Onderwijs

Debuut plasticvanger gepland voor 2016

Oud TU-student Boyan Slat (20) heeft op een technologieconferentie in Seoul de installatie van aangekondigd van zijn Ocean Cleaning System. De plasticvanger moet volgend jaar tussen Japan en Zuid Korea verschijnen.

Slat heeft naam gemaakt met zijn plan voor een passieve installatie van verankerde schermen die plastic deeltjes uit de oceaan verzamelen. Na een aantal demonstraties is dit de eerste keer dat het systeem op ware schaal wordt ontplooid.


De schermen hebben een gezamenlijke lengte van twee kilometer. De installatie zal twee jaar actief zijn om het plastic op te vangen voordat het op de kust van het eiland Tsushima belandt.


De proeflokatie is goed gekozen want er drijft een kubieke meter plastic per persoon per jaar aan, hetgeen de plaatselijke autoriteiten tot wanhoop drijft. De hoop is nu het opgevangen plastic te kunnen verbranden en het als alternatieve energiebron in te zetten.


Het project is een tussenstap naar Slats uiteindelijk doel: een scherm van 100 kilometer om de helft van het drijfafval tussen Hawaii en Californië op te vissen.


Meer informatie op de website

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.