpen zich op de vraag hoe die op een nieuwe manier zichtbaar kunnen worden. Hun werk is nu te zien in het Prinsenkwartier.
Onder het motto ‘de stad als archief’ kregen vijftien masterstudenten de afstudeeropdracht om een publiek gebouw te ontwerpen op de Gasthuisplaats. In dat gebouw moesten verborgen verzamelingen van de stad en de TU te zien en uit te wisselen zijn. Ook moesten studenten en Delftse burgers elkaar er kunnen ontmoeten, om zo de banden te versterken. Bovendien moest de stad zich ermee kunnen presenteren.
De vijftien studenten gingen eerst de stad in om verschillende publieke gebouwen te bestuderen. “Zo konden ze de stad leren kennen als archief, als ruimte, als architectuur en als collectie van gebouwen”, zegt docent Willemijn Wilms Floet, auteur van de Delftse architectuurgids.
Delftse gebouwen
Wilms Floet selecteerde vijftien gebouwen, zoals de Oude Kerk met zijn karakteristiek scheve toren, kleine musea zoals Lambert van Meerten en Tetar van Elven en oude TU-panden. Omdat de Gasthuisplaats nu een parkeerterrein is en dus een soort binnenterrein, bezochten de studenten ter inspiratie ook het Prinsenhof.
Daarna maakten ze 3D-tekeningen van de vijftien gebouwen op basis van plattegronden, doorsnedes en gevels. “Dan zie je hoe de gebouwen in de stad liggen en ga je samenhang zien”, zegt Wilms Floet.
Palazzo Ducale
De studenten moesten nadenken over wat een publieke instelling is en hoe ze mensen elkaar willen laten ontmoeten. Welk karakter moet het pand hebben en welke rol krijgt het in de stad? Wat moet het uitstralen? Door bestaande internationale gebouwen, zoals het Venetiaanse Palazzo Ducale, op de Gasthuisplaats te projecteren, konden studenten hun opties bestuderen.
Overigens stond in de dertiende eeuw al een publiek gebouw op de Gasthuisplaats, zoals de naam al doet vermoeden. “Het eerste ziekenhuis met een soort opvang voor arme mensen”, zegt Wilms Floet.
“De locatie op zich is dus al een collectie geschiedsfragmenten, van typen gebouwen en verschillende gebruikersgroepen”, zegt Susanne Pietsch, een andere betrokken docent. Dat is op zich al wroeten in een archief.
Herkenbare enclave
Op het eind kwamen sommige studenten op het idee van een publiek gebouw in de vorm van een archief. Anderen maakten een studie- of kenniscentrum, of grote iconische gebouwen. Zo ontwierp de Chinese student Tang Dingzhi een stadspaleis met allure, dat herinnert aan Italië.
Voor velen was het Prinsenhof de inspiratiebron voor het idee van een herkenbare enclave in de stad. Een voorbeeld is het ontwerp van Marta Szczepańska (op de foto).
Tentoonstelling
De studenten werden zo gepassioneerd dat ze hun werk tentoon willen stellen. Tot 6 juli zijn hun maquettes en gebouwenstudies daarom te zien in het Prinsenkwartier. Ook is er een inventarisatie van alle collecties van TU en de stad. Dat zijn er 36: van gereedschapsmuseum tot rekenmachineverzameling. Die collecties zijn nu al een stukje toegankelijker doordat ze op een grote kaart bijeen zijn gebracht met openingstijden en contactpersonen.
De stad als archief – Prinsenkwartier Delft, Sint Agathaplein 4, 1 juni – 6 juli 2017. Dinsdag tot en met vrijdag 10:00 uur tot 17:00 uur, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur.
Architectuurcafé – Prinsenkwartier Delft, Sint Agathaplein 4. 6 juli 20:00 uur. Een discussie georganiseerd door TOP Delft en stadsbouwmeester Wytze Patijn over voorstellen voor de Gasthuisplaats. Enkele studenten lichten hun ontwerpen toe.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
c.j.c.vanuffelen@tudelft.nl
Comments are closed.