Onderwijs

‘Een tien? Een groot compliment’

Een tien voor een wetenschappelijke paper, mogelijke plaatsing ervan in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift, toegelaten tot Oxford University en een enthousiaste professor.

Masterstudent applied mathematics Thomas Huijskens lijkt nu al een glansrijke wetenschappelijke carrière tegemoet te gaan, maar hij houdt zijn hoofd koel.


Het was niet de eerste tien uit zijn studiecarrière, moet Thomas Huijskens (22) toegeven. De masterstudent applied mathematics haalde er één aan de ETH Zürich, waar hij zijn minor deed. Ook in Delft kreeg hij er eens eentje voor een deeltentamen. Maar voor een wetenschappelijk onderzoek, voordat hij goed en wel aan zijn masteropleiding is begonnen, dat is bijzonder. Dat ziet Huijskens zelf ook. “Dit is een heel groot compliment.”De student deed zijn bacheloreindproject vorig jaar bij professor Kees Oosterlee (EWI). Dat deed de student zo ‘uitstekend’ dat de hoogleraar hem in februari dit jaar vroeg een onderzoeksproject uit te voeren naar problemen in de financiële wiskunde.Huijskens had daar wel oren naar, want echt studeren deed hij niet het afgelopen studiejaar. “Ik wilde eerst praktijkervaring opdoen. Ik volgde wel wat colleges, maar ik werkte voornamelijk drie dagen in de week bij consultancybureau MIcompany in Amsterdam. Daarnaast had ik al besloten mijn master in het buitenland te gaan doen. Het kost veel tijd om die aanvragen in te dienen.”Het verzoek van Oosterlee kwam als geroepen voor de student. Hij ontwikkelde – samen met een promovenda – drie nieuwe methodes die de nog relatief jonge wiskundige modellen binnen de financiële wiskunde kunnen oplossen, beter dan bestaande methodes.Oosterlee was zo onder de indruk van Huijskens werk dat hij hem vervolgens een tien gaf voor zijn paper ‘Efficient numerical Fourier  methods for coupled FBSDEs’. Vorige week is de paper bovendien verstuurd naar de Society of Industrial and Applied Mathematics (SIAM), dat verschillende wetenschappelijke tijdschriften uitgeeft. “Professor Oosterlee heeft er veel vertrouwen in dat het wordt gepubliceerd”, vertelt Huijskens opgetogen.De student hoorde in de tussentijd dat hij welkom is op de vooraanstaande Oxford University. In oktober start hij daar zijn masteropleiding. Het buitenland trekt hem enorm sinds hij in Zürich was, vertelt Huijskens. “Ik kwam daar allerlei super gemotiveerde en slimme mensen tegen. Dat sfeertje verwacht ik ook in Oxford. Natuurlijk, op de TU zijn die mensen er ook, maar de combinatie met in het buitenland zijn is geweldig.”Is Huijskens na dit succesjaar van plan om door te gaan in de wetenschap? De student weet het niet. Hij ziet het wel. Eerst op vakantie in Zuid-Frankrijk, dan eind september naar Oxford. Zijn studentenvereniging Virgiel moet hij vaarwel zeggen. Want ondanks zijn hoge cijfers had hij een gewoon studentenleven. “Ik heb een kleine commissie gedaan, heb gehockeyd en lekker gefeest. Het is niet goed om alleen maar met je neus in de boeken te zitten.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.