Campus

‘Geen witte stoompluimen meer’

Werktuigbouwer Remco Addink wil bij technische natuurkunde zijn master halen met het omzetten van afvalwarmte in elektriciteit. Deze week werd het idee beloond met de Young Wild Idea prijs.

‘TOP’ ontwerp
Een stofzuiger, een citruspers en een lijmpistool – maar dan anders. Zeven IO-studenten exposeren hun ontwerp voor huishoudelijke producten samen met hun zelfportretten sinds woensdag bij TOP, Hippolytusbuurt 14. Er zouden op lichtjesavond (15 december) vrijstaande lampen geëxposeerd worden, ontworpen door IO-studenten. Maar TOP meldt dat de begeleiders de kwaliteit daarvan onvoldoende vonden. TOP is van woensdag t/m zondag geopend van 12 tot 17 uur.

www.topdelft.nl

Delta blijft
Delta blijft bestaan en dat geldt zowel op papier als online. Dat stelde collegelid Paul Rullmann vorige week in een vergadering met de studentenraad (sr). Reden voor zijn verklaring was de ongerustheid van de sr over het per 1 januari 2010 verdwijnen van de ‘papieren’ universiteitskrant bij de Universiteit Utrecht. De redactie krimpt in en het blad verschijnt alleen nog online. De redactie van Ublad meldde te vrezen voor de journalistieke onafhankelijkheid omdat er in de organisatie van de bestuursdienst geen sprake meer is van een redactie. Er waren in Utrecht diverse acties tegen de ingrepen. Die signalen maakten de sr ongerust. Volgens Rullmann heeft het college van bestuur ‘geen plannen’ om Delta alleen digitaal te laten verschijnen. Ook stelde hij de sr gerust over de onafhankelijkheid van de redactie. Die is volgens hem geboekstaafd in het vlak voor de zomer vernieuwde redactiestatuut.

EWI-klok
Goed nieuws voor mensen zonder horloge en degenen die de TU graag zien als bijdetijdse universiteit. De klok op de hoogbouw bij EWI wordt gerepareerd. Een van de gelukkigen is Robert Sloof van de studentenraad. In overleg met het college van bestuur stelde hij bij herhaling vragen over de klok op het uithangbord van de TU. Afgelopen donderdag was het weer raak: “Wanneer gaat de TU eindelijk weer door na kwart over drie?”. In januari, leert navraag bij de afdeling vastgoed.

Uitvinden in Holland
Uitvinden is al eeuwenlang schering en inslag in Nederland. De familietentoonstelling ‘Made in Holland’, die vanaf 19 december is te zien in de Kunsthal in Rotterdam, geeft daarvan een overzicht. Het is een doe-, kijk- en beleeftentoonstelling met ontwerpen, modellen, filmmateriaal, octrooien en tekeningen. De TU Delft levert met het Nationaal Archief een grote bijdrage aan ‘Made in Holland’. Medewerkers betalen op vertoon van hun campuskaart vier in plaats van tien euro.

Nieuwe masters
De TU Delft heeft er een erkende masteropleiding bij. Het gaat om de interfacultaire opleiding industrial ecology. In een brief van 3 december aan het college van bestuur deelde de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) het ‘voornemen tot besluit met een positieve beoordeling’ mee. Industrial ecology komt voort uit de gelijknamige afstudeerrichting van de masteropleiding scheikunde van de Universiteit Leiden. De faculteiten TNW en TBM ontwikkelden de nieuwe opleiding bij de TU samen met de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Leiden en de TU bieden de opleiding sinds september samen aan. De master richt zich op het duurzame samengaan van biosfeer en technosfeer. Centraal staan de materiaal- en energiestromen en de technologieën waarmee die stromen worden gestuurd. De opleiding onderscheidt zich van andere masteropleidingen door de benadering vanuit natuur-, technische  en sociale wetenschappen.

Circusact
Professor Stephen Picken (Technische Natuurwetenschappen) treedt in de kerstvakantie op als circusartiest met zijn ‘Elektrisch Kabinet’ tijdens de Kop van Jut Carnivale in het Haagse Huygenspark. Op 28, 29 en 30 december demonstreert ‘Dr. Picken’ statische elektriciteit, splitst hij water en trekt vonken met zijn Tesla-spoel. Een aantal studenten assisteert hem daarbij. Picken weet zich in gezelschap van Vrouw met de Baard, Gorillamens en Messenwerpers. Toegang:  € 5,-

www.kopvanjutcarnivale.nl

Architectuurgids
In Delft wordt al ruim 900 jaar gebouwd. Het boek Architectuurgids Delft bestrijkt die hele periode. Het zal op 22 december uitgereikt worden aan de Delftse wethouder van cultuur, Lian Merkx. In 300 kleurenpagina’s komt het historische Delft aan bod (nieuwe kerk)  en moderne eyecatchers zoals de TU bibliotheek, DOK en het betegelde stadskantoor. Volgens de samenstellers een onmisbaar naslagwerk. Verkoopprijs tot 1 maart 2010: € 19,95.

www.architectuurgidsdelft.nl

Racewagen
Het Delft University of Technology (DUT) Racing Team heeft afgelopen woensdag het ontwerp gepresenteerd voor haar nieuwste racewagen. Het is de tiende racewagen (van het formaat kart) die Delftse studenten sinds 2000 bouwen. De raceauto moet de komende zomer de TU gaan vertegenwoordigen tijdens de Formula Student Racing competities in onder meer Silverstone (Verenigd Koninkrijk) en Hockenheim (Duitsland). In 2008 werd de wagen zodanig gemaakt dat hij op E85 bio-ethanol kan rijden. Belangrijke veranderingen aan de wagen heeft het team dit jaar niet in petto. “De veranderingen zijn niet dusdanig belangrijk dat we daar de nadruk op willen leggen”, zegt teammanager Lennart Scherp. Wel geeft hij aan dat zijn team dit jaar meer aandacht zal schenken aan aerodynamica.

