Onderwijs

Het geheim dat EIT Digital heet

Tweehonderd studenten en hun aanhang waren dit weekend voor hun diploma-uitreiking van EIT Digital in Madrid. Zij werden ingevlogen, kregen een hotel, een compleet verzorgde uitreiking en een galadiner op een exclusieve locatie in de hoofdstad. Delta was erbij.

 

In het afgehuurde Casino de Madrid voelt het als een sprookje. In hun mooiste kleren komen de net afgestudeerden aan bij het galadiner. Rood pluche op de vloer, een imposante, rijk gedecoreerde marmeren trap. Eenmaal aan tafel, in zalen met enorme kroonluchters en versiering tot aan het plafond, wordt alles verzorgd. Voordat je glas water of wijn leeg is, wordt dat alweer bijgevuld en in de hoek staat de ober de borden op te maken. Bij de wc doet een dame de deur voor je open.

Willem Jonker op het podium in Madrid. (Foto: Carlos Bruch)
De toekomst van Europa

‘Work hard, party hard’ is het credo van Willem Jonker, CEO van EIT Digital. EIT Digital is een Europese organisatie die zich inzet om “Europa voor te bereiden op de toekomst”, zoals Jonker het zelf zegt. Inkomsten krijgt de organisatie van de Europese Commissie, partners, leden en door diensten zoals het opschalen van bedrijven. Op deze manier wil EIT de Europese digitale economie sterk maken voor grote medespelers zoals China en de VS.

‘EIT Digital is a leading European digital innovation and entrepreneurial education organisation driving Europe’s digital transformation , aldus de website van EIT Digital. “Digitale transformatie, dat is alles wat je om je heen ziet”, vertelt Jonker. “In plaats van cd’s, luister je tegenwoordig naar Spotify. De grote verandering moet nog komen, dat is dat de techniek de industrialisering overneemt. Het wordt een kaalslag van banen. Daar moeten we op voorbereid zijn.”

Techniek en ondernemerschap in één master
Een van de onderdelen van de organisatie is het EIT Digital Master programma dat techniek combineert met ondernemerschap. Na deze master hebben de studenten de kennis en ervaring om zelf een technisch bedrijf op te starten of om bedrijven te helpen hun organisatie relevant te maken in de digitale economie.

De master duurt twee jaar en elk jaar studeer je aan een andere universiteit in Europa, bijvoorbeeld aan de TU Delft. De al bestaande vakken worden op een andere manier aangeboden. Aan het begin van het programma organiseert EIT een centraal kick-off event ergens in Europa, waar studenten in drie dagen tijd een businessplan moeten neerzetten. In de wintervakantie is er een winterschool en in de zomer een twee weken durende summerschool. Tot slot is er de graduation day, ook weer centraal ergens in Europa, waar de master feestelijk wordt afgesloten.

EIT%20Digital%20Alle%20afgestudeerden%20-%20foto%20RvT.JPG

Wees een stem, niet een echo
Dit jaar was dat dus in Madrid. Tweehonderd trotse afgestudeerden van over de hele wereld zitten samen met hun vrienden en familie in een zaal van de universiteit van Madrid. Het voelt als een grote familie: iedereen kent elkaar via een van de acht masterprogramma’s of evenementen. Na wat presentaties van vooraanstaande mensen in het veld (de directeur van de R&D van Telefónica Spanje, directeuren van de universiteiten en oprichters van verschillende apps) worden de studenten een voor een naar voren geroepen. Op het scherm staat wat ze in de toekomst willen doen. Dat verschilt van reizen tot het zoeken naar een PhD-positie en het opstarten van een eigen bedrijf.

Alles is verzorgd en wordt betaald: de vlucht, hotel, de diploma-uitreiking, de bussen, het eten. Soms krijgen studenten een scholarship van 500 tot 1000 euro per maand. Een cum laude aan een hoog genoteerde bachelor hoef je er niet voor te hebben: een aanmelding met een goede motivatie is nodig voor de selectie. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, verwacht EIT Digital dan niet wat terug? “We investeren veel in de studenten”, zegt Jonker. “We hopen dat het verantwoordelijke burgers in de samenleving worden die daar iets aan teruggeven. Zoals ze in Amerika zeggen: ‘give back to society .’” Later bij zijn speech op het podium drukt hij de studenten op het hart: “Wees een stem, niet een echo, en ontwikkel techniek waar nog nooit iemand van heeft gehoord. Techniek gaat de wereld drastisch veranderen.”

Aan de TU Eindhoven en TU Twente studeren per jaar zo’n dertig studenten af aan het masterprogramma. Bij de TU Delft zijn het in deze groep afgestudeerden slechts twaalf. Lees hier hun verhalen.

Laura%20Jaquemod%20-%20foto%20Roos%20van%20Tongeren.JPG

Laura Jacquemod komt uit Frankrijk, studeerde Digital Media Technology, werkt bij een klein bedrijf in Londen.  

