Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Opinie

Fax van verre

Student Civiel Techniek Martijn Veltkamp verblijft al drie maanden aan de Ecole Nationale des Ponts et Chaussées, vlakbij Parijs, en stuurt het volgende bericht.

br />
Valt er in Nederland op borrels na afloop van een presentatie voornamelijk wat te drinken; een bedrijfspresentatie op de Ecole des Ponts is niet afgelopen voordat het buffet tot de laatste kruimel op is. Traiteurs worden ingehuurd om, ongeacht het tijdstip, een zo luxe mogelijk assortiment aan hapjes en drankjes te serveren. De waardering voor een activiteit is hier inmiddels evenredig met de omvang van het buffet. Er bestaat al een groepering die de activiteit maar gewoon overslaat om voluit van het buffet te kunnen profiteren. Daarnaast zijn er de studenten die hun plaats in de zaal zo kiezen dat ze een goede startpositie hebben om bij de tafel met heerlijkheden te komen. De graaizucht heeft de grote, rijke bedrijven ertoe gebracht speciaal het buffet na afloop van een presentatie aan te kondigen. Het buffet van nu speelt de rol van de sleutelhangers en stickers van vroeger.

Ook op feesten die de leerlingenverenigingen van de verschillende Grandes Ecoles (groot in aanzien, klein in omvang) van Parijs organiseren, heeft het consumentisme toegeslagen. Zo krijg je bij afsluiten van een bepaald mobiele telefoon-abonnement het entreebewijs voor het gala van Elektrotechniek (à 60 gulden) erbij. Verder wordt op posters en flyers voor de feesten al aangekondigd dat er vele artikelen te winnen zijn. Het gaat dan om prullaria als petjes, rieten hoedjes en plastic fluitjes van pastis-merk Paul Ricard. De prullaria wordt door de Paul Ricard-meisjes over de discovloer uitgestrooid. De graaibak van de Wibra is er niets bij.

Bij Frankrijk hoort wijn, alleen niet op studentenfeesten. Daar voeren bier, pastis en whisky in allerlei mixen de boventoon. Studenten, zeker als zij worden opgeleid voor de leidinggevende functies, zijn echter wel de wijnconsumenten van de toekomst. Daarom hebben de prestigeuze châteaux uit de Bordeaux-regio een verbond gesloten en bieden ze complete bars met personeel aan op schoolfeesten te verschijnen. Zo’n bar past goed in de onderlinge competitie tussen de feesten van de diverse scholen: het hebben van zoveel mogelijk themabars. Maar de sangria bij de Spaanse bar wint het in zo’n bezwete nacht vooralsnog van een goed glas wijn.

Student Civiel Techniek Martijn Veltkamp verblijft al drie maanden aan de Ecole Nationale des Ponts et Chaussées, vlakbij Parijs, en stuurt het volgende bericht.

Valt er in Nederland op borrels na afloop van een presentatie voornamelijk wat te drinken; een bedrijfspresentatie op de Ecole des Ponts is niet afgelopen voordat het buffet tot de laatste kruimel op is. Traiteurs worden ingehuurd om, ongeacht het tijdstip, een zo luxe mogelijk assortiment aan hapjes en drankjes te serveren. De waardering voor een activiteit is hier inmiddels evenredig met de omvang van het buffet. Er bestaat al een groepering die de activiteit maar gewoon overslaat om voluit van het buffet te kunnen profiteren. Daarnaast zijn er de studenten die hun plaats in de zaal zo kiezen dat ze een goede startpositie hebben om bij de tafel met heerlijkheden te komen. De graaizucht heeft de grote, rijke bedrijven ertoe gebracht speciaal het buffet na afloop van een presentatie aan te kondigen. Het buffet van nu speelt de rol van de sleutelhangers en stickers van vroeger.

Ook op feesten die de leerlingenverenigingen van de verschillende Grandes Ecoles (groot in aanzien, klein in omvang) van Parijs organiseren, heeft het consumentisme toegeslagen. Zo krijg je bij afsluiten van een bepaald mobiele telefoon-abonnement het entreebewijs voor het gala van Elektrotechniek (à 60 gulden) erbij. Verder wordt op posters en flyers voor de feesten al aangekondigd dat er vele artikelen te winnen zijn. Het gaat dan om prullaria als petjes, rieten hoedjes en plastic fluitjes van pastis-merk Paul Ricard. De prullaria wordt door de Paul Ricard-meisjes over de discovloer uitgestrooid. De graaibak van de Wibra is er niets bij.

Bij Frankrijk hoort wijn, alleen niet op studentenfeesten. Daar voeren bier, pastis en whisky in allerlei mixen de boventoon. Studenten, zeker als zij worden opgeleid voor de leidinggevende functies, zijn echter wel de wijnconsumenten van de toekomst. Daarom hebben de prestigeuze châteaux uit de Bordeaux-regio een verbond gesloten en bieden ze complete bars met personeel aan op schoolfeesten te verschijnen. Zo’n bar past goed in de onderlinge competitie tussen de feesten van de diverse scholen: het hebben van zoveel mogelijk themabars. Maar de sangria bij de Spaanse bar wint het in zo’n bezwete nacht vooralsnog van een goed glas wijn.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.