Er komt een diepgaand onderzoek van de Onderwijsinspectie naar financiële onregelmatigheden bij Inholland. Volgens staatssecretaris Zijlstra gaat het duidelijk ‘om meer dan niet-bewaarde bonnen of een verkeerde kilometerdeclaratie’.
Kort vooronderzoek van de inspectie op basis van signalen uit de media heeft volgens Zijlstra uitgewezen dat er mogelijk iets mis is met ‘de aanbesteding van te leveren diensten’, met ‘private activiteiten van de hogeschool’ en met de arbeidsvoorwaarden van huidige en voormalige bestuurders. Onder hen de opgestapte collegevoorzitter Geert Dales en diens voorganger Jos Elbers. Verder zal de inspectie controleren of het interne financiële toezicht van Inholland wellicht tekortschiet.
Beerput
Het brede onderzoek zal pas in juni klaar zijn, zei de staatssecretaris donderdag tegen de onderwijscommissie van de Tweede Kamer. Het geschrokken CDA-kamerlid Sander de Rouwe (“Ik ruik een beerput in potentie”) verzekerde hij dat hij de situatie in controle heeft, al kent hij de afloop van het onderzoek niet.
Procedures
Een parlementaire hoorzitting over de oplopende hoeveelheid affaires – bepleit door SP en PvdA – raadde hij af, uit angst voor een ‘rare vermenging’ van procedures. Ondanks het bezwaar dat het onderzoek erg lang gaat duren en tot veel onrust zal leiden, hield Zijlstra vol dat hij geen andere mogelijkheid ziet. Overigens zal het inspectieonderzoek naar de frauduleuze afstudeertrajecten voor langstudeerders van Inholland in februari openbaar worden en het hbo-brede onderzoek naar zulke trajecten in april.
Accreditatieregels
Dan moet volgens de bewindsman ook duidelijk zijn of de verscherpte accreditatieregels, de verlaagde diplomabonus en de nieuwe besturingsregels hun vruchten hebben afgeworpen. “Mochten er toch nog hiaten zijn, dan zal ik kijken of de overheid meer instrumenten moet krijgen om te kunnen ingrijpen bij instellingen.”
Grondwet
Zo’n beslissing raakt echter aan artikel 23 van de Grondwet. De Wet op het hoger onderwijs (WHW) bepaalt nu dat raden van toezicht van de tien openbare universiteiten kunnen worden ontslagen en die van ‘bijzondere’ onderwijsinstellingen – vrijwel alle hogescholen – niet.
Vraagtekens
Kamerlid Jasper van Dijk (SP) noemt dat onderscheid raar, zeker in het hoger onderwijs. Zijn collega Lucas (VVD) heeft er ook vraagtekens bij en zelfs voor CDA’ er De Rouwe is een aanpassing van de WHW op dit punt bespreekbaar. Maar alleen als uit de onderzoeken blijkt dat sterker overheidsingrijpen onvermijdelijk is.
Zijlstra zei blij te zijn met deze open houding. In afwachting van het onderzoek gaat hij vast nadenken hoe hij de bestuurlijke checks and balances zou willen aanpassen. Dan ook zal hij de Kamer informeren of er laat in de opleiding een negatief bindend studieadvies moet komen voor trage studenten.
Intrekken diploma’s
Het intrekken van onterecht verleende diploma’s is volgens de staatssecretaris een zaak van de examencommissie van de opleiding die in de fout ging. Volgens hem kan dat alleen als studenten zelf medeverantwoordelijk waren voor de gang van zaken. In alle andere gevallen zouden gedupeerde afgestudeerden een aanvullend onderwijsprogramma moeten krijgen van hun opleiding, zodat hun diploma weer op niveau komt. Zo’n aanvullend programma is volgens de staatssecretaris opeisbaar via de rechter.
D66
De kandidatenlijst van D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen kent een groot TU-gehalte. Bij de eerste tien staan zeven mensen met een TU-achtergrond of –betrokkenheid. Hoogste TU’er op de lijst is de huidige fractievoorzitter in de raad, Pauljan Kuijper. Hij studeerde ooit civiele techniek aan de TU en werkt bij een adviesbureau voor verkeer en vervoer. Hij wordt gevolgd door Huub Halsema, die na zijn middelbare school in Delft aan de TU luchtvaart- en ruimtevaarttechniek studeerde. Zesde op de lijst staat Kim Huijpen; zij is psychologe en werkt als managementtrainee bij de TU. Studente technische bestuurskunde Laura Wytema staat zevende op de lijst, gevolgd door Jan Wouter Langenberg, die vorig jaar afstudeerde bij dezelfde faculteit. André Jongeling, in 1987 afgestudeerd bij EWI, staat negende op de lijst, promovendus bij 3mE Stephan Hannot staat tiende.
