Onderwijs

‘Graag een Cees de Bont 2.0’

Wat de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO) nodig heeft als opvolger van decaan Cees de Bont is een Cees de Bont 2.0. Dat zegt onderdeelcommissielid Jouke Verlinden.


Cees de Bont verlaat de TU Delft per 1 februari om decaan te worden van de School of Design aan de Hong Kong Polytechnic University. Dat zou je volgens Verlinden kunnen zien als collateral damage. De Bont heeft namelijk gewerkt aan het vergroten van het internationaal netwerk van zusterfaculteiten zoals die in Chicago en Hong Kong.

Verlinden vindt het ‘uiteraard jammer’ dat De Bont vertrekt. “Hij was een goede gesprekspartner voor de onderdeelcommissie.” Ook roemt Verlinden De Bonts goede beheersing van de financiën. “Wij zijn zo ongeveer de enige faculteit die qua begroting quitte speelt.”


Daarom zou zijn opvolger een ‘Cees de Bont 2.0’ moeten zijn. “Die opvolger moet het huishoudboekje goed op orde hebben en de research portfolio iets meer kunnen implementeren”, zegt Verlinden. “Dat gebied ligt nog een beetje braak.”

Op zich was De Bont daar volgens Verlinden wel mee bezig. “Maar binnen vijf jaar moet wel zijn bepaald welke richting het op moet met IO. Anders doen we te veel van alles. Je ziet een ontwikkeling naar een andere rol van industrieel ontwerpen: de betrokkenheid van consumenten wordt groter en het type producten verandert naar meer software.”


Volgens Kasper van der Knaap van studievereniging i.d heeft De Bont studenten onder meer betrokken bij het inrichten van het pand als een soort vitrine van afstudeerontwerpen en ander studentenwerk.

De voorzitter van de facultaire studentenraad, Carlo den Dekker, hoopt ‘net zo’n aardige, vriendelijke en behulpzame decaan’ als De Bont terug te krijgen. “Een creatieve geest, net als Cees de Bont. Een decaan moet heel creatief zijn, veel input vragen van studenten en behulpzaam zijn.”

De Bont promoveerde in 1992 aan de TU Delft en begon in april 2005 als decaan bij IO. Hij wil nog het werk rond zijn promovendi afronden en blijft een rol houden in het FES-programma voor de creatieve industrie. Daan van Eijk, nu plaatsvervangend decaan, zal vanaf 1 februari optreden als interim decaan totdat het college van bestuur een nieuwe decaan benoemt.


www.delta.tudelft.nl/24229

Dat zeggen de universiteiten in een ‘factsheet’ over de plannen van het kabinet. Volgens hen werken de bezuinigingen ook buiten de universiteit door. Daar gaan volgens universiteitenvereniging VSNU nog eens duizend banen van onderzoekers verdwijnen.

Eigen vermogen
Staatssecretaris Halbe Zijlstra wuift de kritiek weg. “Mensen ontslaan is een eigen keuze”, zegt hij vandaag in dagblad Spits. “Ze hebben voldoende eigen vermogen om de twee magere jaren te overbruggen. Al die glossy folders en opleidingsdirecties, daar kun je een leuke slag maken.”

Tien miljoen
Tot 2015 bezuinigt Zijlstra, daarna komt het budget volgens hem weer terug op het oude niveau. Hij zegt uiteindelijk maar tien miljoen te korten. De universiteiten, die in de tussentijd toch ergens het geld vandaan moeten halen om het gat te dichten, spreken van ‘de grootste bezuinigingen op wetenschappelijk onderwijs en onderzoek sinds de Tweede Wereldoorlog’.

Ontslag
Voor hun schattingen rekenen de universiteiten één ontslag per bezuiniging van 100 duizend euro. Dus als er 110 miljoen euro wordt bezuinigd op onderwijs, kost dat ongeveer 1100 banen. Daar komen nog andere kosten bovenop, denken de universiteiten. Staatssecretaris Zijlstra wil dat de universiteiten gaan reorganiseren, maar dat kost ook tijd en geld.

Creatief inschrijfgedrag
Bovendien zullen studenten ook rekening houden met het verhoogde collegegeld voor langstudeerders en ‘creatief inschrijfgedrag’ gaan vertonen. Misschien kiezen ze minder zware en kortere opleidingen of ze schrijven zich in bij het hbo in de hoop dan langer te mogen studeren, terwijl ze als dubbelstudent wel een universitaire opleiding gaan volgen.

Eerder sprak VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda nog van 2500 banen die de universiteiten zouden moeten schrappen. Dat aantal is nu naar boven bijgesteld.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.