Onderwijs

Geen tegemoetkoming NS voor studenten

OV-jaarkaarthouders mogen deze maand buiten de spits eerste klasse reizen. Dat heeft de NS bekendgemaakt. Voor studenten geldt deze regeling niet, want ‘die zijn geen vaste jaarcontractklanten van de NS’.

Tijdens het winterweer vorige maand begaven veel treinen het. Omdat een deel daarvan nog in reparatie is, rijdt de NS deze weken met kortere treinen. Om overvolle treinen te voorkomen, wil de NS reizigers stimuleren buiten de spits te reizen.

Zoutkaartje
Vorige week voerde de NS al het zoutkaartje in. Na kritiek van reizigersorganisatie Rover komt daar nu een regeling voor vaste klanten bij: buiten de spits mogen jaarkaarthouders eerste klasse reizen, krijgen reizigers met een eerste klasse abonnement koffie en thee en wie een voordeelurenkaart heeft, mag ’s avonds na zeven uur met een railrunnerkaartje reizen.

Contractpartner
Studenten vallen buiten de boot, die zijn namelijk geen ‘contractpartner van de NS’. “Onze vaste abonnementhouders proberen we met deze aanbiedingen te verleiden, we denken dat dat voldoende effect heeft”, zegt een woordvoerder.

Onvoldoende
Reizigersvereniging Rover vindt de maatregelen ‘onvoldoende’ en wil dat ook studenten tijdelijk in de eerste klasse kunnen reizen. De organisatie wil bovendien compensatie voor spitsreizigers. “De NS lijkt nog niet te begrijpen dat de meeste reizigers niet voor hun lol in de spits reizen, zeker momenteel niet.”

Normale weg
Volgens de NS gaat het niet om een ‘compensatieregeling’. Reizigers die vorige maand vertraging ondervonden, kunnen via de normale weg (een deel van) hun treinkaartje terugvragen, aldus de woordvoerder. “Het gaat ons om het verminderen van drukte in de spits.”

Volgens de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) groeiden ook Brede Eikvaren en Muurvaren op de muren. De KNNV zegt dat de flora- en faunawet is overtreden en heeft inmiddels een klacht ingediend bij de Algemene Inspectie Dienst.

De vereniging stelt dat was afgesproken dat muurgedeelten naar de Botanische Tuin van de TU zouden gaan. De uitvoerder van de sloop wist volgens de KNNV niet dat er beschermde en zeldzame planten op de muurdelen zaten.

Een woordvoerder van de Botanische Tuin betreurt de gang van zaken. “Het gaat om kwetsbare planten die alleen op de mortel in oude muren groeien.” De muurdelen zouden volgens hem goed passen in de tentoonstelling over planten die op de Rode Lijst staan, een lijst van bedreigde planten.

De gemeente Delft ‘baalt enorm’ van het verloren gaan van de muurvarens. “We hadden de KNNV gevraagd om plekken met bijzondere planten in de gaten te houden, zodat we ze beter zouden kunnen beschermen”, aldus een woordvoerder.

Volgens haar ligt de verantwoordelijkheid voor de fout bij de aannemer. “Die is wettelijk verplicht uit te zoeken of er zeldzame planten of dieren zijn en die moet eventueel ontheffing aanvragen.”

De gemeente gaat wel bekijken of missers als deze via betere communicatie voorkomen kan worden. Gedacht wordt aan beleid om aannemers te wijzen op hun wettelijke plicht en om bij instanties al beschikbare kennis over zeldzame planten en dieren en unieke locaties te delen met aannemers.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.