Afsluiting
De Michiel de Ruyterweg wordt – afhankelijk van het weer – vanaf 11 januari voor de helft afgesloten. Het gaat om het stuk tussen de Julianalaan en de Mijnbouwstraat. Verkeer richting TU-wijk wordt over de overgebleven rijbaan geleid. Verkeer richting centrum wordt geleid via het De Vries van Heijstplantsoen. De afsluiting duurt waarschijnlijk tot half april en heeft te maken met werkzaamheden voor de aanleg van tramlijn 19. Daarvoor moeten leidingen worden verlegd en nieuwe kabels en leidingen worden aangebracht.
Dies
Op de 168-ste dies natalis profileert de TU zich als een instelling die toekomstgerichte en verantwoordelijke ingenieurs levert. Scheidend rector Fokkema heeft zich daar flink voor ingezet. Op de bijeenkomst in de aula (vrijdag, aanvang 14.45 uur) draagt Fokkema het rectoraat over aan Karel Luyben. Speciale spreker is wetenschapsfilosofe Susan Sterrett (Duke University), auteur van het boek ‘Witggenstein flies a kite’. Zij laat verrassende verbanden zien tussen het technisch-wetenschappelijk en het filosofisch denken.
Laparoscopie
Voordat chirurgen sleutelgatoperaties uitvoeren, moeten ze eerst droog oefenen in een soort simulator. Dat stelt de Leidse gynaecoloog prof.dr. Frank Jansen bij zijn oratie aan het LUMC als hoogleraar klinische evaluatie van minimaal invasieve chirurgische instrumenten. Jansen is tevens hoogleraar bij biomechanical engineering van 3mE. Jansen hoopt door een nauwere samenwerking tussen clinici en technici een betere introductie van high-tech medische instrumenten te bewerkstelligen.
Boek BK City
De brand bij Bouwkunde was een ramp. Maar er kwamen mooie dingen uit voort. In het oude TU-hoofdgebouw werd in zeer korte tijd BK City gerealiseerd, compleet met onder meer kleurrijke, aantrekkelijke inrichting, hoogwaardige ict-voorzieningen en flexwerkplekken. In het nu uitgekomen boek ‘The Making of BK City’ – ondertitel ‘Bouwkunde een jaar na de brand’ – wordt in dertien hoofdstukken teruggeblikt. Aan het woord komen tientallen personen en vertegenwoordigers van betrokken bedrijven en TU-afdelingen, zoals lichtarchitect Henk van der Geest, IJzerhandel Zwaard en facilitair management en vastgoed. Het resultaat is een lees- en kijkboek over de brand en alles wat er daarna moest gebeuren en is gerealiseerd. ‘The Making of BK City’ verschijnt in een oplage van 5350 en is te koop voor 27,50 euro.
Kenniseconomie
Minister Van der Hoeven van economische zaken bezoekt maandag 11 januari de TU Delft voor een debat over de kenniseconomie en de Delftse regio. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de afdeling Delft van het CDA. Andere deelnemers zijn onder meer bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg, 3mE-decaan Marco Waas, VSNU-econoom en CDA’er Jeroen van Oort, en wethouder economische zaken Ronald Vuijk. Het debat wordt gehouden in de Senaatszaal van de aula vanaf 20.00 uur.
Erepenning
Rector Fokkema heeft dinsdag 5 januari tijdens de Delftse Kring bijeenkomst de erepenning van de gemeente Delft gekregen uit handen van burgemeester Bas Verkerk. Fokkema krijgt de penning vanwege zijn grote betrokkenheid bij Delft. Volgens Verkerk heeft Fokkema de TU niet alleen meer glans gegeven, maar ook bijgedragen aan de faam van Delft. De rector was onder meer de drijvende kracht achter de Hippolytuslezing, die tot doel heeft universitair onderzoek onder de aandacht van burgers te brengen.
Watercongres
De 62ste ‘vakantiecursus’ van Civiele Techniek en Geowetenschappen staat in het teken van ‘energie uit water: hype of kans’. Onderwerpen zijn ondermeer Blue Energy, energiewinning uit rioolslib, opslag van warmte in de bodem en de verborgen gezondheidsaspecten. Nederland zou naast Singapore een centrum van innovatie op dit gebied moeten worden. Vrijdag 15 januari op CiTG, deelname kost voor TU’ers 15 euro.
www.watermanagement.tudelft.nl/vakantiecursus

Comments are closed.