Onderwijs

Delftenaren in Europees stadsonderzoek

OTB-er Dominic Stead (OTB) gaat deelnemen aan een Europees onderzoek naar verduurzaming van stadswijken en Arjan van Timmeren (BK) verdiept zich in stedelijke wateroverlast.


De onderzoeken maken deel uit van in totaal tien gehonoreerde voorstellen (een selectie uit 56 stuks) onder de vlag ‘Urban Europe’. In totaal nemen er zes Nederlandse onderzoekers aan deel. Het 9 miljoen euro grote programma wordt ondersteund door onderzoeksfinanciers uit zes verschillende landen, waaronder NWO uit Nederland. De winnende voorstellen werden op 15 februari bekendgemaakt.


Dr. Dominic Stead, universitair hoofdocent bij OTB, zal meewerken aan het CASUAL-programma, dat staat voor Co-creating Attractive and Sustainable Urban Areas and Lifestyle. Hierbij draait het om de vraag hoe duurzame leefstijl en consumptie in stedelijke gebieden te bevorderen door het bestuur van die wijken mede te baseren op het perspectief van de burgers. Het is de bedoeling om twee zogeheten ‘urban living labs’ op te zetten in Wenen respectievelijk Stockholm om theorieën in de praktijk te toetsen. 


In Nederland zal Stead in het kader van CASUAL onderzoek doen naar transport en reisgedrag, terwijl collega’s in Oostenrijk mobiliteit en leefstijl zullen onderzoeken en in Zweden de herontwikkeling van behuizing. Hoofdaanvrager is professor P. Schmitt van het Nordic Centre for Spatial Development in Stockholm).

Aan het eind van het project zullen de bevindingen getoetst worden op hun overdraagbaarheid naar andere plekken en situaties.


Dr.ir. Arjan van Timmeren is met collega’s uit Oostenrijk en Zweden (hoofdaanvrager professor M. Viklander) betrokken bij de Groen/Blauwe infrastructuur voor duurzame en aantrekkelijke steden. Het gaat hierbij om een zodanige opvang van overvloedig water, dat de stad er veiliger, leefbaarder en duurzamer door wordt. 


Praktische toepassingen worden beproefd in een urban living lab in het Zweedse Kiruna, maar ook op proeflocaties in Nederland en in Oostenrijk. Daar zullen, zo is het plan, burgers, bouwers, bestuurders en onderzoekers samen innovatieve oplossingen ontwikkelen. 


 Persbericht NWO: Nederlandse onderzoekers in Europees programma verstedelijking

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.