De TU Delft staat bovenaan de lijst van beste Nederlandse universiteiten in de nieuwste wereldranglijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education.
Het kleine Nederland scoort nog altijd prima in de zojuist verschenen ranglijst van beste universiteiten ter wereld. Van alle Europese landen hebben alleen het Verenigd Koninkrijk (29) en Duitsland (23) meer universiteiten in de top 200. Wereldwijd wordt dat alleen overtroffen door de Verenigde Staten (60). De ranglijst wordt nog altijd aangevoerd door Oxford en Cambridge.
De TU Delft is de nieuwe nummer 1 in Nederland, met Wageningen er pal achter. Ze hebben de Universiteit van Amsterdam ingehaald, die drie posities moet prijsgeven. Van de twaalf universiteiten in de top 200 hebben er acht terrein verloren. Tilburg University, vorig jaar nog op plaats 195, valt er dit jaar net buiten.
Terugval
Redacteur Ellie Bothwell van Times Higher Education heeft geen verklaring voor de terugval. “Het hoeft niet te betekenen dat de Nederlandse universiteiten het slechter zijn gaan doen. Het kan ook zijn dat andere universiteiten beter worden en dat de concurrentie toeneemt.” Vooral de Aziatische universiteiten zijn aan een sterke opmars bezig.
De methodologie achter de ranglijst is ongewijzigd. De onderzoek- en onderwijsreputatie van een universiteit bepaalt nog altijd een derde van de totale score. “De mensen die we wereldwijd enquêteren vragen we niet naar de redenen waarom ze de ene universiteit wel noemen en de ander niet”, zegt Bothwell.
Wat volgens haar nog wel een rol kan spelen is dat het Nederlandse bedrijfsleven minder is gaan bijdragen aan onderzoek, al bepaalt dit zogenoemde industry income maar 2,5 procent van de totaalscore per universiteit.
Tuimeling
Van de Nederlandse universiteiten in de top 200 maakt de TU Eindhoven de grootste tuimeling: van positie 141 naar 167. Vorig jaar had Eindhoven juist veel winst geboekt: van 177 naar 141. “Dat relativeert het verlies wel een beetje”, bevestigt een woordvoerder, “maar jammer is het wel.” Aan de industry income-score ligt het volgens hem niet, want die is nog steeds heel hoog. “Wel zie je dat ons onderzoek gemiddeld genomen minder vaak geciteerd wordt, en dat weegt flink mee. Mogelijk speelt daar de hoge werkdruk bij het personeel een rol. Het aantal studenten per staflid neemt toe, en ook dat levert trouwens aftrek op in de ranking.”
De Universiteit Maastricht is 25 plaatsen gezakt en vorig jaar 9 plaatsen. De universiteit kon nog niet reageren.
HOP, Hein Cuppen
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.