Studentenhuisvesting en de groei van de TU zijn terugkerende thema’s in de verkiezingsprogramma’s van Delftse politieke partijen. Een interviewreeks met de lijsttrekkers.
GroenLinks-lijsttrekker Rinske Wessels werd vijf jaar geleden politiek actief omdat ze zag dat steeds meer Delftenaren zich niet gezien en gehoord voelden. “Dat triggerde me. Ik dacht: ik denk niet dat ik de oplossing heb, maar ik wil wel kijken of ik politiek van binnenuit in beweging kan krijgen.” Na een korte zoektocht op internet kwam ze de cursus ‘ja ik wil in de raad’ van de gemeente Delft tegen en niet veel later was ze met een vierde plek op de kieslijst de hoogste binnenkomer. In aanloop naar de huidige verkiezingen schopte ze het tot lijsttrekker. “Ik ben als een soort wervelwindje in de politiek terechtgekomen.”
Jullie hebben plannen voor allerlei vormen van huisvesting. Wat willen jullie doen om het tekort aan studentenkamers te verkleinen?
“We willen niet alleen studentenhuisvesting in Delft – zoals in Schieoevers – maar ook in omliggende gemeenten. En we moeten op een andere manier gaan nadenken over de campus. We willen er huisvesting neerzetten voor studenten met gezamenlijke ruimtes én voor andere groepen zoals starters. Als je er ook andere voorzieningen bijbouwt zoals horeca maak je er een levendig gebied van. De campus kan zo op den duur – in een periode van tien jaar bijvoorbeeld – echt onderdeel worden van de stad.”
Die grond is van de TU, dus de universiteit moet wel meewerken. Hoe wil je de TU overhalen om meer te bouwen dan de huidige woningen en eventuele tijdelijke woningen?
“Momenteel beschermt de TU de campus ontzettend. Al die hectaren zijn bedoeld voor onderwijs of bedrijven, krijg je te horen. Terwijl we in Delft geen weilanden meer leeg hebben staan. Dus er is een flink gesprek met de TU te voeren. Dat zíjn we ook al aan het voeren, maar dat vraagt echt nog om een vervolg.”
‘Mede door ons staan studentenpsychologen meer in contact met de GGZ’
In veel verkiezingsprogramma’s gaat het over de groei van de TU. Hoe zien jullie de toekomst van de universiteit?
“We zijn zéker voor onderwijs, maar de universiteit moet het gaan hebben over de vraag of al die mensen die je aantrekt leefbaar bij elkaar kunnen wonen. De TU blijft nieuwe studenten aannemen, terwijl het huisvestingsprobleem niet wordt opgelost. En ja, als daar geen goede oplossingen voor zijn, moet je misschien aan andere knoppen draaien. Wat heel ingewikkeld is, want universiteiten worden per afgestudeerde student gefinancierd en als je dat wilt veranderen kom je uit bij landelijk beleid. Ik wil beginnen door in gesprek te gaan met de TU om aan te geven dat we grenzen aan het bereiken zijn – of misschien al bereikt hebben.”
Noem één ding dat jullie het afgelopen jaar hebben bereikt voor studenten of jongeren.
“Mijn fractieleden hebben onderzoek gedaan naar GGZ-problematiek en het toegankelijker maken van de GGZ. Mede daardoor staan de studentenpsychologen van de TU Delft meer in contact met de GGZ en is de toegang tot deze vorm van geestelijke gezondheidszorg laagdrempeliger geworden.”
Als ik jou een grote zak geld geef, waar zou je die aan uitgeven?
“Aan armoedebestrijding. Als mensen niet aan hun boterham kunnen komen, krijg je ze ook maatschappelijk gezien niet mee. Het bijstandsniveau is laag, we hebben werkende armen, energieprijzen schieten omhoog en de inflatie blijft maar stijgen dus het probleem dreigt alleen maar groter te worden. Ik stond laatst voor een project bij de Voedselbank in Delft en dacht na afloop: het is toch bizar dat we in zo’n rijk land als Nederland – een land met zo ontzettend veel opties – voedselbanken nodig hebben?
- Voor deze interviewreeks heeft de redactie van Delta alle deelnemende Delftse politieke partijen benaderd per mail, sms, telefoon, Instagram, LinkedIn en Facebook. Ondanks herhaaldelijke contactpogingen is het niet gelukt om interviews in te plannen met Bij1Delft, Onafhankelijk Delft en Volt. Lees via deze link de verkiezingsprogramma’s van alle deelnemende politieke partijen in Delft.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
a.m.debruijn@tudelft.nl
Comments are closed.