Campus

De fiets van …

Naam: Victor den Heijer (26, bouwkunde)Merk: Union ‘Nationale Postcode Loterij’Gekocht voor: €100 van burenOpvallend: Deze fiets is niet te koop in de winkel‘Winnaarseditie’ staat er op de opvallende fiets van Victor den Heijer.

“Deze fiets kun je alleen winnen bij de Nationale Postcode Loterij”, legt den Heijer uit. Het heeft geen zin om Den Heijer te overvallen wanneer je hem ziet fietsen over de Mekelweg, want hij is zelf geen loterijwinnaar. “In Amstelveen waar mijn ouders wonen, had de hele wijk gewonnen. Alleen fietsen trouwens, helaas geen geldprijzen. De buren hadden tien loten, en dus zaten ze met tien van die fietsen”, verklaart Den Heijer. “Een daarvan kon ik overnemen.” Zo opvallend als de fiets in Delft is, in Amstelveen struikel je er haast over. “Mijn zusje heeft er ook een, maar ze heeft hem overgespoten om meer op te vallen.” Wil je je ook een beetje winnaar voelen: Den Heijer heeft nog wel een tip: “Op Marktplaats staan er veel te koop, het zijn goede fietsen!”

 De vloer is in de ogen van ProRail te gebruiken op stations. Omdat er dagelijks veel mensen komen, zou hun loopenergie met de vloer kunnen worden omgezet in elektriciteit om daarmee bijvoorbeeld de stationshal of perrons te verlichten.

Prorail heeft ‘Elke stap telt’, zoals het idee met de vloer heet, met zeven andere ‘groene’ initiatieven geselecteerd uit veertig inzendingen voor de ProRail Prijsvraag. De wereld van wetenschap en techniek werd met de prijsvraag  uitgedaagd te komen met baanbrekende, innovatieve ideeën om een CO2-neutraal spoor te realiseren.

Andere uitgekozen ideeën zijn ‘het spoor op groen’, waarbij restmaterialen die rond het spoor ontstaan milieuvriendelijk worden verwerkt, ‘groen licht voor waterstoftrein’ en ‘de groene overgang’, waarbij bij spoorwegovergangen onder meer een coating in het asfalt CO2, roet- en fijnstofdeeltjes absorbeert en waar beplanting zorgt voor een groener uiterlijk, een versperring tegen illegaal oversteken en zuurstofproductie.

Om de winnaar van de ProRail Publieksprijs te bepalen, kan iedereen van 20 mei tot 1 juni zijn stem uitbrengen. Het winnende idee wordt beloond met 20.000 euro waarmee het idee verder kan worden uitgewerkt. Meer informatie op www.zoinvesteerik.nl.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.