Opinie

Goed geregeld

Eén keer in de zoveel tijd denk ik er wel eens over na: zal ik het onderzoeksstation op Antarctica gaan bemannen? Of die benzinepomp in de Australische outback?


Dan heb ik zo mijn buik vol van het samenwerken, dat het de enige opties lijken. De aanleiding voor mij om hier weer eens over te dagdromen was de volgende e-mail die ik op vrijdagmiddag ontving:

Hi Jessica

I have asked […] to contact you as from now/monday for the first task. Can you provide [lange opsomming van gewenste acties]? I’ve asked […]to have […] by Wednesday. Kind regards, […]

Wellicht is de context van de mail ook nog belangrijk. Die was er namelijk niet. Deze mail kwam zonder enig overleg of notificatie vooraf uit de lucht vallen.

Mijn eerste reactie was te gaan rennen voor deze mooie kans, twee seconden daarna maakte ik me zorgen over mijn eigen planning en weer daarna dacht ik pas: wacht eens even, zo werkt het niet. Last I checked ben jij niet mijn leidinggevende en bovendien ben ik een managementtrainee van een ander project. Een kort overleg zou ik op prijs stellen voordat je aan derden doorgeeft wat ik ga doen. Dertig seconden aan de telefoon is voldoende.

Ondanks dat de code of ethics stelt dat: ‘Respect houdt in dat personen nooit worden behandeld als enkel een middel om persoonlijke of organisatorische doelen te bereiken’ merk ik dat er erg makkelijk gebruik wordt gemaakt van de inzet van anderen. Vervolgens komt het resultaat terug in het R&Ogesprek bij de prestaties van de delegerende partij. Nu is dat in bepaalde managende en ondersteunende posities wel logisch, maar ik vind het een slechte gewoonte. Ik denk dat een organisatie als de TU en de medewerkers zelf wat meer mogen kijken naar de omgang met elkaar. En dan bedoel ik met het ondersteunend personeel, wetenschappers én studenten. En dat geldt ook voor mijzelf. Met dergelijke opdrachten en slechte aansturing is de keuze voor mij ook makkelijk om te negeren, delegeren of afschuiven. En dat is jammer.

Hi […], I have signed you up for the TUD courses communication and coaching leadership. The courses start Monday. HR services will contact you with the details and send the invoice your way. Kind regards,

Jessica van den Doel

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.