Studentenhuisvesting en de groei van de TU zijn terugkerende thema’s in de verkiezingsprogramma’s van Delftse politieke partijen. Een interviewreeks met de lijsttrekkers.
D66-lijsttrekker Sivan Maruf groeide op in de Delftse wijk Buitenhof en vond dat na 2008 te veel werd bezuinigd op buurtvoorzieningen en de openbare ruimte. “Mijn vrienden en ik gingen veel naar het wijkcentrum, maar ook dat verdween door de bezuinigingen.” Volgens Maruf raakten daardoor veel jongeren in zijn wijk uit beeld. “Ik wilde zélf voorkomen dat er politieke beslissingen werden genomen die negatief zouden uitpakken.” Na een cursus ‘ja, ik wil in de raad’ kwam hij in 2018 op de lijst voor D66 Delft.
Jullie hebben plannen voor allerlei vormen van huisvesting. Wat willen jullie doen om het tekort aan studentenkamers te verkleinen?
“Door een combinatie van extra huisvesting in buurgemeenten én op de campus. Rijswijk en Schiedam zijn al in beeld voor extra studentenwoningen. In de toekomst moeten we op zoek naar meer van dit soort locaties. Daar moeten we niet alleen huisvesting bouwen, maar ook voorzieningen als sportlocaties, horeca en printshops. Op de campus zelf moeten we meer kijken naar tijdelijke huisvesting, bijvoorbeeld in de vorm van circulaire ontwerpen die je na tien jaar kunt optillen en op een andere plek kunt neerzetten.”
Die grond is van de TU, dus zij moet wel meewerken. Hoe wil je de universiteit overhalen om meer te bouwen dan de huidige woningen en eventuele tijdelijke woningen?
“We moeten hier als gemeente actiever achteraan gaan, vaker het gesprek starten met de TU. We moeten veel gedetailleerder kijken naar de planning van de TU. Heeft de universiteit bepaalde grond de komende jaren nodig voor een onderwijsgebouw? Moet de grond ernaast trillingsarm blijven? Prima, maar wijs dan ook een plek aan die de komende tien of vijftien jaar níet nodig is. Daar zet je dan tijdelijke modulaire huisvesting op. Zodra de TU de grond wél nodig heeft, kun je de woningen ergens anders in Nederland neerzetten.”
‘De motie is bedoeld om kwetsbare jongeren aan een kamer te helpen’
In veel verkiezingsprogramma’s gaat het over de groei van de TU. Hoe zien jullie de toekomst van de universiteit?
“D66 is een onderwijspartij: iedereen moet de kans krijgen om aan de universiteit te studeren. Alleen, we komen wel aan een grens. We hebben de ruimte niet meer om extra studenten te faciliteren in huisvesting en andere voorzieningen. De universiteit mag verder groeien, maar dan wel op locaties buiten de stad. Er is al een begin met campus Den Haag. Wat ons betreft komen er meer van dat soort plekken die ondersteunend zijn aan het onderwijs, zoals ruimtes waar studenten en bedrijven onder één dak kunnen klussen.”
Noem één ding dat jullie het afgelopen jaar hebben bereikt voor studenten of jongeren.
“We hebben samen met andere politieke partijen de motie ‘Kamers met aandacht’ ingediend. Sommige jongeren in Delft zijn kwetsbaar of hebben nauwelijks een eigen netwerk. De motie is bedoeld om hen aan een kamer te helpen. We vinden het belangrijk dat deze vaak vergeten groep hulp krijgt.”
Als ik jou een grote zak geld geef, waar zou je die dan aan uitgeven?
“Eén onbeperkte pot? Daarmee zou ik in rap tempo alle bestaande woningen isoleren, omdat de klimaatcrisis een reëel probleem is dat we zo snel mogelijk moeten oplossen. Bovendien hebben mensen met een kleine portemonnee – die doorgaans in slecht geïsoleerde woningen wonen – ook recht op een lage energierekening.”
- Voor deze interviewreeks heeft de redactie van Delta alle deelnemende Delftse politieke partijen benaderd per mail, sms, telefoon, Instagram, LinkedIn en Facebook. Ondanks herhaaldelijke contactpogingen is het niet gelukt om interviews in te plannen met Bij1Delft, Onafhankelijk Delft en Volt. Lees via deze link de verkiezingsprogramma’s van alle deelnemende politieke partijen in Delft.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
a.m.debruijn@tudelft.nl
Comments are closed.