Propeller
De Solar Impulse vliegt de wereld nog niet rond. Maar twee weken geleden maakte het eerste prototype van het op zonne-energie aangedreven vliegtuigje van de Zwitser Bertrand Piccard, wel zijn eerste ‘hopjes’ op een vliegveld dichtbij Zürich. Als dit vliegtuig in 2010 volgens planning zijn eerste lange vlucht maakt, zal dat mede mogelijk gemaakt zijn door ir. Lysander Rammos (24). Deze week studeerde Rammos af bij L&R (de groep van prof. Wubbo Ockels) op een onderzoek naar de vibratie van de propeller van de Solar Impuls. “In de propeller zit een scharnier waardoor het vibraties kan opvangen die het vliegtuig te verduren krijgt bij bepaalde manoeuvres en tijdens harde zijwind”, vertelt de ingenieur die stage liep bij het team van Piccard. “Ik ontwikkelde een dempingsysteem dat voorkomt dat de propeller te veel meegeeft.”

Langste nacht
Iraniërs aan de TU vieren vrijdag 18 december in het cultuur- en sportcentrum de langste nacht van het jaar, onder Iraniërs bekend als Yalda. “Iedereen is welkom”, vertelt dr. Behnaz Pourebrahimi, mede-organisator van het feest. “Gedurende deze nacht laten families hun lichten branden om de zon te helpen in haar strijd tegen de duisternis. Ze dragen poëzie voor, maken muziek en vertellen verhalen totdat de zon ’s ochtends triomfeert.” Het feest duurt van 21.00 uur tot middernacht.

Je bent dit jaar de enige winnaar. Vereerd?

“Ja. Maar het was ook een hele klus. Mijn idee was behoorlijk ingewikkeld en lastig uit te leggen in drie A4’tjes. Joris Dik van materiaalwetenschappen bij 3mE heeft mij veel goede tips gegeven bij het schrijven van een overtuigend voorstel en ik ben erg blij dat ik erin geslaagd ben.”


In maart werd het idee al bekroond als een van de beste ideeën bij de Campus Energy Challenge. Het kan niet op?

“Het is een dubbele bekroning, maar bij de Campus Energy Challenge ging het erom hoe deze technologie toepasbaar zou zijn op de campus. Wat ik doe – en waar de prijs voor is toegekend – is het ontwikkelen van de techniek, want het is onzeker of het ook echt kan.”


Waarom is dat onzeker?

“Nikola Tesla heeft het werkingsprincipe eind negentiende eeuw al bedacht. Bekend was dat materiaal opwarmt als je het in een magneetveld brengt. Haal je het eruit, dan koelt het af. Tesla bedacht: als je het omdraait en materiaal cyclisch van temperatuur wisselt, dan levert dat elektriciteit op. Maar het is nog nooit bewezen; de legeringen voor zo’n thermomagnetische generator waren er toen nog niet. Nu waarschijnlijk wel, maar er is nog geen apparaat waarmee het kan.”


Hoe kom je hier als werktuigbouwer eigenlijk bij?

“Mighael Vroom, die het idee presenteerde bij de Campus Energy Challenge, kwam aan het onderwerp via de Energy Club. Daarvan was ik voorzitter. Ik was toen net op zoek naar een afstudeeronderwerp. Dit leek me leuk en niet iets waar al tien promovendi mee bezig zijn. En ik word ingenieur, dus ik wilde geen beleidsanalyse schrijven. Dit onderwerp lag toen voor mijn gevoel ook dicht bij mijn roots in de werktuigbouwkunde: stromingsleer en warmteoverdracht. Dat blijkt overigens door het magnetisme en de materialen veel minder zo te zijn.”


Wat maakt het idee jong en wild?

“Young omdat het nog niet bestaat en wild omdat het een gigantisch potentieel heeft. We gooien veel restwarmte weg. De petrochemische industrie heeft volgens het Energie Centrum Nederland voor zijn processen een warmtebehoefte van zo’n vijfhonderd petajoule, waarvan honderd petajoule na koeling wordt geloosd. En dat is alleen die tak. Allemaal laagcalorische warmte. Het is aantrekkelijk en spannend om te zien of we dat kunnen omzetten in elektriciteit.”


Waar hangt dat vanaf?

“Het principe werkt, maar we weten niet hoe het materiaal reageert in een magnetisch veld. Ook weten we niet precies wat de beste manier is om het materiaal in het veld te zetten. En onduidelijk is of het materiaal voldoende gemagnetiseerd wordt en hoeveel stroom je krijgt.”


In maart was de verwachting dat er eind dit jaar een prototype staat. Lukt dat?

“Het is krap. In de generator moeten veertig schijfjes magnetocalorisch materiaal. Basf levert het materiaal en het hangt er vanaf of het ze lukt om per schijfje de benodigde 690 microkanaaltjes te maken, zonder de magnetische eigenschappen van het materiaal te veranderen. Daar hebben ze nog geen ervaring mee.”


En als het nou allemaal goed blijkt te werken…?

“Dan hoeven de energiecentrales geen warmte meer te lozen. Dus geen witte pluimen meer uit koeltorens en schoorstenen. Zonnecellen worden efficiënter, geothermie is om te zetten in elektriciteit. Kortom: een enorme rendementsverbetering.” 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.