Student Gabriël Lomans rolt, draait en zwaait in zijn röhnrad: “Als ik gestrest ben, ga ik soms gewoon even rollen.” Deel 4 van onze serie over onbekende studentensporten.
Gabriël op het wereldkampioenschap in 2024. (Foto: Bart Treuren)
Wat is röhnradturnen?
Röhnradturnen is turnen in een groot rad. Het rad bestaat uit twee hoepels die met stangen aan elkaar vast zitten. Er zijn drie onderdelen: rechtuit, spiralen en sprong. Bij ‘rechtuit’ staat het rad op beide hoepels en rolt het heen en weer terwijl de turner oefeningen in het rad doet. Bij ‘spiralen’ is het rad gekanteld op één hoepel (als een dubbeltje op zijn kant). Bij het onderdeel ‘sprong’ springt de turner van het rad af met een salto. Een jury beoordeelt de turner op moeilijkheid, uitvoering en muziek.
Hoe kwam je bij röhnradturnen?
“Ik ben pas op mijn veertiende begonnen. Daarvoor deed ik aan ‘gewoon’ turnen. Na mijn training werd er in de zaal röhnrad geturnd. Ik zag die raderen elke keer uit het hok komen en vond het er ontzettend leuk uitzien. Ik heb mijn coach gevraagd of ik het mocht proberen en ben nooit meer gestopt. Door mijn turnervaring had ik al behendigheid, kracht en lenigheid. In vogelvlucht ging ik door alle niveaus in het röhnradturnen.”
Wat is er zo leuk aan röhnradturnen?
“Ik vind het gewoon heel leuk om te rollen. Het is een heel ontspannende beweging. Als ik gestrest ben, ga ik soms even rollen in het rad. Dat is zo lekker.”

“Verder is het leuk dat iedereen elkaar kent, omdat het een kleine sport is. De saamhorigheid is groot. Ik heb deze zomer bijvoorbeeld een trainingskamp met een aantal wereldkampioenen. Veel internationale sporters trainen liever niet samen omdat ze elkaar als concurrentie zien. In het röhnradturnen is dat totaal niet het geval. Misschien omdat we samen ergens voor werken: we willen röhnradturnen naar de Olympische Spelen krijgen. En dat kan alleen als we er samen voor gaan.”
Een oefening in het röhnradturnen doe je op muziek. Hoe kies jij je muziek uit?
“Ik heb het afgelopen WK op de Notenkraker van Tsjaikovski geturnd en drie bronzen medailles behaald. Ik luister van kleins af aan naar Tsjaikovski en ik turn heel fijn op klassieke muziek. Maar er komt van alles voorbij hoor: klassieke muziek, rockmuziek, filmmuziek. Een oefening is meer dan alleen kracht en moeilijkheid. Het gaat ook om een gevoel of verhaal dat je wil overbrengen. Je kunt niet in je gezichtsuitdrukking laten zien dat je hard werkt of iets moet corrigeren.”
Wat is het mooiste moment uit je carrière?
“Dat was afgelopen april, tijdens de Belgian Open. Toen de tweede plaats werd aangekondigd en ik nog steeds niet op het podium stond, dacht ik ‘wat is er aan de hand?’. Opeens hoorde ik mijn naam en had ik goud gewonnen. Dankzij mij klonk het Wilhelmus door de zaal. Dat was een mooi moment.”
Wat is het ultieme doel?
“Goud op het WK is leuk maar eigenlijk is die medaille bijzaak. Ik wil mijn oefeningen zo goed mogelijk beheersen en een show geven waar ik echt trots op ben. Als ik vierde word en mijn beste oefening ooit heb laten zien, dan ben ik voldaan en gelukkig.”
Rijd je wel eens over je eigen handen heen met het rad?
“Haha absoluut. Je breekt je vingers niet, maar het doet ontzettend veel pijn. Je hebt daar weken last van. Dat voorkomen leer je in de allereerste training. Maar ik moet toegeven dat dat zelfs mij dus nog wel eens gebeurt.”

Wie: Gabriël Lomans (22)
Studie: Master Applied Physics
Sport: Röhnradturnen
Vereniging: KDO Krimpen aan den IJssel

Comments are closed.