Voor crowdfunding, gesponsord worden door particulieren, moet een onderzoeker ‘de gewone man’ zien te betrekken bij het onderzoek. Op 5 en 12 november* kunnen onderzoekers dat leren in de Impact Hub in Amsterdam.
Op de training Not Rocket Science; Crowdfunding en Science leren wetenschappers mensen te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek en gebruik te maken van crowdfunding. Flintwave, teach2fish en wetenschapper en Kennislinkredacteur Marloes van Amerom zijn de stuwende krachten achter dit initiatief.
Crowdfunding – het werven van fondsen van particulieren en andere non-overheidspartijen voor een vooraf bepaald project – ontwikkelt zich snel als alternatieve inkomstenbron voor de creatieve sector, voor goede doelen en voor innovaties. Ook steeds meer wetenschappers zien de mogelijkheden van crowdfunding.
‘Bij crowdfunding komt veel kijken: van het opstellen van een aantrekkelijk voorstel tot het communiceren met een breed publiek’, vertelt David van Hartskamp, oprichter van Flintwave.com, het eerste crowdfundplatform voor wetenschappers. ‘Jezelf en je project optimaal presenteren, het maken van een aansprekend verhaal voor verschillende doelgroepen en toegankelijk communiceren over je onderzoeksproject, zijn enkele van de speerpunten die in de training centraal staan.’
De training wordt verzorgd door trainingsbureau teach2fish en wetenschapsjournalist Marloes van Amerom. “Na de training zijn de wetenschappers in staat hun idee te pitchen, staan ze op film en kunnen ze hun eigen crowdfundingscampagne creëren”, vertelt teach2fish oprichter Wim Amels.
“Inkomen genereren is natuurlijk belangrijk, maar crowdfunding levert veel meer op”, weet van Hartskamp. “Wetenschappers die een crowdfundproject zijn gestart, vinden daarna vaak nieuwe samenwerkingspartners, sponsoren, subsidies en media-aandacht. Alleen al het feit dat mensen je volgen, werkt vaak stimulerend.”
* Naschrift 06-01-2014: de workshop is verplaatst naar dinsdag 21 en 28 janurai 2014.
Comments are closed.