Campus

Gratis e-fiets of ov voor TU’ers

Kom je minstens drie dagen per week met de auto naar de campus? Dan kun je binnenkort gratis acht weken ander vervoer testen.

De parkeerplaats bij de bibliotheek. (Foto: Connie van Uffelen)

Het bestuur van de TU wil minder auto’s op de campus, slimmer omgaan met schaarse ruimte en in 2030 een CO2-neutrale campus hebben. Daarom krijgen TU’ers die met de auto komen de mogelijkheid acht weken lang de elektrische fiets of de ov-kaart met e-step of ov-fiets te testen. Ook krijgen ze de mogelijkheid om op proef thuis te werken.
Meedoen  kan alleen als je gemiddeld drie dagen per week met de auto naar de campus komt en je het alternatieve vervoermiddel in elk geval op dinsdag en donderdag test. Bovendien moet je voor en na de proef een enquête invullen.

Acht weken minimaal twee dagen per week gratis een elektrische fiets uitproberen voor woon-werkverkeer of woon-studiereis. Aanvullende voorwaarde is dat je netjes met de e-bike omgaat. De fiets blijft eigendom van de TU. Na afloop krijgen deelnemers korting bij aanschaf van een e-bike bij de leverancier. 

Acht weken minimaal drie dagen per week (in elk geval op dinsdag en donderdag) naar de campus reizen met een aparte ov-chipkaart (2e klas) voorzien van toereikend saldo. Aanvulling daarvan is niet nodig. Je mag de kaart alleen voor woon-werkverkeer gebruiken, je reisgedrag wordt gecontroleerd. Aanvullende voorwaarde is dat je minimaal drie dagen per week en in elk geval op dinsdag en donderdag het openbaar vervoer pakt.
Je hebt de mogelijkheid om de eerste kilometers vanuit huis en laatste kilometers naar de TU te reizen met een gratis ov-fiets (voor de laatste kilometers) of een gratis opvouwbare e-step, de Micro Condor (voor de eerste en laatste kilometers)

Acht weken lang in totaal minimaal vier dagen thuis werken, in elk geval op een dinsdag en/of donderdag. Deelnemen is alleen mogelijk na afstemming met je leidinggevende. Ook moet je bijhouden op welke dagen je thuis werkt en je moet beschikken over een laptop met internet.

Meedoen is mogelijk gedurende vier periodes:

  1. Maandag 25 maart – vrijdag 17 mei
  2. Maandag 20 mei – vrijdag 12 juli
  3. Maandag 2 september – vrijdag 25 oktober
  4. Maandag 28 oktober – vrijdag 20 december

Beloning
Van de zesduizend TU-medewerkers komen er nu bijna 1800 mensen die binnen een straal van vijftien kilometer wonen met de auto. Per periode zijn maximaal honderd e-bikes en tien e-steps beschikbaar. Maandag 18 februari waren er rond het middaguur al vijftig aanmeldingen. Tachtig procent koos voor de e-bike, zeventien procent voor de ov-chipkaart en drie procent voor thuiswerken. De e-step werd viermaal aangevinkt. Wie nu al met de fiets of het ov naar de campus reist, krijgt dit jaar een (nog onbekende) beloning van de TU.

Nieuwsredacteur Connie van Uffelen

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

c.j.c.vanuffelen@tudelft.nl

Comments are closed.