Opinie

[Column] De nieuwe empathie

Het volgende tijdperk wordt het tijdperk van de nieuwe empathie. En zoals dat gaat met mijn voorspellingen: schrijf ze op en herinner me er over tien jaar aan.

Foto: Sam Rentmeester

De culturele revolutie is begonnen en wij TU’ers zitten er bovenop.


Traditioneel zijn universiteiten ivoren torens. Professoren werden mid vorige eeuw niet tegengesproken, maar aangesproken. Met op zijn minst een volledige aanspreektitel en een neerbuigend ‘alstublieft’. Dat was in dezelfde tijd dat er nog gerookt werd op het lab en de levensverwachting van een chemicus vijftig jaar was. Há, die gekke jaren zestig.


Toen ik nog student was, begreep ik dat beeld van die torens niet. Later leerde ik dat mede Hermans’ boek ‘Onder professoren’ daar een einde aan heeft gemaakt. Lang leve de egalisering: nu spreek ik professoren aan met hun voornaam en kijken we neer op de elitaire collegesystemen van Oxford en Cambridge. Bijvangst is ook dat die egalisering buiten de universiteiten heeft plaatsgevonden. Journalisten en Facebookgebruikers hechten nu net zoveel waarde aan wetenschappelijk onderzoek als aan tante Truus en neef Karel. Vox populi aan de macht.


De egalisering is duidelijk te ver doorgeschoten. De balans had moeten liggen bij: ‘we moeten kritisch zijn, want de wetenschappelijke machinerie is niet perfect’. Maar dat is doorgeschoten naar: ‘ik las op Facebook over een ‘medisch scheikundige’ die zijn kinderen niet vaccineert’ (waargebeurd). We moeten dus op zoek naar de nuance tussen wanneer wetenschap absolute autoriteit heeft, en wanneer kritiek leidend is.


De pre-jarenzestigmanier van wetenschap uitleggen was te belerend, maar blijkt toch nog steeds een valkuil voor veel wetenschappers, ingenieurs en studenten op feesten en partijen. Neef Karel en tante Truus luisteren niet graag naar die arrogante student, die uit de hoogte oreert. Maar niet alleen ongemakkelijke feestjes zijn het gevolg, want ook de internationale twijfel aan vaccinatie, Brexit, en Trump, liggen direct in het verlengde van de anti-autoritaire golf.


Een opdracht aan alle wetenschappers en ingenieurs deze feestdagen: verplaats je beter in de leek en vermijd het ‘ik zal het je wel eventjes uitleggen’.


Aldo G.M. Brinkman was onderzoeker bij Chemical Engineering (Technische Natuurwetenschappen) en schrijft over het leven van een jonge wetenschapper. 


Lees ook Aldo Brinkmans column ‘Gekke ingenieurs’.


Aldo Brinkman / Columnist

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.