“Vroeger dacht ik altijd dat ik in een groot bedrijf zou gaan werken, want dat geeft meer zekerheid. Tijdens de master heb ik stage gelopen bij Philips in Eindhoven. Het is een groot bedrijf waar je niet meteen ziet wat je werk oplevert. Ik voelde me er niet heel nuttig. In de master leer je niet alleen hoe je een start-up begint, maar ook hoe die ten onder gaan. Dat was wel een eye-opener, want je hoort vaak alleen de succesverhalen. Nu ben ik niet meer bang voor de onzekerheid van een start-up of kleiner bedrijf en werk ik bij NexWorld.

In Nederland is de manier van studeren heel anders dan in Frankrijk. In Frankrijk heb je 35 uur in de week les en hoef je niet veel thuis te doen. In Delft hadden we maar tien uur les en moest je thuis ontzettend hard werken. In Eindhoven deed ik mijn summerschool. Daar zaten we met de hele groep in een hotel. Soms waren we tot 1 uur ’s nachts aan het werk met de docent erbij. Zo leer je elkaar wel goed kennen!”

EIT%20Digital%20Rustam%20-%20foto%20RvT.JPG

Rustam Alashrafov, komt uit Azerbeidzjan, studeerde Digital Media Technology, heeft zijn eigen start-up opgericht.

“Met twee anderen hebben we een wedstrijd gewonnen, de Game Jam competition van de Kamer van Koophandel. Met de 15.000 euro die we daarmee wonnen, begonnen we ons bedrijf. We ontwikkelen een serious game om ondernemers uit te leggen hoe het ondernemerschap werkt. Zo geven we informatie over administratie. We werken samen met de KvK. De app heet Bedrijffie en is te vinden op seriouscompany.nl. Ik wil het ondernemerschap promoten en in contact komen met frontiers, mensen die voorop lopen in ontwikkeling. Door deze master ben ik het ondernemerschap gaan waarderen.

Delft vond ik fantastisch. De TU is mijn favoriete universiteit. De introductieweek was heel leuk, ik heb daar een hoop mensen leren kennen. Dat was wel anders in Zweden, waar ik een stuk eenzamer was. In Delft moest je wel doorwerken, maar de kwaliteit is ook hoog. Ik heb er erg genoten.”

EIT%20Digital%20Xiaoxu%20-%20foto%20RvT.JPG

Xiaoxu Gao komt uit China, studeerde Digital Media Technology, werkt nu bij de ING als software engineer.

“Mijn eerste jaar deed ik in Delft. Dat was wel wennen, de mensen zijn een stuk directer, het weer is anders en al het onderwijs is in het Engels. Gelukkig woonde ik in een huis met tien andere internationals, waardoor we elkaar konden helpen. De Nederlanders praten gemakkelijker met mensen. Ik leer heel veel door te praten met mensen, daarom denk ik dat dit soort evenementen zo goed zijn. Hier leer je echt netwerken.

Ik vond het een goede master. Naast netwerken heb ik ook veel geleerd over Computer Science. De master focust wel veel op start-ups. Ze kunnen ook wat meer aandacht besteden aan het werken bij grote organisaties en bijvoorbeeld helpen bij het vinden van een stage. Ik wil wel wat blijven doen voor EIT Digital, bijvoorbeeld helpen met advertenties om het bekender te maken.”

EIT%20Digital%20Manu%20-%20foto%20RvT.jpg

Manu Martin komt uit India, studeerde Digital Media Technology, is nu op zoek naar een PhD-plek.

“Ik ben wat anders dan andere studenten, want ik heb al drie jaar mijn eigen bedrijf gehad in India. Samen met een familielid runde ik een bedrijf in video surveillance. Ik wilde meer ervaring opdoen en in Europa studeren, in verschillende landen. Met dit programma kon dat. Nu zie ik overal kansen liggen om een bedrijf op te richten. Verder heb ik ook veel aan de technische kant gehad. Ik heb ontzettend veel mensen ontmoet, uit allerlei landen. In het begin was het soms wel lastig om samen te werken: bij de kick-off werkte je in een groep met zeven of acht studenten uit verschillende landen. We hadden erg veel meningsverschillen, maar niemand die de leiding durfde te nemen. Bij de summerschool was dat stukken beter en wist je hoe je met elkaar moest samenwerken.

Ik ben erg veranderd in de afgelopen twee jaar. Nu wil ik bijvoorbeeld een PhD doen. Toen ik aan de studie begon, had ik daar totaal geen interesse in. En ik wil de wereld helpen, al weet ik nog niet hoe. Misschien kan ik mensen voorbereiden op hun zakelijke kansen. Ik heb nu die visie, vaardigheden en de juiste instelling om mensen te helpen. En of ik me verantwoordelijk voel om iets terug te geven aan EIT? Nee, niet specifiek, maar ik heb altijd het gevoel gehad dat ik iets wil achterlaten voor de mensheid voordat ik sterf.”

Meer weten over het EIT Digital Masterprogramma? Kijk op de site van de TU of op de site van EIT zelf. 

Roos van Tongeren / Redacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.