Opinie

Déja vu

Delft heeft wat met Zuid-Afrika. In een grijs verleden was Zuid-Afrika een bijzonder onderwerp. Sommigen onder u weten nog dat de gemeente teruggefloten werd voor het bedrijven van een geheel eigen buitenlandse politiek.

Ook op onze universiteit waren toen apartheid en boycot onderwerp van heftige discussie. Veel spektakel toen over het niet toekennen van een eredoctoraat. Volgende maand brengt een delegatie van gemeente en het TU-bestuur een bezoek aan wat nu heet ,,historisch zwarte universiteiten” in Zuid-Afrika. Het Leitmotiv voor het college van bestuur was de laatste jaren om vooral te kijken naar mogelijkheden tot samenwerking met instituten met een goede reputatie op technisch-wetenschappelijk gebied. Het bezoek brengt een nieuw, of, als u wilt, een oud element terug in het strategisch denken. Ongetwijfeld goed bedoeld lijkt het toch een anachronisme.

Delft heeft wat met Zuid-Afrika. In een grijs verleden was Zuid-Afrika een bijzonder onderwerp. Sommigen onder u weten nog dat de gemeente teruggefloten werd voor het bedrijven van een geheel eigen buitenlandse politiek. Ook op onze universiteit waren toen apartheid en boycot onderwerp van heftige discussie. Veel spektakel toen over het niet toekennen van een eredoctoraat. Volgende maand brengt een delegatie van gemeente en het TU-bestuur een bezoek aan wat nu heet ,,historisch zwarte universiteiten” in Zuid-Afrika. Het Leitmotiv voor het college van bestuur was de laatste jaren om vooral te kijken naar mogelijkheden tot samenwerking met instituten met een goede reputatie op technisch-wetenschappelijk gebied. Het bezoek brengt een nieuw, of, als u wilt, een oud element terug in het strategisch denken. Ongetwijfeld goed bedoeld lijkt het toch een anachronisme.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.