Campus

Hart voor Delft: ‘TU moet overlast voorkomen met speciaal plan’

Studentenhuisvesting en de groei van de TU zijn terugkerende thema’s in de verkiezingsprogramma’s van Delftse politieke partijen. Een interviewreeks met de lijsttrekkers.

Bram Stoop (tweede van links) was 2 maart te zien in het EO-programma ‘De Verloren Stem’. Het programma werd uitgezonden op maandag 28 februari, dinsdag 1 en woensdag 2 maart om 22.30 uur bij de EO op NPO 2. (Foto: EO)

Bram Stoop van Hart voor Delft groeide op in een gezin van vier in de Wippolder en werd later jongerenwerker in Den Haag. “Daar werkte ik met criminele jongens en meisjes”, vertelt hij. Hij ging vijftien jaar geleden de lokale politiek in ‘om wat te betekenen voor de gewone burger’ en omdat de raad in zijn ogen wel wat minder hoogopgeleide mensen kon gebruiken. “Zij snappen niet wat er speelt op straat.”

Jullie hebben plannen voor allerlei vormen van huisvesting. Wat willen jullie doen om het tekort aan studentenkamers te verkleinen?
“De afgelopen jaren zijn er te weinig woningen gebouwd voor jongeren, dus ik bouw liever eerst voor onze jongeren. Verder mag er alleen nog op de campus studentenhuisvesting bij. De stad heeft de universiteit al meer dan genoeg gefaciliteerd met studentenwoningen, nu is de TU aan de beurt. We moeten het ook makkelijker maken voor Delftenaren om een kamer te verhuren aan studenten. Ik spreek vaak mensen die zeggen dat ze graag een studentje in huis hebben, al is het maar voor die paar honderd euro huur die ze betalen.”

De universiteit moet dan wel meewerken. Hoe wil je de TU overhalen?
“Ze hebben ruimte zat daar op de campus, maar de universiteit is zich nu nog niet voldoende bewust van het effect dat studenten hebben op woonwijken. Ik zou graag eens een half uur praten met die lui. Dan zeg ik: luister, college van bestuur, het is gewoon kláár nu met studenten in woonwijken. Wanneer ze inzien dat ze meer moeten bouwen op de campus moeten wij als gemeente al onze medewerking verlenen. Als de TU zegt dat ze zes flats wil neerzetten, moeten wij er als gemeente voor zorgen dat alle vergunningen er snel komen.”

‘Mensen denken dat ik een hekel heb aan studenten’

In veel verkiezingsprogramma’s gaat het over de groei van de TU. Hoe zien jullie de toekomst van de universiteit?
“Mensen denken dat ik een hekel heb aan studenten. Dat is niet zo. Je hebt er goeie tussen zitten, maar er zijn studenten bij die van twee hoog vuilniszakken naar beneden gooien. Ik spreek veel Delftenaren en zij zeggen: het is terreur wat studenten bij mij in de straat doen. Van mij mag de TU verder groeien, maar dan moet ze eerst met een goed plan komen over hoe ze die groei in goede banen gaat leiden en overlast gaat voorkomen. De aanpak van overlast ligt momenteel voornamelijk bij de gemeente en de politie, ik wil dat de TU dit ook actiever gaat doen.”

Noem één ding dat jullie het afgelopen jaar hebben bereikt voor studenten of jongeren
“We hebben een motie gesteund om de studietoelage voor studenten met een beperking te verhogen. Die lag op 150 euro en wordt binnenkort 300 euro.”

Als ik jou een grote zak geld geef, waar zou je dat geld dan aan uitgeven?
“Aan senioren. Wij zijn er als partij voor om een wethouder senioren aan te stellen. Ouderen zijn een vergeten groep. Ze vereenzamen en zitten in hun eentje achter de geraniums. Die zak geld mag naar iemand die ze weer achter de geraniums vandaan haalt, die bij ze aanbelt en een luisterend oor biedt.”

  • Voor deze interviewreeks heeft de redactie van Delta alle deelnemende Delftse politieke partijen benaderd per mail, sms, telefoon, Instagram, LinkedIn en Facebook. Ondanks herhaaldelijke contactpogingen is het niet gelukt om interviews in te plannen met Bij1Delft, Onafhankelijk Delft en Volt. Lees via deze link de verkiezingsprogramma’s van alle deelnemende politieke partijen in Delft. 
  • De foto bij dit artikel komt het uit EO-programma ‘De Verloren Stem’. Kijk hier de aflevering met Bram Stoop terug
Nieuwsredacteur Annebelle de Bruijn

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

a.m.debruijn@tudelft.nl

Comments are closed.